Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
wat zijn zwarte bonen

Wat zijn zwarte bonen en wat kun je ermee?

In samenwerking met Smaakt
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Bruine bonen, kidneybonen en witte bonen worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. We vertellen je dan ook alles over zwarte bonen. Want wat zijn zwarte bonen en wat maak je ermee?

Wat zijn zwarte bonen?

De kans is groot dat je veel verschillende bonen kent, maar nog nooit van deze variant bonen hebt gehoord. Jammer, want het is één van onze favoriete ingrediënten. Maar wat zijn zwarte bonen eigenlijk?

Zwarte bonen zijn kleine, glimmende bonen, die je over het algemeen (net als bruine bonen) in een pot koopt. Het zijn peulvruchten die van Nederlandse bodem komen. In de Latijns-Amerikaanse keuken zijn ze ontzettend populair, in Nederland koken we er gelukkig ook steeds vaker mee.

Zijn zwarte bonen gezond?

Net als veel andere peulvruchten zijn zwarte bonen gezond. Ze bevatten veel vezels, antioxidanten en eiwitten. Daarnaast zijn ze ook rijk aan anthocyaninen, een stof die bijvoorbeeld goed voor de bloeddruk is.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je ze?

Over het algemeen zijn zwarte bonen goed verkrijgbaar in de supermarkt, zeker bij wat grotere supermarkten. Bij Smaakt hebben ze een breed assortiment aan diverse producten, waaronder deze heerlijke peulvruchten. Ook bij ecologische supermarkten en natuurwinkels liggen ze vaak in de schappen.

assortiment Smaakt

Hoe smaken zwarte bonen?

Ze hebben een stevige, vleesachtige structuur. De bonen worden tegenwoordig dan ook vaak gebruikt als vleesvervanger in diverse gerechten. De smaak heeft wat weg van champignons, maar dan iets zoeter.

Hoe vervang je ze?

De zwarte boon is lastig te vervangen, juist omdat ze zo’n typische smaak hebben. In principe kun je andere peulvruchten gebruiken in je gerecht, zoals bruine bonen of kidneybonen. Al hebben deze bonen uiteraard wel hun eigen smaak, waarbij het zoetige van de zwarte boon niet snel terug te vinden is in de smaak van andere peulvruchten.

Hoe moet je ze bewaren?

Meestal koop je ze in pot, waardoor je de bonen lang kunt bewaren. Bewaar ze in een goed afgesloten glazen pot op een koele, donkere plek (niet in de koelkast), dan blijven ze wel een jaar – of zelfs langer – goed.

Eenmaal geopend kun je de pot het beste in de koelkast bewaren, vaak is deze dan nog tot een week houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Wat kun je er allemaal mee?

Je kunt veel met je nieuwe favoriete boon! Gebruik ze bijvoorbeeld als vleesvervanger, voeg ze toe aan een salade, laat ze de ster van je Mexicaanse burrito’s zijn of verwerk ze in een smaakvolle curry. Kortom, je kunt er alle kanten mee op.

Recepten met zwarte bonen

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Hieronder delen we onze favoriete recepten, zo kun je meteen aan de slag in de keuken.

Zwartebonensalade met tahin en za’atar

Zwartebonensalade met tahin en za’atar 

Neem zwarte en groene bonen, een knalrode paprika en een rode ui. Meng met een smaakvolle dressing én een crunchy topping en je zet zo deze kleurrijke salade op tafel!

Naar het recept
Loaded Mexican fries

Loaded Mexican fries

Met deze loaded fries open jij je eigen foodtruck op straat, want dit is op en top Mexicaans streetfood!

Naar het recept
Tacosalade met tomaat en zwarte bonen

Tacosalade met tomaat en zwarte bonen

Ook in deze heerlijke salade komen de bonen goed tot hun recht, probeer maar eens uit!

Naar het recept
Black-bean-burger met tahinsaus en bloemkool

Zwartebonenburger met tahinsaus en bloemkool

De goed gekruide vegetarische burger heeft de stevige textuur van een hamburger en smaakt minstens zo lekker.

Naar het recept
Spicy zoete aardappels met zwarte bonen en raclette van Vacherin Fribourgeois AOP

Spicy zoete aardappels met zwarte bonen en raclette van Vacherin Fribourgeois AOP

Als je van kaas houdt mag je dit recept niet overslaan. De chipotlepasta geeft het gerecht wat pit, waar de zoetige bonen dan weer perfect mee combineren.

Naar het recept
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!