Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
wat is koolrabi

Wat is koolrabi en wat kun je ermee?

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Tomaten, snijbonen en taugé zijn voor de meeste foodies wekelijkse kost, maar er zijn ook heerlijke groenten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over koolrabi. Want wat is koolrabi, welk deel kun je gebruiken en wat maak je ermee?

Wat is koolrabi?

Knolraap, koolraap, knolselderij, koolrabi: snap jij het nog? De namen lijken op elkaar, maar het zijn allemaal totaal andere groenten. Waar we in de winter kiezen voor de koolraap en  knolselderij, is dit het seizoen voor de knolraap en koolrabi. Over de knolraap schreven we al, dus vandaag is het tijd om je alle ins & outs te vertellen over koolrabi. Maar wat is koolrabi precies? Het is een platte, ovale knol die, in tegenstelling tot de andere drie, boven de grond groeit. Deze typische lentegroente is van mei tot en met oktober in het seizoen. Het is verkrijgbaar in het lichtgroen en lichtpaars.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

In de lente en zomer ligt het bij de meeste supermarkten in de schappen, maar als je misgrijpt is een bezoekje aan de groenteboer of biologische supermarkt meestal wel succesvol. Voor je er meteen eentje in je winkelwagentje stopt, is het slim om eerst even de kijken of jouw exemplaar hard aanvoelt en of eventuele bladeren er fris uitzien. Bonustip: de kleine, jonge knollen zijn vaak het sappigst en zachter van smaak dan grote, oudere exemplaren.

Hoe smaakt koolrabi?

Nu we je vraag ‘Wat is koolrabi?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. Gekookt lijkt het op bloemkool, maar dan wat pittiger. Ook de frisse, nootachtige tonen zullen je opvallen. Rauw doet het meer denken aan de smaak van radijs, maar dan net iets zoeter.

Hoe kan je koolrabi vervangen?

Is deze groente niet in het seizoen en wil je het vervangen? Je raadt het misschien al: bloemkool is qua smaak de beste vervanger voor de gekookte variant. Je kunt eventueel ook een andere koolsoort gebruiken. Als je het rauw had willen verwerken, is radijs of selderij de beste optie.

Welk deel is eetbaar?

Welk deel van koolrabi kun je eten? Voor het bereiden verwijder je eventuele bladeren en stengels weg. Snijd ook een klein schijfje van de boven- en onderkant weg. De schil van jonge koolrabi is eetbaar, maar bij oudere exemplaren smaakt dit taai. Zonde van je lekkere gerecht, dus speel op safe en verwijder de schil. Daarna kun je de koolrabi snijden in plakjes, blokjes, reepjes en iedere andere vorm die je wenst.

Hoe moet je koolrabi bewaren en hoe lang is de groente houdbaar?

Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je ‘m het beste bewaren in de groentela van de koelkast. Daar blijft het ongeveer een week goed. Heb je wat aangesneden koolrabi over? Omwikkel de groente dan met vershoudfolie, dan kun je het nog enkele dagen bewaren. Het is ook mogelijk om deze groente in te vriezen. Blancheer de koolrabi even kort en stop het in een plastic zakje, dan blijft de groente enkele maanden goed.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je er allemaal mee? Heel veel! Je kunt het frituren, bakken, koken, verwerken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om puree van te maken. Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten met koolrabi uit, doe je schort om en tover iets verrassends op tafel!

Recepten met koolrabi:

Koolrabi-appelsalade met yoghurt-dilledressing

Koolrabi-appelsalade met yoghurt-dilledressing

Wist je dat koolrabi rauw ook heel lekker smaakt? In combinatie met appel en een frisse dressing krijg je een voorgerecht waar je U tegen zegt.

Naar het recept
Cover voor

Gestoofde vis met venkel en kikkererwten

Ook in een stoofpotje komt de groente goed tot zijn recht. Wat denk je bijvoorbeeld van deze stoof met vis en kikkererwten?

Naar het recept
koolrabi met aalbessen

Koolrabisalade met aalbessen

Aalbessen zijn maar even in het seizoen dus maar deze salade zodra het kan. De bessen geven niet alleen wat kleur aan je bord maar gaan ook mooi samen met de smaak van koolrabi.

Naar het recept
Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!