
Tomaten, snijbonen en taugé zijn voor de meeste foodies wekelijkse kost, maar er zijn ook heerlijke groenten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. We vertellen je dan ook graag alles over koolrabi. Want wat is koolrabi, welk deel kun je gebruiken en wat maak je ermee?
Wat is koolrabi?
Knolraap, koolraap, knolselderij, koolrabi: snap jij het nog? De namen lijken op elkaar, maar het zijn allemaal totaal andere groenten. Waar we in de winter kiezen voor de koolraap en knolselderij, is het voorjaar en de zomer het seizoen voor de knolraap en koolrabi.
Over de knolraap schreven we al, dus het is tijd om je alle ins & outs te vertellen over koolrabi. Maar wat is koolrabi precies? Het is een platte, ovale knol die, in tegenstelling tot de andere drie, boven de grond groeit. Deze typische lentegroente is van mei tot en met oktober in het seizoen. Het is verkrijgbaar in het lichtgroen en lichtpaars.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar moet je op letten bij de aankoop?
In de lente en zomer ligt het bij de meeste supermarkten in de schappen, maar als je misgrijpt is een bezoekje aan de groenteboer of biologische supermarkt meestal wel succesvol. Voor je er meteen eentje in je winkelwagentje stopt, is het slim om eerst even de kijken of jouw exemplaar hard aanvoelt en of eventuele bladeren er fris uitzien.
Bonustip: de kleine, jonge knollen zijn vaak het sappigst en zachter van smaak dan grote, oudere exemplaren.
Hoe smaakt koolrabi?
Je bent vast ook benieuwd hoe deze groente eigenlijk smaakt. Gekookt lijkt het op bloemkool, maar dan net wat pittiger. Ook de frisse, nootachtige tonen zullen je opvallen. Rauw doet het meer denken aan de smaak van radijs, maar dan net iets zoeter.
Hoe kan je koolrabi vervangen?
Is deze groente niet in het seizoen en wil je het vervangen? Je raadt het misschien al: bloemkool is qua smaak de beste vervanger voor de gekookte variant.
Je kunt eventueel ook een andere koolsoort gebruiken. Als je het rauw had willen verwerken, is radijs of selderij de beste optie.
Welk deel is eetbaar?
Welk deel van koolrabi kun je eten? Voor het bereiden verwijder je eventuele bladeren en stengels weg. Snijd ook een klein schijfje van de boven- en onderkant weg. De schil van jonge koolrabi is eetbaar, maar bij oudere exemplaren smaakt dit taai.
Zonde van je lekkere gerecht, dus speel op safe en verwijder de schil. Daarna kun je de koolrabi snijden in plakjes, blokjes, reepjes en iedere andere vorm die je wenst.
Hoe moet je koolrabi bewaren en hoe lang is de groente houdbaar?
Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je ‘m het beste bewaren in de groentela van de koelkast. Daar blijft het ongeveer een week goed. Heb je wat aangesneden koolrabi over? Omwikkel de groente dan met vershoudfolie, dan kun je het nog enkele dagen bewaren.
Het is ook mogelijk om deze groente in te vriezen. Blancheer de koolrabi even kort en stop het in een plastic zakje, dan blijft de groente enkele maanden goed.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je er allemaal mee? Heel veel! Je koolrabi het frituren, bakken, koken, verwerken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om puree van te maken.
Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten met koolrabi uit, doe je schort om en tover iets verrassends op tafel!
Recepten met koolrabi:

Koolrabi-appelsalade met yoghurt-dilledressing
Wist je dat koolrabi rauw ook heel lekker smaakt? In combinatie met appel en een frisse dressing krijg je een voorgerecht waar je U tegen zegt.

Gestoofde vis met venkel en kikkererwten
Ook in een stoofpotje komt de groente goed tot zijn recht. Wat denk je bijvoorbeeld van deze stoof met vis en kikkererwten?

Koolrabisalade met aalbessen
Aalbessen zijn maar even in het seizoen dus maar deze salade zodra het kan. De bessen geven niet alleen wat kleur aan je bord maar gaan ook mooi samen met de smaak van koolrabi.

Koolrabi-appelsalade met yoghurt-dilledressing
Wist je dat koolrabi rauw ook heel lekker smaakt? In combinatie met appel en een frisse dressing krijg je een voorgerecht waar je U tegen zegt.
Ingrediënten
Bereiding
Schaaf de koolrabi op de mandoline in dunne plakjes van ca. 1 mm dik. Was de appels en schaaf ze op dezelfde manier in plakjes. Schaaf het klokhuis niet mee. Doe de koolrabi en de appel in een kom en voeg de yoghurt, de dille op 1 tl na, de helft van de citroenschil, zout en peper toe. Meng goed maar voorzichtig door.
Verdeel de salade over een grote platte schaal. Maal er royaal peper overheen. Bestrooi met de overige citroenschil en de overige dille en besprenkel met olijfolie. Lekker met spareribs.
©️ olive Magazine/Immediate Media Foto’s: Ant Duncan Receptuur: Dan Doherty Food styling: Katy Greenwood Styling: Oliva Wardle
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.