Nederland kent veel vergeten groenten. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Zo ook aardpeer, waar we je graag meer over vertellen. Want wat is aardpeer, welk deel kun je gebruiken en welke recepten maak je ermee?
Aardpeer is een echte wintergroente en in Nederland volop verkrijgbaar tussen oktober en februari, maar in december zijn ze op hun best. Dat is dus dé maand om met deze groente aan de slag te gaan. Maar wat is aardpeer eigenlijk? Wij vertellen je er alles over, dus lees gauw verder!
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is aardpeer?
Vroeger hoorde je de vraag ‘Wat is aardpeer?’ vrijwel nooit, want toen werd deze knol volop gekweekt en gegeten. In de loop der moest hij echter plaats maken voor de aardappel. Deze groente kon je immers makkelijker bewaren en klaarmaken. Maar vergis je niet: ze lijken helemaal niet op elkaar en ook niet op de artisjok, waar deze knol vaak mee wordt vergeleken. Dat is niet zonder reden want in het Engels wordt aardpeer Jerusalem artichoke genoemd, wat natuurlijk toch iets aantrekkelijker klinkt.
Hoe smaakt aardpeer?
De smaak van aardpeer doet denken aan die van een artisjok en is het best te omschrijven als zoet, aards en een beetje nootachtig. Zeker als je hem kookt, komt de zoete smaak naar voren. Benieuwd naar onze favoriete recepten met aardpeer? Onderaan dit artikel vind je ze allemaal!
Welk deel van de aardpeer is eetbaar?
Je kunt alles van deze knol eten, maar maak ze wel even schoon, snijd ze eventueel bij en verwijder het wortelhaar. Als je een jong exemplaar hebt, kun je zelfs de schil laten zitten. Bij een oudere aardpeer is het wel verstandig om even met je dunschiller of schilmesje aan de slag te gaan. Het is overigens ook mogelijk om de aardpeer rauw te eten. Serveer het dan met een zuurtje.
Wanneer de aardpeer wat ouder is, kun je ‘m het beste schillen. Door de vorm kan dit wat lastig zijn… In dat geval kun je de groente ook even tussen de vijf en tien minuten koken en daarna de schil eraf trekken.
Waar moet je op letten bij aankoop?
Je bent nieuwsgierig geworden naar deze groente, staat in de supermarkt en eh… waar is hij eigenlijk? Helaas, de meeste reguliere supermarkten verkopen ze niet. Je kunt het beste even kijken bij biologische supermarkten of op de markt als je een exemplaar wilt bemachtigen. Hier hebben ze de lekkere knol vaak wél op voorraad.
Voor je uit enthousiasme direct een aardpeer in je winkelmandje stopt, is het slim om te controleren of hij stevig is. Kan je de groente indrukken of voelt hij zacht aan? Dan is hij helaas niet vers meer en kun je dat exemplaar beter laten liggen.
Hoe kun je aardpeer vervangen?
Vind je de smaak van aardpeer toch niet zo lekker of is hij niet verkrijgbaar? Geen probleem, je kunt aardpeer vervangen door pastinaak, aardappel of knolselderij. Deze wintergroenten hebben een vergelijkbare smaak en textuur.
Hoe bewaar je aardpeer en hoe lang is de groente houdbaar?
Als je ze zelf kweekt, is het slim om de groente zo lang mogelijk in de grond te laten zitten voor je ermee gaat koken. Als ze ze bij de (super)markt haalt en er niet direct mee aan de slag gaat, is het slim om hem te bewaren in de koelkast. Daar blijft hij slechts enkele dagen goed, dus koop deze knol niet te lang van tevoren. Zeker niet als je geen zin hebt om ‘m te schillen.
Recepten met aardpeer
Maar wat kun je dan met aardpeer maken? Heel veel! Je kunt hem bakken, stomen, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om chips of puree van te maken. Of wat denk je van de onderstaande recepten?
Geroosterde aardperen, pastinaak en pompoen met dip van skyr en karwijzaad
Een vergeten groente in de Nederlandse keuken maar aardpeer is net als dille en skyr een bekende in de Scandinavische keuken. Combineer ze samen in deze winterse ovenschotel.
Aardpeer-pecansalade
“Deze aardpeer-pecansalade is heerlijk als voorgerecht, eventueel in een ander menu met een kommetje romige soep erbij, maar ook bij koolgerechten, knolselderij, kikkererwten, pastinaak of schorseneer“, aldus Mari Maris.
Aardpeersoep met dilleroom en zuurdesem-knoflooksoldaatjes
Een vergeten groente in de Nederlandse keuken, maar veelgebruikt in de Scandinavische keuken. Zoals de Noren ze noemen: jordskokk. We maken een aardpeersoep voor de koude gure dagen.
Onze tips
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.