Advertentie
Wat is wakame?
Als je gek bent op sushi, ken je wakame wel. In sushirestaurants wordt het namelijk vaak als salade geserveerd. Maar wat is het eigenlijk? Wakame is een zeewier dat in Azië, Amerika en Europa groeit, maar vooral in de Japanse keuken wordt gebruikt. Al komt het zeewier uit de bruinalgen familie, de slierten zijn groen van kleur.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt wakame?
Het Japanse zeewier heeft een ziltige smaak en rubberachtige structuur. Net als alle andere soorten zeewier voert de umami-smaak de boventoon. Deze hartige smaak is kenmerkend voor het ingrediënt.
Gedroogde wakame
De salade die je misschien wel van het sushirestaurant kent, is de verse variant van het zeewier. Maar wist je dat wakame ook gedroogd verkrijgbaar is? De zogenaamde zeewiervlokken zijn ideaal om te gebruiken als garnering. Zo geven ze elk gerecht een knapperige en hartige bite.
Is zeewier gezond?
Over het algemeen is zeewier heel gezond te noemen. Het is een goede bron van eiwit en ijzer, waardoor het heel geschikt is als onderdeel van een vegetarisch of veganistisch dieet. Maar ook voor vleeseters heeft het veel voordelen. Zo bevat zeewier veel verschillende vitaminen en mineralen en gezonde onverzadigde vetten. Bruinalgen in het bijzonder, en dus wakame, bevatten daarbovenop ook nog eens een vet verbrandende stof.
Waar koop je wakame?
Je kunt wakame vers kopen bij grote en biologische supermarkten of als onderdeel van kant-en-klare salades. Er is ook gedroogde wakame te koop, deze kun je als garnering gebruiken, of weken voordat je het als salade serveert.
Hoe gebruik je het?
De hartige smaak van wakame past goed bij diverse gerechten. Je kunt het los serveren als salade, of verwerken in soepen of als onderdeel van poké bowls. De onderstaande recepten bieden je alvast wat inspiratie!
Yakitori van shiitake met wakamesalade
Als bijgerecht past het eigenlijk wel bij elke Japanse klassieker. Zo ook deze yakatori van shiitakes. Traditionele Japanse yakitori maak je met kip, maar de vega versie met shiitake is misschien nog wel lekkerder.
Naar het receptTofu-beignets in nori-beslag met wakame
Omdat het een snack is mag het: geef er lekker wat (vegan) Japanse mayonaise bij. Wil je er toch een avondmaaltijd van maken? Serveer de beignets dan met wat rijst en extra wakamesalade.
Naar het receptKelpnoedels met shiitake, zeewier en furikake
Kelpnoedels zijn een must try! Je kunt ze in vrijwel elk gerecht gebruiken in plaats van ‘gewone’ noedels. Wij vinden ze erg lekker in combinatie met ons favoriete zeewier en shiitake.
Naar het receptMeer weten over Japanse ingrediënten? Lees dan ook:
Onze tips
Alles over asperges: de beste aspergetips & meer
Wat is gochujang en wat kun je ermee?
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Wat zijn zwarte bonen en wat kun je ermee?
Wat is kimchi en wat kun je ermee?
Wat is gecondenseerde melk en wat kun je ermee?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Wat is bulgur en wat kun je ermee?
Alles over coquilles: recepten en tips
Wat is baharat en wat kun je ermee?
Wat is spitskool en wat kun je ermee?
Wat is oranjebloesemwater en wat kun je ermee?
Wat is halloumi voor een kaas en wat kun je ermee?
Wat is mascarpone en wat kun je ermee?
Wat is tofu en wat kun je ermee?
Wat is worcestersaus en wat kun je ermee?
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.