
Wat is wakame?
Als je gek bent op sushi, ken je wakame wel. In sushirestaurants wordt het namelijk vaak als salade geserveerd. Maar wat is het eigenlijk? Wakame is een zeewier dat in Azië, Amerika en Europa groeit, maar vooral in de Japanse keuken wordt gebruikt. Al komt het zeewier uit de bruinalgen familie, de slierten zijn groen van kleur.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt wakame?
Het Japanse zeewier heeft een ziltige smaak en rubberachtige structuur. Net als alle andere soorten zeewier voert de umami-smaak de boventoon. Deze hartige smaak is kenmerkend voor het ingrediënt.
Gedroogde wakame
De salade die je misschien wel van het sushirestaurant kent, is de verse variant van het zeewier. Maar wist je dat wakame ook gedroogd verkrijgbaar is? De zogenaamde zeewiervlokken zijn ideaal om te gebruiken als garnering. Zo geven ze elk gerecht een knapperige en hartige bite.
Is zeewier gezond?
Over het algemeen is zeewier heel gezond te noemen. Het is een goede bron van eiwit en ijzer, waardoor het heel geschikt is als onderdeel van een vegetarisch of veganistisch dieet. Maar ook voor vleeseters heeft het veel voordelen. Zo bevat zeewier veel verschillende vitaminen en mineralen en gezonde onverzadigde vetten. Bruinalgen in het bijzonder, en dus wakame, bevatten daarbovenop ook nog eens een vet verbrandende stof.
Waar koop je wakame?
Je kunt wakame vers kopen bij grote en biologische supermarkten of als onderdeel van kant-en-klare salades. Er is ook gedroogde wakame te koop, deze kun je als garnering gebruiken, of weken voordat je het als salade serveert.
Hoe gebruik je het?
De hartige smaak van wakame past goed bij diverse gerechten. Je kunt het los serveren als salade, of verwerken in soepen of als onderdeel van poké bowls. De onderstaande recepten bieden je alvast wat inspiratie!

Yakitori van shiitake met wakamesalade
Als bijgerecht past het eigenlijk wel bij elke Japanse klassieker. Zo ook deze yakatori van shiitakes. Traditionele Japanse yakitori maak je met kip, maar de vega versie met shiitake is misschien nog wel lekkerder.

Tofu-beignets in nori-beslag met wakame
Omdat het een snack is mag het: geef er lekker wat (vegan) Japanse mayonaise bij. Wil je er toch een avondmaaltijd van maken? Serveer de beignets dan met wat rijst en extra wakamesalade.

Kelpnoedels met shiitake, zeewier en furikake
Kelpnoedels zijn een must try! Je kunt ze in vrijwel elk gerecht gebruiken in plaats van ‘gewone’ noedels. Wij vinden ze erg lekker in combinatie met ons favoriete zeewier en shiitake.
Meer weten over Japanse ingrediënten? Lees dan ook:
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.