Advertentie
Tapas zijn hapjes, oorspronkelijk Spaans, die traditioneel als voorafje vóór het hoofdgerecht worden geserveerd om de eetlust op te wekken. In Spanje zijn tapas gerechten in vrijwel elke bar of restaurant te verkrijgen. Maar voor zo’n Spaanse avond bij je thuis kun je ook eens zelf tapas maken. Lees gauw verder want met deze tapas recepten, tips en tricks vier je je eigen fiësta.
Populaire tapas recepten
In één oogopslag de meest populaire tapas recepten bij elkaar.
Pinchos
Pinchos worden met name in het noorden van Spanje gegeten. Letterlijk betekent het woord ‘prikken’. Deze tapassoort bestaat vaak uit een sneetje brood met een topping, met een prikker erin gestoken. In een Spaanse pinchobar is het gebruikelijk om de prikkers te bewaren, zodat men bij het afrekenen kan zien hoeveel pinchos je hebt gegeten. De hapjes worden vaak in het bijzijn van vrienden of familie gegeten en bevatten dus een sterk sociaal component.
Vegetarische tapas recepten
Tapas zonder vlees? Ja hoor, dat kan heel goed. Laat je verrassen door deze vegetarische tapas recepten!
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Patatas bravas
Wijnand: “Patatas bravas zijn aardappelen met een salsa brava, oftewel een dappere saus. Dat klinkt heftig, maar je moet niet vergeten dat Spanjaarden iets algauw pittig vinden en onze Nederlandse smaakpapillen wel wat gewend zijn. De pit komt van knoflook en gerookte, pikante paprikapoeder en de fluweelzachte saus maak je met een roux en bouillon. In de supermarkt kun je vele verschillende merken met salsa brava kant-en-klaar kopen, vrijwel allemaal met tomaat als ingrediënt. Laat je niet verleiden, want tomaten hebben niets te zoeken in deze saus.”
Bereiding
Snijd de aardappelen in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Spoel ze af onder de kraan en dep ze droog met een theedoek.
Doe de aardappelen met ca. 500 ml olijfolie in een pan om ze net onder te zetten. Konfijt de aardappelen ca. 15 minuten op een middelhoog vuur tot ze bijna gaar zijn. Zet het vuur hoger en frituur tot ze goudbruin zijn.
Verwarm ondertussen voor de salsa brava in een ander pannetje 3 eetlepels olijfolie op een laag vuur en fruit de tenen knoflook ca. 5 minuten tot ze licht verkleuren. Voeg de paprikapoeders toe en fruit een minuutje mee. Pas op dat het poeder niet aanbrandt. Strooi de bloem eroverheen en roer tot een egale massa. Gaar de roux 3 minuten terwijl je regelmatig roert.
Voeg geleidelijk de bouillon toe, terwijl je blijft roeren, tot er een dikke saus ontstaat. Pureer de saus en de knoflooktenen met een staafmixer of in de keukenmachine. Breng op smaak met zout.
Als de aardappelen goudbruin gebakken zijn, laat ze dan uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met zout. Verdeel de aardappelen in porties en lepel de salsa brava eroverheen. Heerlijk als tapa of als bijgerecht.
Makkelijke tapas hapjes
Heb je geen tijd om uitgebreid de keuken in te duiken? Met deze makkelijke tapas hapjes ben je binnen no time in de Spaanse sferen.
Warme tapas
Warm of koud, met tapas kun je beide kanten op. Leuk om een combinatie van beide te maken!
Koude tapas
Heb je jouw favoriete warme tapas gevonden? Kies dan ook de lekkerste kóude hapjes voor erbij.
Wat is tapas?
Dat het Spaans is wist je waarschijnlijk wel. Maar wat is tapas precies? Een ’tapa’ is niets meer dan een klein portie eten. Het staat dus eigenlijk met name voor een manier van eten, in plaats van voor een gerecht. Allerlei gerechten kunnen in tapas stijl worden geserveerd.
Spaanse tapas
Tapas komen oorspronkelijk uit Spanje. Hoewel je ook Aziatische gerechten in ’tapas stijl’ zou kunnen eten, zijn er wel degelijk een aantal typische Spaanse tapas hapjes. Neem albondigas, oftewel gehaktballetjes in tomatensaus. Of aioli, knoflooksaus die werkelijk álles lekker maakt. En denk ook eens aan calamares, oftewel gefrituurde inkvisringen of de bekende patatas bravas.
Tips om zelf tapas te maken
Wil je thuis een Spaans feestje organiseren? Dan is het leuk om je gasten te verrassen met zelfgemaakte tapas. Wij geven je vijf tips om zelf tapas te maken:
- Zorg voor afwisselend warme en koude tapas.
- Maak het jezelf niet te moeilijk. Kies bijvoorbeeld een of twee tapas om zelf te maken en waar je echt iets voor moet koken. Denk aan jalapeño’s met roomkaas en spek of deze Spaanse kaasballetjes en vul deze aan met simpelere items zoals iberico ham, olijven, knapperig brood en goede olijfolie.
- Serveer de tapas met een bijpassend drankje. Spanjaarden drinken er vaak een frisse rode wijn bij, maar een lekker koud (Spaans) biertje smaakt ook goed. Of, nog leuker, maak je eigen sangria!
- Neem een mooie houten plank om een aantal gerechten op te serveren en kleed de tafel verder aan met gekleurde schaaltjes. Vergeet ook de glazen niet. Vaak vind je de leukste exemplaren bij de kringloop.
- Voor tapas als borrelhapje reken je ca. 3 stuks per persoon. Serveer je de tapas als maaltijd, reken dan op 5 à 6 stuks per persoon, afhankelijk van het soort gerechtjes.
Borrelplank hapjes
Op zoek naar meer ideeën voor de borrel? Zó stel je je borrelplank samen in vier simpele stappen
Meer Spaanse gerechten
Naast tapas heeft Spanje nog veel meer lekkers te bieden. Ook voor andere Spaanse gerechten vind je hier genoeg inspiratie.
Paella
Paella is van oorsprong Valenciaans en komt uit de lagune van Albufera. Inmiddels heeft iedere Spaanse regio zijn eigen variant, met als wisselende hoofdingrediënten zeevruchten, vis en schaaldieren, kip en konijn. De saffraan geeft de paella zijn mooie kleur.
Fideuá negra
Huh, zwarte pasta? Ja deze fideuá is zwart gekleurd door middel van inktvisinkt. Dat maakt ‘m direct extra speciaal.
Baskische cheesecake met geroosterde druiven en gember
Baskische, ofwel burnt cheesecake, is zoals de naam al zegt wat donkerder gebakken. Dat geeft zo’n lekkere karamelsmaak. Ook typisch voor deze taart: hij heeft geen bodem van koekjes, maar bestaat enkel uit vulling.