Bereiding

Wijnand: “Als je eten zwart ziet, is dat meestal geen goed teken. Fideuá negra is daarop een uitzondering.”

  1. Verwarm op hoog vuur 2 eetlepels olijfolie in de pan, strooi er wat zout in en bak de gamba’s tot ze mooi roze zijn aan beide kanten. Haal uit de pan en bewaar. Draai het vuur laag en voeg 2 eetlepels olijfolie  toe aan de pan. Fruit de ui en de knoflook tot ze glazig zijn. Voeg eventueel wat olie toe als de pan te droog is.
  2. Voeg na circa 5 minuten de inktvis toe en bak die 3 minuten mee. Doe het paprikapoeder en de geraspte tomaat erbij, roer door elkaar en bak tot het meeste vocht van de tomaat is verdampt.
  3. Voeg de visbouillon toe en breng aan de kook. Doe de inktvisinkt erbij. Verdeel de fideos over de pan. Controleer de kooktijd die aangegeven staat op de verpakking en kook de pasta op middelhoog vuur al dente. Draai het vuur eventueel wat lager als de bouillon te snel onder de oppervlakte van de pasta zakt.
  4. Schik 5 minuten voor het einde van de kooktijd de gamba’s boven op de fideuá. Zet het vuur laag zodra de pasta al dente is en kook nog circa 3 minuten door om de saus in te dikken.
  5. Draai het vuur uit, dek de pan af met aluminiumfolie en laat de fideuá 5 minuten rusten. Hak de peterselie fijn en verdeel over de pan. Net als met paella of de fideuá a la marinera kun je de pan op tafel zetten en er direct uit eten met een lepel. Serveer met aioli.
In de keuken van  het Spaanse dorp Polopos

Uit het boek:

In de keuken van het Spaanse dorp Polopos
€27,50