Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Zin in pasta? Ontdek lekkere en gezonde pasta recepten voor elke gelegenheid. Van makkelijke pasta gerechten tot culinaire hoogstandjes. Want of je nu op zoek bent naar een snelle pasta of juist een recept voor verse pasta nodig hebt, zin hebt in een klassieke pasta bolognese of juist in een verrassende romige pasta: deze recepten bieden inspiratie voor iedereen.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pasta pesto recepten

Grote kans dat een van de eerste recepten die je in je studentenleven of voor het eerst op jezelf hebt gekookt: pasta pesto. Maar als we eerlijk zijn, zo’n bord romige pasta pesto is toch comfortfood ten top? En het leuke is: je kunt er ook nog eens eindeloos mee variëren.

Pasta carbonara recepten

Pasta carbonara is misschien wel een van de bekendste klassieke pasta recepten. Het is een romige pasta met ei, spek en kaas. Traditioneel gezien wordt hij gemaakt met spaghetti, maar je kunt een carbonara in principe met allerlei soorten pasta maken. Nog een pluspunt: het is een super snelle pasta die je binnen 25 (!) minuten op tafel zet.

Pasta carbonara

Pasta carbonara

Een van de meets bekende pasta recepten is pasta carbonara. Deze versie is zoals de Italianen hem maar al te graag zien: zonder room en met kinnebakspek. Binnen 25 minuten klaar en wij verzekeren je, dit vindt werkelijk iedereen lekker.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • zout en peper
  • 400 g spaghetti
  • 100 g guanciale (kinnebakspek)
  • 5 eieren
  • 125 g pecorino of parmezaan (+ evt. extra voor over de pasta)

Bereiding

  1. Breng een ruime pan water met wat zout aan de kook en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd het spek in blokjes en bak het uit in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Hierbij worden de blokjes krokant en smelt het vet eruit. Houd het spek en het spekvet warm tot de pasta klaar is.

  2. Kluts de eieren. Rasp 125 g kaas en roer hem door de eieren. Giet de spaghetti af, vang daarbij een beetje kookwater op. Roer de spaghetti door het spek met het spekvet en roer de geklutste eieren erdoorheen. Het ei zal binden door de warmte van de pasta, waardoor er een romige saus ontstaat. Let op: zet de saus niet meer op het vuur, want dan stolt het ei. Voeg eventueel nog wat van het kookwater toe als het geheel te dik is. Breng op smaak met zout en peper. Rasp eventueel nog wat kaas over de pasta carbonara.

fotografie: Eddy Haitjema

Hoe lang moet je pasta koken?

Hoe lang pasta koken moet hangt af van het soort pasta. Verse pasta hoeft slechts ca. 4 minuten te koken. Gedroogde pasta heeft, afhankelijk van het soort, tussen de 7 en 12 minuten nodig. Kijk in dit lijstje met verschillende pastasoorten hoe lang je de pasta moet koken:

Hoe lang kun je pasta bewaren in de koelkast?

Heb je een restje pasta over? Niet weggooien! Je kunt gekookte pasta prima bewaren. En hoe lang je pasta kunt bewaren in de koelkast? Volgens het Voedingscentrum kun je bereide pasta 2 dagen in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaren. In de vriezer kun je pasta zo’n 3 maanden bewaren.

Pasta opwarmen: in de oven of magnetron?

Heb je een restje pasta over en wil je de volgende dag je pasta opwarmen? Dat kun op meerdere manieren doen. De makkelijkste manier is misschien wel pasta opwarmen in de magnetron. Hiervoor hebben we een aantal tips. Schep allereerst de pasta in een hittebestendig plastic bakje en warm de pasta daarin op, in plaats van dat je je bord direct in de magnetron zet. Dit voorkomt dat je straks met een gloeiendheet bord op schoot zit. Ook een trucje is om je pasta over het bakje goed te verdelen, in plaats van het op een hoop te verwarmen. Zo wordt je pasta egaal warm. Weet je niet zeker hoe lang je pasta nodig heeft? Verwarm het dan meerdere keren kort, waarbij je tussendoor roert en controleert of je restje al warm genoeg is.

Heb je een restje lasagne of andere pasta uit de oven over? Dan is deze pasta opwarmen in de oven een goed idee. Zo wordt de temperatuur gelijkmatig verdeeld én krijg je namelijk weer zo’n lekker knapperig korstje bovenop. Verwarm de oven voor op 175°C en bedek je restje pasta met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.  Zet zo’n 20 minuten in de oven, controleer en verleng eventueel de oventijd wanneer de pasta nog niet warm genoeg is.

Populaire pasta recepten

Van alle pastagerechten die er zijn, zijn pasta pesto en pasto carbonara twee van de meest populaire pasta gerechten.

Of kies direct een van deze pasta recepten

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!