Zin in pasta? Ontdek lekkere en gezonde pasta recepten voor elke gelegenheid. Van makkelijke pasta gerechten tot culinaire hoogstandjes. Want of je nu op zoek bent naar een snelle pasta of juist een recept voor verse pasta nodig hebt, zin hebt in een klassieke pasta bolognese of juist in een verrassende romige pasta: deze recepten bieden inspiratie voor iedereen.
Onze favoriete pasta recepten
Met pasta kun je eindeloos variëren. En gelukkig maar, want met een bordje pasta maak je iedereen blij. Daarom hebben wij de lekkerste pasta recepten voor jou op een rij gezet. Dat maakt de keuze voor jou een stukje makkelijker.
Gezonde pasta
Over het algemeen staat pasta niet bekend om dat het zo gezond is. Niets is minder waar! Er zijn namelijk genoeg gezonde pasta recepten te bedenken. Ga bijvoorbeeld voor een volkoren variant en voeg lekker veel groente toe aan de saus, of ga voor een frisse pastasalade.
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Makkelijke pasta
Pasta is bij uitstek hét gerecht voor een makkelijke en snelle maaltijd. Daarom hebben we een hele selectie aan makkelijke pasta recepten voor je bij elkaar verzameld. En geen zin in pasta? Kijk dan eens tussen deze makkelijke recepten.
Pasta pesto recepten
Grote kans dat een van de eerste recepten die je in je studentenleven of voor het eerst op jezelf hebt gekookt: pasta pesto. Maar als we eerlijk zijn, zo’n bord romige pasta pesto is toch comfortfood ten top? En het leuke is: je kunt er ook nog eens eindeloos mee variëren.
Klassieke pasta
Pasta carbonara, arriabiata of alla norma: van deze klassiekers krijgen we nooit genoeg.
Pasta carbonara recepten
Pasta carbonara is misschien wel een van de bekendste klassieke pasta recepten. Het is een romige pasta met ei, spek en kaas. Traditioneel gezien wordt hij gemaakt met spaghetti, maar je kunt een carbonara in principe met allerlei soorten pasta maken. Nog een pluspunt: het is een super snelle pasta die je binnen 25 (!) minuten op tafel zet.
Romige pasta
Zeg je comfortfood, dan zeg je pasta. Helemaal als je voor zo’n heerlijk romige pasta gaat. Van romige pasta met zalm tot pasta met tuinbonen, deze recepten bieden volop inspiratie voor zo’n lekker bordje comfortfood.
Vegetarische pasta
Pasta’s bestaan er in allerlei soorten en maten. Met vlees, vis óf vegetarisch, zoals deze.
Gevulde pasta recepten
Heb je zin om iets langer in de keuken te staan? Met deze ravioli recepten pak je echt uit. Maak bijvoorbeeld eens je eigen ravioli met bietjes of pompoen en salie. Of ga voor zo’n spectaculaire ravioli met eidooier.
Pasta uit de oven
De meest bekende pasta uit de oven is lasagne. Maar wist je dat er nog veel meer ovenpasta’s bestaan? Wat dacht je van cannelloni of een macaroni ovenschotel?
Pasta carbonara
Een van de meets bekende pasta recepten is pasta carbonara. Deze versie is zoals de Italianen hem maar al te graag zien: zonder room en met kinnebakspek. Binnen 25 minuten klaar en wij verzekeren je, dit vindt werkelijk iedereen lekker.
Bereiding
Breng een ruime pan water met wat zout aan de kook en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd het spek in blokjes en bak het uit in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Hierbij worden de blokjes krokant en smelt het vet eruit. Houd het spek en het spekvet warm tot de pasta klaar is.
Kluts de eieren. Rasp 125 g kaas en roer hem door de eieren. Giet de spaghetti af, vang daarbij een beetje kookwater op. Roer de spaghetti door het spek met het spekvet en roer de geklutste eieren erdoorheen. Het ei zal binden door de warmte van de pasta, waardoor er een romige saus ontstaat. Let op: zet de saus niet meer op het vuur, want dan stolt het ei. Voeg eventueel nog wat van het kookwater toe als het geheel te dik is. Breng op smaak met zout en peper. Rasp eventueel nog wat kaas over de pasta carbonara.
Hoe lang moet je pasta koken?
Hoe lang pasta koken moet hangt af van het soort pasta. Verse pasta hoeft slechts ca. 4 minuten te koken. Gedroogde pasta heeft, afhankelijk van het soort, tussen de 7 en 12 minuten nodig. Kijk in dit lijstje met verschillende pastasoorten hoe lang je de pasta moet koken:
- Fusili: 7 minuten
- Macaroni: 8 minuten
- Tagliatelle: 10 minuten
- Spaghetti: 11-13 minuten
- Penne: 11-14 minuten
- Gnocchi: 3-4 minuten
- Tortellini: 13-14 minuten
- Orzo: 8-10 minuten
Hoe lang kun je pasta bewaren in de koelkast?
Heb je een restje pasta over? Niet weggooien! Je kunt gekookte pasta prima bewaren. En hoe lang je pasta kunt bewaren in de koelkast? Volgens het Voedingscentrum kun je bereide pasta 2 dagen in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaren. In de vriezer kun je pasta zo’n 3 maanden bewaren.
Pasta opwarmen: in de oven of magnetron?
Heb je een restje pasta over en wil je de volgende dag je pasta opwarmen? Dat kun op meerdere manieren doen. De makkelijkste manier is misschien wel pasta opwarmen in de magnetron. Hiervoor hebben we een aantal tips. Schep allereerst de pasta in een hittebestendig plastic bakje en warm de pasta daarin op, in plaats van dat je je bord direct in de magnetron zet. Dit voorkomt dat je straks met een gloeiendheet bord op schoot zit. Ook een trucje is om je pasta over het bakje goed te verdelen, in plaats van het op een hoop te verwarmen. Zo wordt je pasta egaal warm. Weet je niet zeker hoe lang je pasta nodig heeft? Verwarm het dan meerdere keren kort, waarbij je tussendoor roert en controleert of je restje al warm genoeg is.
Heb je een restje lasagne of andere pasta uit de oven over? Dan is deze pasta opwarmen in de oven een goed idee. Zo wordt de temperatuur gelijkmatig verdeeld én krijg je namelijk weer zo’n lekker knapperig korstje bovenop. Verwarm de oven voor op 175°C en bedek je restje pasta met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. Zet zo’n 20 minuten in de oven, controleer en verleng eventueel de oventijd wanneer de pasta nog niet warm genoeg is.
Populaire pasta recepten
Van alle pastagerechten die er zijn, zijn pasta pesto en pasto carbonara twee van de meest populaire pasta gerechten.