Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
wat is orzo?

Wat is orzo en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Spaghetti, penne en farfalle worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke pastasoorten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over orzo. Want wat is orzo en wat maak je ermee?

Wat is orzo?

Waar spaghetti naadloos verbonden is met de Italiaanse keuken, komt orzo ook veelvuldig in de Griekse, Turkse en zelfs Arabische keuken voorbij. Maar wat is orzo precies? Het is een pastasoort die je ook wel onder de namen riso en kritharaki tegenkomt.

De vorm en grootte zijn vergelijkbaar met rijst. Deze veelzijdige koolhydraatbron kun je dan ook zien als het perfecte huwelijk tussen rijst en pasta.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Tegenwoordig hoef je voor dit product niet meer om te fietsen, want bij de meeste supermarkten ligt het in de schappen onder de naam riso, of gewoon als orzo. Grijp je daar toch mis? Dan heb je bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt zeker geluk.

Hoe smaakt orzo?

Nu we je vraag ‘wat is orzo?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze pastasoort heeft een lekkere bite en krijgt een nootachtige smaak als je hem even roostert in de koekenpan.

Veel foodies zeggen ook dat het net iets zoeter is dan andere pastasoorten. Wist je daarnaast dat deze pastasoort ook nog eens best gezond is?

Orzo koken

Uiteraard staat de bereidingswijze meestal op de verpakking, maar heb je die per ongeluk al in de prullenbak gedaan? Zorg en dan voor dat je een pan, ruim gevuld met water aan de kook brengt. Voeg een snufje zout toe en laat de orzo zo’n 10 minuten koken. Wil je een iets hardere korrel? Laat de pasta dan 8 minuten koken.

Hoeveel orzo per persoon?

Net als bij andere pastasoorten kun je uitgaan van zo’n 70 gram orzo per persoon voor een volledige maaltijd. Dit geldt vooral als je er bijvoorbeeld een pastagerecht of salade mee maakt. Gebruik je de pasta in een soep? Dan heb je voldoende aan 30 tot 40 gram per persoon.

Hoe kun je orzo vervangen?

Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is orzo in geen velden of wegen te bekennen bij je supermarkt. Geen zorgen: je kunt het vervangen door kleine pastasoorten of parelcouscous.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Net als andere gedroogde pastasoorten is het erg lang houdbaar op een droge en koele plaats zoals de voorraadkast. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Recepten met orzo

Wat kun je er allemaal mee maken? Heel veel! Gebruik hem in pilav, verwerk hem in soepen en salades, maak er risotto van of stop hem met allemaal lekkere ingrediënten in de oven. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze lekkere recepten met orzo.

Kip met citroen, olijven en orzo uit de oven

Kip met citroen, olijven en orzo uit de oven

Simpel, snel én ontzettend lekker. Daarnaast doet de oven het meeste werk voor je, de pasta gaart namelijk tijdens het bakken. Ideaal dus voor doordeweeks!

Naar het recept
Orzosalade met artisjok

Orzosalade met artisjok

Heb je zin in een frisse maaltijdsalade in het zonnetje? Dan is dit recept perfect voor jou. Door de kleine pasta vult de salade goed, de artisjokken, uien en olijven geven de salade diepte en smaak.

Naar het recept
Gebakken kabeljauw met romige champignon-prei-orzo

Gebakken kabeljauw met romige champignon-prei-orzo

Ook in combinatie met vis en diverse groenten smaakt deze pastasoort erg lekker. Probeer maar eens uit!

Naar het recept
lekker door de week varkensegehaktballetjes

Pittige varkensgehaktballetjes met tzatziki

Hou je niet van pittig? Sla dan dit gerecht over. Als je wel wat kunt hebben zijn deze pittige gehaktballetjes met frisse tzatziki een feestje op tafel!

Naar het recept

Meer inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!