
Spaghetti, penne en farfalle worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke pastasoorten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over orzo. Want wat is orzo en wat maak je ermee?
Wat is orzo?
Waar spaghetti naadloos verbonden is met de Italiaanse keuken, komt orzo ook veelvuldig in de Griekse, Turkse en zelfs Arabische keuken voorbij. Maar wat is orzo precies? Het is een pastasoort die je ook wel onder de namen riso en kritharaki tegenkomt.
De vorm en grootte zijn vergelijkbaar met rijst. Deze veelzijdige koolhydraatbron kun je dan ook zien als het perfecte huwelijk tussen rijst en pasta.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Tegenwoordig hoef je voor dit product niet meer om te fietsen, want bij de meeste supermarkten ligt het in de schappen onder de naam riso, of gewoon als orzo. Grijp je daar toch mis? Dan heb je bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt zeker geluk.
Hoe smaakt orzo?
Nu we je vraag ‘wat is orzo?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze pastasoort heeft een lekkere bite en krijgt een nootachtige smaak als je hem even roostert in de koekenpan.
Veel foodies zeggen ook dat het net iets zoeter is dan andere pastasoorten. Wist je daarnaast dat deze pastasoort ook nog eens best gezond is?
Orzo koken
Uiteraard staat de bereidingswijze meestal op de verpakking, maar heb je die per ongeluk al in de prullenbak gedaan? Zorg en dan voor dat je een pan, ruim gevuld met water aan de kook brengt. Voeg een snufje zout toe en laat de orzo zo’n 10 minuten koken. Wil je een iets hardere korrel? Laat de pasta dan 8 minuten koken.
Hoeveel orzo per persoon?
Net als bij andere pastasoorten kun je uitgaan van zo’n 70 gram orzo per persoon voor een volledige maaltijd. Dit geldt vooral als je er bijvoorbeeld een pastagerecht of salade mee maakt. Gebruik je de pasta in een soep? Dan heb je voldoende aan 30 tot 40 gram per persoon.
Hoe kun je orzo vervangen?
Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is orzo in geen velden of wegen te bekennen bij je supermarkt. Geen zorgen: je kunt het vervangen door kleine pastasoorten of parelcouscous.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Net als andere gedroogde pastasoorten is het erg lang houdbaar op een droge en koele plaats zoals de voorraadkast. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Orzo recepten
Wat kun je er allemaal mee maken? Heel veel! Gebruik hem in pilav, verwerk hem in soepen en salades, maak er risotto van of stop hem met allemaal lekkere ingrediënten in de oven. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze lekkere recepten met orzo.

Orzo met tomaat, vermout en kruidensalsa
Probeer deze heerlijke orzo met tomaat, vermout en kruidensalsa. Door de tomaten eerst te roosteren, krijgen ze een rijke en zoete smaak. Sla deze stap in het recept dus zeker niet over. Ook niet als je haast hebt. De oven doet toch het meeste werk. In de tussentijd kan je de kruidensalsa maken.

Kip met citroen, olijven en orzo uit de oven
Simpel, snel én ontzettend lekker. Daarnaast doet de oven het meeste werk voor je, de pasta gaart namelijk tijdens het bakken. Ideaal dus voor doordeweeks!

Orzosalade met artisjok
Heb je zin in een frisse maaltijdsalade in het zonnetje? Dan is dit recept perfect voor jou. Door de kleine pasta vult de salade goed, de artisjokken, uien en olijven geven de salade diepte en smaak.

Gebakken kabeljauw met romige champignon-prei-orzo
Ook in combinatie met vis en diverse groenten smaakt deze pastasoort erg lekker. Probeer maar eens uit!

Pittige varkensgehaktballetjes met tzatziki
Hou je niet van pittig? Sla dan dit gerecht over. Als je wel wat kunt hebben zijn deze pittige gehaktballetjes met frisse tzatziki een feestje op tafel!

Orzo met tomaat, vermout en kruidensalsa
Probeer deze heerlijke orzo met tomaat, vermout en kruidensalsa. Door de tomaten eerst te roosteren, krijgen ze een rijke en zoete smaak.
Ingrediënten
Voor de saus
Voor de kruidensalsa
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe de ingrediënten voor de saus in een ondiepe ovenschaal (2 l inhoud). Voeg zout en peper toe, meng door elkaar en zet ca. 30 minuten in de oven tot de tomaten geslonken en een beetje goudbruin zijn. Verwijder de takjes van de tomaten en blend het tot een gladde saus met een staafmixer.
Mix ondertussen de ingrediënten voor de kruidensalsa in een blender of keukenmachine met de pulseknop grof. Breng op smaak met zout en peper.
Breng de tomatensaus op smaak met zout en peper en meng er de orzo en 200 ml water doorheen. Bak ca. 20 minuten in de oven tot de orzo gaar is en lekker stevig is in de saus. Voeg 2 el vermout toe en breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Verwijder het zwartgeblakerde basilicum.
Verdeel de orzo over serveerkommen, meng de kruidensalsa erdoorheen en bestrooi met zout en peper.
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.