
Ga je spaghetti of macaroni koken en vind je het lastig inschatten hoeveel gram pasta per persoon je moet rekenen? Bekijk dan snel ons handige overzicht. Zo heb je altijd de juiste hoeveelheid en heb je nooit meer pasta over!
Lees verder na de advertentie
Hoeveel gram pasta per persoon?
Wil jij een pan pasta op tafel zetten? Dan is 75-125 gram ongekookte pasta per persoon een mooie maatstaaf om aan te houden. Uiteraard is dit verschillende per persoon. Bij grote eters kun je uitgaan van 100-125 gram. Voor kinderen, kleine eters of Italiaanse voorgerechten kun je rekenen op maximaal 75 gram pasta per persoon.
Deze hoeveelheid geldt voor alle ongekookte en gedroogde pastasoorten. Of je nu wilt weten hoeveel spaghetti per persoon of macaroni per persoon: de pastasoorten vragen allemaal om dezelfde hoeveelheid. Hetzelfde gaat om voor penne, bucatini of fusilli.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Uitzonderingen
De enige uitzondering op de regel zijn gnocchi en lasagne. Deze pastasoorten vragen niet alleen om een andere bereidingswijze maar daarmee ook een andere hoeveelheid pasta per persoon.
Een lasagne is namelijk rijkelijk gevuld met tomatensaus, bechamelsaus, groenten en (vegetarisch) gehakt. Door deze royale vulling hoef je wat minder pasta te gebruiken dan bij andere hoofdgerechten met pasta. Reken daarom bij lasagne op slechts 75 gram pasta per persoon.
Bij gnocchi worden er aardappelen aan het deeg toegevoegd. Hierdoor is deze pastasoort een stuk vullender. Bij het maken van gnocchi recepten kun je daarom rekenen op 100 tot 125 gram pasta per persoon.
Pasta recepten
Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan snel ons weekmenu of deze heerlijke pasta recepten:

Gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes
Dit is één van onze favoriete recepten met doperwten: gnocchi sardi. Heb je ‘m nog niet geprobeerd? Dan is dit absoluut het moment, duik maar snel de keuken in!

Bucatini met paddenstoelen en worst
Ook deze bucatini behoort tot één van onze favorieten, probeer het recept maar eens uit.

Penne alla norma
Een echte klassieker, boordevol smaak én groenten – dankzij de aubergine. Een heerlijke vegetarische pasta, die ook nog eens zo op tafel staat!
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Onze tips

De beste tips om zelf pasta te maken

Dit doe je fout bij het koken van pasta

4x de lekkerste recepten met pesto

7x de lekkerste pasta pesto recepten

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.