Advertentie
Ga je spaghetti of macaroni koken en vind je het lastig inschatten hoeveel gram pasta per persoon je moet rekenen? Bekijk dan snel ons handige overzicht. Zo heb je altijd de juiste hoeveelheid en heb je nooit meer pasta over!
Hoeveel gram ongekookte pasta per persoon?
Wil jij een pan pasta op tafel zetten? Dan is 75-125 gram ongekookte pasta per persoon een mooie maatstaaf om aan te houden. Uiteraard is dit verschillende per persoon. Bij grote eters kun je uitgaan van 100-125 gram. Voor kinderen, kleine eters of Italiaanse voorgerechten kun je rekenen op maximaal 75 gram pasta per persoon.
Deze hoeveelheid geldt voor alle ongekookte en gedroogde pastasoorten. Of je nu wilt weten hoeveel spaghetti per persoon of macaroni per persoon: de pastasoorten vragen allemaal om dezelfde hoeveelheid. Hetzelfde gaat om voor penne, bucatini of fusilli.
De lekkerste pastarecepten, en nog veel meer, elke week gratis in je mailbox? Schrijf je in:
Pasta per persoon
De enige uitzondering op de regel zijn gnocchi en lasagne. Deze pastasoorten vragen niet alleen om een andere bereidingswijze maar daarmee ook een andere hoeveelheid pasta per persoon.
Een lasagne is namelijk rijkelijk gevuld met tomatensaus, bechamelsaus, groenten en (vegetarisch) gehakt. Door deze royale vulling hoef je wat minder pasta te gebruiken dan bij andere hoofdgerechten met pasta. Reken daarom bij lasagne op slechts 75 gram pasta per persoon.
Bij gnocchi worden er aardappelen aan het deeg toegevoegd. Hierdoor is deze pastasoort een stuk vullender. Bij het maken van gnocchi recepten kun je daarom rekenen op 100 tot 125 gram pasta per persoon.
Pasta recepten
Gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes
We beginnen direct met één van onze favoriete recepten met doperwten: gnocchi sardi. Heb je ‘m nog niet geprobeerd? Dan is dit absoluut het moment, duik maar snel de keuken in!
Bucatini met paddenstoelen en worst
Ook deze bucatini behoort tot één van onze favorieten, probeer het recept maar eens uit.
Penne alla norma
Een echte klassieker, boordevol smaak én groenten – dankzij de aubergine. Een heerlijke vegetarische pasta, die ook nog eens zo op tafel staat!
Overgebleven gekookte pasta
Heb je het toch wat te ruim ingeschat en na het avondeten wat pasta over? In het onderstaande artikel laten we zien wat voor lekkers je er nog allemaal mee kunt maken:
Onze tips
De beste tips om zelf pasta te maken
Dit doe je fout bij het koken van pasta
4x de lekkerste recepten met pesto
5x recepten met ricotta
7x de lekkerste pasta pesto recepten
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.