Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Bucatini met geroosterde paprika, tomaat en tahin

Wat is bucatini en wat kun je ermee?

Advertentie

Spaghetti, penne en fusilli kennen we alemaal wel. Maar er bestaan zoveel meer pastasoorten. Bucatini bijvoorbeeld. Wij vertellen je er alles over, want wat is bucatini precies en wat kun je ermee?

Wat is bucatini?

Bucatini is een lange pastasoort, die lijkt op spaghetti, en die met name rondom Rome wordt gegeten. Het verschil is dat de slierten dikker zijn en hol van binnen, in tegenstelling tot de bekendere spaghetti. Dan heb je ook nog linguine, maar deze pastasoort is plat. Een andere bekende lange pastasoort is tagliatelle (breder dan linguine). Of denk aan papardelle (nog breder dan de eerder genoemde soorten). Volg je het nog?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt bucatini?

Deze pasta lijkt veel op spaghetti, maar omdat de pastaslierten hol zijn nemen ze nog meer smaak van de saus op. Ook zijn de pastaslierten dikker, wat ze wat voller maakt en een beetje aan die dikkere udon noedels doet denken.

Hoe gebruik je bucatini?

De Italianen hebben strenge regels wat betreft welke pastasoort bij welke saus geserveerd dient te worden. Allereerst hoe fijner de saus, hoe fijner de pasta. Ook eet je holle pastavormen bijvoorbeeld met dikke pastasauzen. Bij lange, dunne pastasoorten zoals spaghetti, eet je een fijne tomatensaus.

Bucatini wordt traditioneel geserveerd met boterige sauzen, Italiaans spek, groente, kaas, ei en anchovis of sardientjes. Een van de meest voorkomende sauzen is amatriciana, op basis van tomaten, spek, een pepertje en pecorino.

Waar koop je bucatini?

Voor deze pastasoort moet je waarschijnlijk iets verder zoeken dan de supermarkt bij jou op de hoek. De pasta is te koop in sommige grotere supermarkten. Ook bij Italiaanse speciaalzaken en delicatessenwinkels zijn de pastaslierten veelal te verkrijgen. Dat komt goed uit, want zo kun je de volgende recepten thuis maken:

Bucatini met geroosterde paprika, tomaat en tahin

Bucatini met geroosterde paprika, tomaat en tahin

De dikke pastaslierten nemen deze smaakvolle saus met geroosterde paprika, tomaat en de verrassende smaakmaker tahin, heel goed op.

Naar het recept
Bucatini met paddenstoelen en worst

Bucatini met paddenstoelen en worst

Een wat zwaardere saus op basis van eekhoorntjesbrood en worst combineert perfect met deze pasta. Probeer maar eens!

Naar het recept
Bucatini met bloemkool alla palermitana

Bucatini met bloemkool alla palermitana

Pasta ‘alla palermitana’ is een Siciliaans gerecht, oorspronkelijk afkomstig uit Palermo. Origineel wordt het gemaakt met ziti (in kleinere stukjes gebroken bucatini), tonijn, tomaten, knoflook, ansjovis, oregano. Deze versie met bloemkool en rozijnen doet denken aan andere Siciliaanse klassieker: pasta con le sarde.

Naar het recept
Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!