Advertentie
Noedels, lekker! Maar welke soort moest je ook weer hebben? In de supermarkt vind je al veel verschillende soorten noedels, en dan hebben we het nog niet eens over de toko. Wij zetten de bekendste noedels voor je op een rij en maken voor eens en altijd duidelijk wanneer je welke soort gebruikt.
Verschillende soorten noedels
Noedels kun je indelen op basis van meerdere criteria. Zoals bijvoorbeeld de keuken waarin ze gebruikt worden (bijvoorbeeld Chinees of Japans), het ingrediënt waarvan ze gemaakt zijn (tarwe-, rijst- of eiernoedels) of gerechten waarvoor ze geschikt zijn. Zo kunnen verschillende soorten noedels in meerdere categorieën vallen en kan de aanduiding op de verpakking bij merken anders zijn. Lees hieronder wat de bekendste soorten noedels zijn, hoe je ze gebruikt en ook wat de belangrijkste verschillen zijn.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Udon
Udon zijn Japanse noedels gemaakt van tarwebloem, water en zout. Deze noedels bevatten nooit ei. Daarom zijn ze wit van kleur en ook goed geschikt voor veganisten. Udon noedels zijn lang en rond, maar vele malen dikker dan bijvoorbeeld mie. Hierdoor hebben ze een lekkere bite. Daarnaast moet je ze ook relatief lang koken in vergelijking met andere verschillende soorten noedels, meestal wel tien minuten. Udon noedels worden vaak gebruikt in soepen en wokgerechten met typische Japanse smaakmakers, zoals bijvoorbeeld mirin en gember.
Yaki udon noedels
Probeer maar eens deze simpele yaki udon noedels die in een handomdraai op tafel staan.
Ramen
Ramen zijn dunne Japanse tarwenoedels die het meest op de Chinese mie lijken. Ze worden vaak gedroogd verkocht als instantnoedels in bijvoorbeeld kleine vierkante verpakkingen. Meestal slurp je ramen noedels zo uit een kom bouillon, maar je kunt ze ook combineren met vlees en groenten.
Smaakvolle Japanse ramen noedels
Zoals in dit recept voor Japanse ramen noedels met kip, doperwten en spinazie.
Soba
Sobanoedels worden traditioneel gemaakt van boekweitmeel, maar in de winkels vind je ze vaak gemaakt van een mix van tarwebloem en boekweitmeel. Sobanoedels die 100% van boekweit zijn gemaakt, zijn van nature ook glutenvrij. De boekweit geeft de noedels hun typische nootachtige smaak, lichtbruine kleur en een stevige structuur. Ook zijn deze noedels rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat ze misschien wel de gezondste noedelsoort maakt. Soba kun je net als udon noedels in soepen en wokgerechten gebruiken, alleen zal iedere noedelsoort tot een heel ander resultaat leiden. Soba is veel dunner maar heeft een heel uitgesproken smaak, terwijl udon noedels dik zijn en een neutrale smaak hebben.
Paksoi met garnalen en sobanoedels
Ontdek deze bijzondere noedelsoort bijvoorbeeld in combinatie met paksoi en garnalen.
Mie
Mie zijn Chinese noedels gemaakt van tarwebloem. Ze zijn lang, rond en dun en lijken hierdoor het meeste op bijvoorbeeld Italiaanse spaghetti. Er is gewone mie en eiermie, waar ook eieren aan zijn toegevoegd. Dus eet je veganistisch, kijk dan altijd goed op het etiket. Omdat mie zo dun is, hoef je het maar een paar minuten te weken in heet water. Gebruik deze noedels voor verschillende Chinese gerechten in combinatie met bijvoorbeeld dikke woksauzen en grove stukken vlees, vis of groenten.
Mihoen
Dit zijn fijne Chinese rijstnoedels die na het koken haast doorzichtig lijken te zijn. Mihoen wordt meestal gebruikt als onderdeel van loempia’s of spring rolls of in salades. Deze spring rolls vul je naast mihoen ook met komkommer, paprika en wat verse kruiden.
Rijstnoedels
Net als mihoen worden rijstnoedels van rijstbloem gemaakt, alleen zijn deze platter en dikker. Rijstnoedels zijn erg populair in de Thaise keuken en eet je vaak in de soep, salades en wokgerechten. Meestal worden deze op smaak gebracht met Thaise currypasta en bevatten ze dus behoorlijk wat pit.
Traditionele tom kha kai soep met kip
Voeg rijstnoedels eens aan de traditionele tom kha kai soep om ‘m eens wat meer body te geven en lekker vullend te maken.
Onze tips
10 snelle recepten in 10 minuten
15x de beste recepten met broccoli
7x heerlijke recepten voor ramen
4x heerlijke plantaardige Japanse recepten
4x vegetarische Japanse gerechten om van te genieten
Bimi: dit zijn de lekkerste recepten
Dit zijn de beste recepten met paksoi
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.