Foodies 02/2025
Aziƫ
cover Azie
Roerbaknoedels met broccoli

15x de beste recepten met broccoli

Al denk je bijĀ superfoods misschien aan wat meer exotische producten, broccoli behoort ook zeker tot deze categorie! Deze groene groente bevat namelijk harstikke veel antioxidanten en is op heel veel manieren te gebruiken. Check deze recepten maar eens!

Lees verder na de advertentie

Broccoli koken

Broccoli koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. De onderstaande broccoli recepten helpen daar een handje bij. Wil je toch zelf broccoli koken? Dan is het ook handig om te weten hoelang je de groente precies moet garen. Daarom leggen we je in dit artikel alles uit over broccoli koken en andere manieren om deze groene groente te bereiden.

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Broccoli recepten

Broccoli is ontzettend veelzijdig en in tal van gerechten te verwerken. Lekker in soep, bij een AVGā€™tje of zelfs gewoon zo als gezonde snack. En het fijnste? Hij is hartstikke snel gaar. Je kookt de groente al in vier tot vijf minuten beetgaar waardoor je er supersnelle gerechten mee kunt maken. Probeer bijvoorbeeld deze recepten met broccoli eens.

Penne met broccoli, balletjes en romige mosterdsaus

Penne met broccoli, balletjes en romige mosterdsaus

Hoe maak je broccoli beter? Met spek natuurlijk! Eigenlijk gaat alles daar lekkerder van smaken als je het ons vraagt.

Naar het recept
Roerbaknoedels met broccoli

Roerbaknoedels met broccoli

Door broccoli te wokken, behoudt het zijn biteĀ en met de overige ingrediĆ«nten creĆ«er je een smaakexplosie op je bord.

Naar het recept
Pad thai met krokante tofu en broccoli

Pad thai met krokante tofu en broccoli

Wat deze pad thai zo lekker maakt? Niet alleen de knapperige broccoli maar ook de krokante tofu. Voor iedereen die niet van tofu houdt: probeer deze pad thai en je bent gegarandeerd om.

Naar het recept
Pitabroodjes met broccoli-falafel

Pitaā€™s met broccoli-falafel

Deze variatie op de gewone falafel zorgt ervoor dat je niet alleen een lekkere smaak krijgt, maar ook nog eens een extra portie groente serveert.

Naar het recept
Broccolitartaar

Broccolitartaar

Dit is een klassieke tartaar, maar dan net even iets anders. We maken namelijk een heerlijke broccolitartaar. Door de frisse munt enĀ granaatappelĀ is dit wat ons betreft het perfecte tussengerecht.

Naar het recept
De meest luxe snelle quiche: broccoli, gorgonzola & walnoot

De meest luxe snelle quiche: broccoli, gorgonzola & walnoot

Bladerdeeg als bodem voor een quiche? Maar natuurlijk! De broccoli en gorgonzola passen prachtig bij elkaar en worden hier extra ā€˜opgespicedā€™ door de toevoeging van chilivlokken. Lekker met een knapperige groene salade.

Naar het recept
tian met broccoli, courgette en venkel

Tian met broccoli, courgette en venkel

Mooi gerangschikte, geroosterde groenten met een frisse dressing en knapperige noten. Zo makkelijk maak jij van groenten een echteĀ eyecatcher!

Naar het recept
Gnocchi met knoflookboter en paarse broccoli

Gnocchi met knoflookboter en paarse broccoli

Gnocchi, wie houdt er niet van? Maak dit gerecht met de aardappeldeegkussentjes nog mooier door de paarse broccoli eraan toe te voegen. Samen met de knoflook is dit een feestje op je bord.

Naar het recept
Broccolifrittata met zoete aardappel

Broccolifrittata met zoete aardappel

Het beste aan dit gerecht? De oven doet het meeste werk! Dat maakt dit gerecht ideaal voor op de drukkere dagen.

Naar het recept
Focaccia gevuld met broccoli en mozzarella

Focaccia gevuld met broccoli en mozzarella

Beleg je broodje focaccia eens met broccoli en mozzarella. Dat is weer eens wat anders dan de standaard pesto en tomaat!

Naar het recept
Gnocchi met knoflookboter en paarse broccoli

Gnocchi met knoflookboter en paarse broccoli

Wij zijn gek op de Italiaanse deegkussentjes gnocchi. Met onsĀ basisreceptĀ maak jij ze gemakkelijk zelf. Vervolgens kun je naar hartenlust met deze pastasoort variĆ«ren. Wat dacht je van dit vegetarische recept met knoflookboter en paarse broccoli?

Naar het recept
Orecchiette cime di rapa met broccoli en rode peper

Orecchiette cime di rapa met broccoli en rode peper

Deze pasta is een echte Italiaanse klassieker. De geroosterde amandelen zijn een prima alternatief voor bijvoorbeeld kaas. Ze geven de pasta namelijk het lekkere zoutje qua smaak.

Naar het recept
Broccoli_Curry

Broccolicurry uit The Curry Guy Veggie

Veel curry’s worden met bloemkool gemaakt maar wist je dat met broccoli minstens net zo goed is? Niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de presentatie.

Naar het recept
Butter chickenā€™ van broccoli met kruidenyoghurt en amandel-citroenkruim

‘Butter chickenā€™ van broccoli met kruidenyoghurt en amandel-citroenkruim

Een heerlijke vega variant op de standaard Butter Chicken. Dankzij alle specerijen en de lekkere saus, maak je hem net zo lekker.

Naar het recept
snelle successen

Gebakken broccoli met spek en feta

Pimp je AVG’tje en maak de puree met een smaakmaker. Wat denk je bijvoorbeeld van bieslook? Net wat spannender!

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
Penne met broccoli, balletjes en romige mosterdsaus

Penne met broccoli, balletjes en romige mosterdsaus

Dit roerbaknoedelsrecept met broccoli is een echte redactiefavoriet. Dankzij het wokken van de groenten behouden ze hun bite en met de overige ingrediƫnten creƫer je een smaakexplosie op je bord.

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

2 varkensbraadworsten (Ć  100 g)
Ā½ tl venkelzaad (geroosterd en gekneusd)
1 ui (fijngeraspt en het vocht eruit geknepen)
Ā½ tl grove mosterd
handvol basilicumblaadjes (fijngehakt)
2 el olijfolie
150 g penne
150 g broccoli of bimi (in hapklare stukken)
25 g parmezaan (fijngeraspt)
zout en peper

Voor de mosterdsaus

1 teentje knoflook (geperst)
een scheut witte wijn of droge sherry
300 ml kippenbouillon
100 ml slagroom
2 tl grove mosterd

Bereiding

  1. Knijp het worstvlees uit het velletje in een kom en kneed het met het venkelzaad, 2 el geraspte ui, de mosterd en het basilicum goed door elkaar. Draai ca. 14 kleine balletjes van het mengsel. Verhit de olie in een hapjespan en bak er de balletjes rondom bruin in (ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn). Haal de balletjes met een schuimspaan uit de pan en zet apart.

  2. Fruit voor de saus de rest van de ui en de knoflook in het achtergebleven vet. Blus af met de wijn en laat hem verdampen. Voeg de bouillon toe en laat hem tot de helft inkoken. Roer de slagroom en de mosterd erdoorheen en doe de balletjes terug in de pan. Breng alles aan de kook en kook 5-6 minuten tot de balletjes zacht en gaar zijn en de saus iets ingedikt is.

  3. Kook intussen de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking in kokend water met wat zout. Kook de broccoli de laatste 3 minuten mee. Giet af en vang daarbij een kopje kookvocht op. Meng de pasta, de broccoli en de parmezaan met de balletjes en de saus in de pan. Voeg indien nodig een scheutje kookwater toe om de pasta smeuĆÆger te maken en breng de pasta op smaak met zout en peper.

Ā© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Fotoā€™s: Mike English Styling: Luis Peral Foodstyling: Adam Bush

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!