
Al denk je bij superfoods misschien aan wat meer exotische producten, broccoli behoort ook zeker tot deze categorie! Deze groene groente bevat namelijk harstikke veel antioxidanten en is op heel veel manieren te gebruiken. Check deze recepten maar eens!
Lees verder na de advertentie
Broccoli
Broccoli koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. De onderstaande broccoli recepten helpen daar een handje bij. Wil je toch zelf broccoli koken? Dan is het ook handig om te weten hoelang je de groente precies moet garen. Daarom leggen we je in dit artikel alles uit over broccoli koken en andere manieren om deze groene groente te bereiden.
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?
Broccoli recepten
Broccoli is ontzettend veelzijdig en in tal van gerechten te verwerken. Lekker in soep, bij een AVG’tje of zelfs gewoon zo als gezonde snack. En het fijnste? Hij is hartstikke snel gaar. Je kookt de groente al in vier tot vijf minuten beetgaar waardoor je er supersnelle gerechten mee kunt maken. Probeer bijvoorbeeld deze recepten met broccoli eens.

Penne met broccoli, balletjes en romige mosterdsaus
Hoe maak je broccoli beter? Met spek natuurlijk! Eigenlijk gaat alles daar lekkerder van smaken als je het ons vraagt.

Roerbaknoedels met broccoli
Door broccoli te wokken, behoudt het zijn bite en met de overige ingrediënten creëer je een smaakexplosie op je bord.

Pad thai met krokante tofu en broccoli
Wat deze pad thai zo lekker maakt? Niet alleen de knapperige broccoli maar ook de krokante tofu. Voor iedereen die niet van tofu houdt: probeer deze pad thai en je bent gegarandeerd om.

Pita’s met broccoli-falafel
Deze variatie op de gewone falafel zorgt ervoor dat je niet alleen een lekkere smaak krijgt, maar ook nog eens een extra portie groente serveert.

Broccolitartaar
Dit is een klassieke tartaar, maar dan net even iets anders. We maken namelijk een heerlijke broccolitartaar. Door de frisse munt en granaatappel is dit wat ons betreft het perfecte tussengerecht.

Broccoli wokken: 5x snelle recepten

De meest luxe snelle quiche: broccoli, gorgonzola & walnoot
Bladerdeeg als bodem voor een quiche? Maar natuurlijk! De broccoli en gorgonzola passen prachtig bij elkaar en worden hier extra ‘opgespiced’ door de toevoeging van chilivlokken. Lekker met een knapperige groene salade.

Tian met broccoli, courgette en venkel
Mooi gerangschikte, geroosterde groenten met een frisse dressing en knapperige noten. Zo makkelijk maak jij van groenten een echte eyecatcher!

Gnocchi met knoflookboter en paarse broccoli
Gnocchi, wie houdt er niet van? Maak dit gerecht met de aardappeldeegkussentjes nog mooier door de paarse broccoli eraan toe te voegen. Samen met de knoflook is dit een feestje op je bord.

Broccolifrittata met zoete aardappel
Het beste aan dit gerecht? De oven doet het meeste werk! Dat maakt dit gerecht ideaal voor op de drukkere dagen.

Focaccia gevuld met broccoli en mozzarella
Beleg je broodje focaccia eens met broccoli en mozzarella. Dat is weer eens wat anders dan de standaard pesto en tomaat!
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?

Gnocchi met knoflookboter en paarse broccoli
Wij zijn gek op de Italiaanse deegkussentjes gnocchi. Met ons basisrecept maak jij ze gemakkelijk zelf. Vervolgens kun je naar hartenlust met deze pastasoort variëren. Wat dacht je van dit vegetarische recept met knoflookboter en paarse broccoli?

Orecchiette cime di rapa met broccoli en rode peper
Deze pasta is een echte Italiaanse klassieker. De geroosterde amandelen zijn een prima alternatief voor bijvoorbeeld kaas. Ze geven de pasta namelijk het lekkere zoutje qua smaak.

Broccolicurry uit The Curry Guy Veggie
Veel curry’s worden met bloemkool gemaakt maar wist je dat met broccoli minstens net zo goed is? Niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de presentatie.

‘Butter chicken’ van broccoli met kruidenyoghurt en amandel-citroenkruim
Een heerlijke vega variant op de standaard Butter Chicken. Dankzij alle specerijen en de lekkere saus, maak je hem net zo lekker.

Gebakken broccoli met spek en feta
Pimp je AVG’tje en maak de puree met een smaakmaker. Wat denk je bijvoorbeeld van bieslook? Net wat spannender!
Tip

Profiteer dan van onze tijdelijke aanbieding: 1 jaar Foodies met 43% korting! Dat betekent 12 nummers voor maar 55,- (i.p.v. € 95,88).

Penne met broccoli, balletjes en romige mosterdsaus
Dit roerbaknoedelsrecept met broccoli is een echte redactiefavoriet. Dankzij het wokken van de groenten behouden ze hun bite en met de overige ingrediënten creëer je een smaakexplosie op je bord.
Ingrediënten
- 2 varkensbraadworsten (à 100 g)
- 1/2 tl venkelzaad (geroosterd en gekneusd)
- 1 ui (fijngeraspt en het vocht eruit geknepen)
- 1/2 tl grove mosterd
- 1 handvol basilicumblaadjes (fijngehakt)
- 2 el olijfolie
- 150 g penne
- 150 g broccoli (in hapklare stukken; of bimi)
- 25 g parmezaan (fijngeraspt)
- zout en peper (naar smaak)
de mosterdsaus
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 1 scheut witte wijn (of droge sherry)
- 300 ml kippenbouillon
- 100 ml slagroom
- 2 tl grove mosterd
Bereiding
Knijp het worstvlees uit het velletje in een kom en kneed het met het venkelzaad, 2 el geraspte ui, de mosterd en het basilicum goed door elkaar. Draai ca. 14 kleine balletjes van het mengsel. Verhit de olie in een hapjespan en bak er de balletjes rondom bruin in (ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn). Haal de balletjes met een schuimspaan uit de pan en zet apart.
Fruit voor de saus de rest van de ui en de knoflook in het achtergebleven vet. Blus af met de wijn en laat hem verdampen. Voeg de bouillon toe en laat hem tot de helft inkoken. Roer de slagroom en de mosterd erdoorheen en doe de balletjes terug in de pan. Breng alles aan de kook en kook 5-6 minuten tot de balletjes zacht en gaar zijn en de saus iets ingedikt is.
Kook intussen de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking in kokend water met wat zout. Kook de broccoli de laatste 3 minuten mee. Giet af en vang daarbij een kopje kookvocht op. Meng de pasta, de broccoli en de parmezaan met de balletjes en de saus in de pan. Voeg indien nodig een scheutje kookwater toe om de pasta smeuïger te maken en breng de pasta op smaak met zout en peper.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Mike English Styling: Luis Peral Foodstyling: Adam Bush
Onze tips

Broccoli koken: zo doe je dat in 5 eenvoudige stappen

Van pittig tot zoet: dit zijn de lekkerste marinades voor bij de BBQ

Geen luchtje dit jaar: dit wil je vader écht voor vaderdag

Geslaagd? Serveer deze hapjes voor een onvergetelijk examenfeest

Lichte maaltijden voor het avondeten

5x recepten voor de lekkerste zomerse taarten

Of je nu slaagt of zakt: dit gebak met champagne is er voor élke uitslag

15x heerlijke recepten met aardappel
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.