Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
broccoli

Zo kan je het beste broccoli koken en bereiden

Advertentie

Een stronk broccoli in huis? Tijd om er wat mee te maken! Deze heerlijke groente komt in tal van gerechten goed tot zijn recht, aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je de groente ook alweer het beste koken en bereiden? En hoe lang moet broccoli koken? Wij vertellen je alles over de kooktijd van broccoli!

Broccoli koken

Broccoli koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je broccoli koken om de groente perfect beetgaar te krijgen? Moet je de groente eerst in stukken snijden en moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om daarachter te komen!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe lang broccoli koken?

Laten we beginnen met het antwoord op de belangrijkste vraag: ‘hoelang moet broccoli koken?’. Want alleen zo weet je hoe je broccoli het beste kan bereiden. Voor een perfecte gaarheid kook je de groente ongeveer vier tot vijf minuten in kokend water.

Kooktijd broccoli

Voor het bereiden van broccoli, vul je eerst een (kook)pan met water. Voeg hier een snufje zout aan toe en breng aan de kook. Spoel vervolgens de broccoli af in een vergiet om eventueel zand te verwijderen en snijd de stronk af.

Gooi de stronk vervolgens niet weg, deze kan je gewoon opeten. Snijd hiervoor het onderste gedeelte van de stronk af en schil ‘m. De stronk snijd je vervolgens in gelijke stukken. De overgebleven broccoli snijd je in roosjes.

Voeg de gesneden broccoli aan de pan toe en laat het ongeveer vier tot vijf minuten koken. Wil je zeker weten dat de groente gaar is? Prik er dan met een mes of vork in. Wanneer dit geen moeite kost, is de groente goed gaar.

Broccoli koken en bereiden

Naast koken, kan je broccoli ook (roer)bakken, wokken, stoven of stomen. Hier kan je dezelfde bereidingstijd voor aanhouden. Alleen stoven duurt wat langer. Denk hierbij aan een bereidingstijd van acht tot vijftien minuten. De broccoli is gaar wanneer je er met je vork in kan prikken.

Recepten met broccoli

Doordat broccoli zo snel gaar is, kan je de groente hartstikke makkelijk bereiden. Broccoli is in soep, bij een avg’tje of zelfs gewoon zo als snack. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de onderstaande recepten met broccoli.

Focaccia gevuld met broccoli en mozzarella

Focaccia gevuld met broccoli en mozzarella

Broccoli op je broodje? Jazeker! Beleg je focaccia eens met broccoli en mozzarella. Dat is weer eens wat anders dan de standaard pesto en tomaat en minstens net zo lekker. Probeer maar!

Naar het recept
Broccolipasta met pijnboompitten snelle pasta

Broccolipasta met pijnboompitten

Veel heeft deze pasta absoluut niet nodig. Broccoli, citroen, knoflook en wat pijnboompitten maken dit tot een simpele en gezonde pasta. Oh ja, en niet te vergeten; ontzettend lekker. Zo snel ging broccoli koken nog nooit!

Naar het recept
tian met broccoli, courgette en venkel

Tian met broccoli, courgette en venkel

Mooi gerangschikte, geroosterde groenten met een frisse dressing en knapperige noten. Zo makkelijk maak jij van groenten een echte eyecatcher!

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!