Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
broccoli

Broccoli koken in 5 eenvoudige stappen

Advertentie

Een stronk broccoli in huis? Tijd om er wat mee te maken! Deze heerlijke groente komt in tal van gerechten goed tot zijn recht, aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je de groente ook alweer het beste koken en bereiden? En hoe lang moet broccoli koken? Wij vertellen je alles over de kooktijd van broccoli!

Hoe lang moet broccoli koken?

Laten we beginnen met het antwoord op de belangrijkste vraag: ‘hoelang moet broccoli koken?’. Want alleen zo weet je hoe je broccoli het beste kan bereiden. Voor een perfecte gaarheid kook je de groente ongeveer vier tot vijf minuten in kokend water.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Broccoli koken

Broccoli koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet.

  1. Voor het bereiden van broccoli, vul je eerst een (kook)pan met water. Voeg hier een snufje zout aan toe en breng aan de kook.
  2. Spoel vervolgens de broccoli af in een vergiet om eventueel zand te verwijderen en snijd de stronk af.
  3. Gooi de stronk niet weg, deze kan je gewoon opeten. Snijd hiervoor het onderste gedeelte van de stronk af en schil ‘m.
  4. De stronk snijd je vervolgens in gelijke stukken. De overgebleven broccoli snijd je in roosjes.
  5. Voeg de gesneden broccoli aan de pan toe en laat het ongeveer vier tot vijf minuten koken.

Wil je zeker weten dat de broccoli gaar is? Prik er dan met een mes of vork in. Wanneer dit geen moeite kost, is de groente goed gaar.

Broccoli bereiden

Naast koken, kan je broccoli ook (roer)bakken, wokken, stoven of stomen. Hier kan je dezelfde bereidingstijd voor aanhouden. Alleen stoven duurt wat langer. Denk hierbij aan een bereidingstijd van acht tot vijftien minuten. De broccoli is gaar wanneer je er met je vork in kan prikken.

Broccoli roosteren

De beste manier om je broccoli lekkerste crispy te maken. Je kunt de roosjes heerlijk knapperig maken door deze te roosteren in de oven. Je marineert ze na het snijden in olie, voegt hier je favoriete saus en kruiden aan toe en je roostert hem voor 20 minuten op 180 graden.

Recepten met broccoli

Doordat broccoli zo snel gaar is, kan je de groente hartstikke makkelijk bereiden. Broccoli is in soep, bij een avg’tje of zelfs gewoon zo als snack. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de onderstaande recepten met broccoli.

Focaccia gevuld met broccoli en mozzarella

Focaccia gevuld met broccoli en mozzarella

Broccoli op je broodje? Jazeker! Beleg je focaccia eens met broccoli en mozzarella. Dat is weer eens wat anders dan de standaard pesto en tomaat en minstens net zo lekker. Probeer maar!

Naar het recept
Broccolipasta met pijnboompitten snelle pasta

Broccolipasta met pijnboompitten

Veel heeft deze pasta absoluut niet nodig. Broccoli, citroen, knoflook en wat pijnboompitten maken dit tot een simpele en gezonde pasta. Oh ja, en niet te vergeten; ontzettend lekker. Zo snel ging broccoli koken nog nooit!

Naar het recept
tian met broccoli, courgette en venkel

Tian met broccoli, courgette en venkel

Mooi gerangschikte, geroosterde groenten met een frisse dressing en knapperige noten. Zo makkelijk maak jij van groenten een echte eyecatcher!

Naar het recept

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!