Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover

Advertentie

De maaltijd eindig je natuurlijk met een lekker nagerecht. Op deze pagina vind je alles dat je nodig hebt om toetjes te maken, van luxe desserts tot makkelijke toetjes. Ook voor een gezond toetje of een snel dessert ben je hier op de goede plek. Sluit de maaltijd af met een knaller!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Tartelettes met koffiemousse, banaan en rumkaramel

Tartelettes met koffiemousse, banaan en rumkaramel

Loopt het water je al in de mond? Dit mooie dessert is perfect voor een speciale gelegenheid.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

pinda’s (gehakt (voor erover))
geraspte limoenschil (voor erover)

Voor het deeg

75 g pinda’s
100 g bloem (+ bestuiven)
50 g lichte basterdsuiker
zout
75 g boter
1 eidooier
vershoudfolie
8 tartelettevormpjes

Voor de mousse

1 blaadje gelatine
250 ml melk
2 tl oploskoffie (poeder)
175 g witte chocolade
225 g slagroom
spuitzak

Voor de gekaramelliseerde banaan

2 el rietsuiker
1 el boter
1 banaan
1 el limoensap
2 el rum

Bereiding

  1. Maal voor het deeg de pinda’s fijn in een keukenmachine. Voeg de bloem, de basterdsuiker en een snuf zout toe en maal goed door. Voeg de boter toe en kneed tot een kruimelig geheel. Stort op een werkvlak en kneed er zo kort mogelijk de eidooier doorheen tot je een samenhangend deeg hebt. Vorm een platte schijf van het deeg en verpak in folie. Leg ca. 45 minuten in de koelkast.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot ca. 4 mm dik. Zet 8 tartelettevormpjes omgekeerd op een bakplaat. Vet de buitenkant van de vormpjes in. Steek cirkels uit het deeg en vouw ze over de buitenkant van de vormpjes heen. Bak in ca. 15 minuten goudbruin in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.

  3. Week voor de mousse de gelatine in koud water. Verwarm de melk en het oploskoffiepoeder in een pannetje en breng kort aan de kook. Neem van het vuur. Doe de witte chocolade in een kom en schenk de warme melk eroverheen. Laat de chocolade smelten en roer het geheel goed glad. Knijp de gelatine uit en los hem op in het nog warme chocolademengsel. Laat het mengsel afkoelen tot het begint te geleren.

  4. Klop de slagroom lobbig en spatel hem in 2 delen door het chocolademengsel. Schep de mousse in een spuitzak. Laat ca. 1 uur opstijven in de koelkast.

  5. Karamelliseer voor de gekaramelliseerde banaan de rietsuiker met de boter in een pan. Snijd de banaan in plakjes en leg ze in de karamel. Blus af met het limoensap en de rum. Voeg eventueel een scheutje water toe om het geheel smeuïg te maken. Laat afkoelen. Spuit de mousse in de deegbakjes. Verdeel de gekaramelliseerde banaan over de mousse en bestrooi met wat gehakte pinda’s. Maak af met wat gehakte pinda’s en geraspte limoenschil.

Fotografie en receptuur: Willem van Santen Styling: S’usi Gastro Studio

Hoe maak je een gezond toetje?

Het nagerecht is misschien wel ons favoriete gedeelte van de maaltijd, maar we begrijpen ook dat je soms voor een gezondere optie wil gaan. Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk.

Zo kun je sommige ingrediënten in desserts makkelijk vervangen. Ga bijvoorbeeld voor magere of halfvolle yoghurt in plaats van volle yoghurt, of vervang volle kwark door magere kwark.

Je kunt ook extra fruit toevoegen aan je toetje, zodat je toch extra vitaminen en goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Maak bijvoorbeeld eens een gezonde fruitsalade als toetje in een glas of fruitspiesjes!

Desserts voorbereiden

Als je een etentje organiseert kan het handig zijn om het toetje goed voor te bereiden. Niet alleen scheelt dat een hoop stress en kun jij meer van je avond genieten, ook bespaart het een hoop tijd in de keuken, terwijl je gasten aan tafel zitten.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een nagerecht dat je in de koelkast moet laten opstijven. Veel Italiaanse desserts, zoals tiramisu of panna cotta, kun je al een dag van tevoren maken, zodat je het op de avond zelf alleen nog maar mooi hoeft te presenteren.

Ook warme toetjes kun je vaak alvast voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan kleine tartelettes die je al in de oven kan schuiven terwijl je van het hoofdgerecht geniet of een warm sausje dat je alleen nog even hoeft op te warmen.

Makkelijke toetjes voor grote groepen

Toetjes voor grote groepen vergen vaak een wat uitgebreidere planning. Een makkelijk toetje voor een grote groep is natuurlijk een taart of een cake; die snijd je in stukken en zet je zo op tafel. Ook een dessert als een trifle of crumble is erg geschikt voor als je veel gasten hebt.

Maak het jezelf vooral niet te moeilijk: een lekker en indrukwekkend nagerecht hoeft echt niet moeilijk te zijn. Met een mooie taart creëer je al snel dat wow-effect.

Voor- en hoofdgerecht erbij?

Heb je een lekker toetje uitgezocht? Zoek daar een passend voorgerecht of hoofdgerecht bij en jouw driegangenmenu is compleet!

Of kies direct een van deze toetjes

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!