Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
tiramisu

Ultieme tiramisu recept

  • Eenvoudig

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

  • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Wil jij de beste tiramisu maken? Dan is dit het basisrecept dat niet in je repertoire mag ontbreken. Voor deze traditionele versie heb je slechts een paar ingrediënten nodig: eieren, suiker, mascarpone, cacao, koffie, lange vingers en een scheutje amaretto. Kies smaakvolle ingrediënten en bereid je Italiaanse diner per tutti vanaf de basis.

Lees verder onder de advertentie

Aantal schalen tiramisu (voor 6 personen)
1

Ingrediënten

Wil jij de beste tiramisu maken? Dan is dit het basisrecept dat niet in je repertoire mag ontbreken. Voor deze traditionele versie heb je slechts een paar ingrediënten nodig: eieren, suiker, mascarpone, cacao, koffie, lange vingers en een scheutje amaretto. Kies smaakvolle ingrediënten en bereid je Italiaanse diner per tutti vanaf de basis.
Weinig tijd?
Liever een snelle versie? Ga dan voor de snelle tiramisu.

Bereiding

  1. Klop de eiwitten tot een stevig schuim. Klop de eidooiers in ca. 5 minuten met de suiker romig.

  2. Voeg de mascarpone toe aan de eidooiers en klop tot het mengsel weer ongeveer dezelfde dikte heeft als de mascarpone. Spatel het eiwit voorzichtig door het mascarponemengsel.

  3. Doop de niet-gesuikerde kant van de lange vingers in de espresso. Leg de helft van de lange vingers met de espressokant naar beneden in een ovenschaal. Bedruppel de lange vingers met de helft van de amaretto. Strijk er de helft van het mascarponemengsel overheen.

  4. Verdeel de overige lange vingers in een laag over de mascarpone. Bedruppel met de overige amaretto en strijk er het overige mascarponemengsel overheen.

  5. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Zeef voor het serveren het cacaopoeder in een dikke laag over de tiramisu.

Per portie: 624 kcal | 39 g koolhydraten | 13 g eiwit | 45 g vet

Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Janneke Duister Servies etc.: 1213 Kumbayastreet

Tip
Je kunt eieren het beste in de koelkast bewaren, maar voor tiramisu is het slim om de eieren ongeveer een halfuur voor je ze opklopt op kamertemperatuur te laten komen. Dit zorgt er namelijk voor dat de eieren luchtiger worden en je tiramisu dus meer volume krijgt. Ook krijgen de eieren hierdoor een zachtere textuur.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 / 5.0 (65 stemmen)

Wat is tiramisu?

Letterlijk vertaald betekent tiramisu ‘trek mij omhoog’. Je kan de naam van dit Italiaanse dessert ook vrij vertalen als ‘beur me op’. De naam slaat ongetwijfeld op de zalvende werking van de ruime hoeveelheid suiker in combinatie met een flinke scheut espresso en alcohol in dit toetje.

Tiramisu wordt traditioneel gemaakt van savoiardi (Italiaanse lange vingers), koffie, eieren, suiker, mascarpone en cacao. Het dessert is opgebouwd in laagjes en wordt meestal geserveerd in stukken of in individuele glaasjes, waardoor je de laagjes mooi kunt zien.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!