Foodies 02/2025
Azië
cover Azie

Cake vind je in alle soorten en maten. Van een klassieke boerencake tot appelcake, red velvet of carrot. En wist je dat je al die soorten cake ook zelf kunt bakken? Met deze cake recepten heb je in ieder geval genoeg keuze. Wat is jouw favoriete cake recept?

Italiaanse appelcake

Italiaanse appelcake

Roxanne: Waarom een B&B, zeker in Italië, leuker is dan een hotel? ’s Morgens staan er op de counter overheerlijke baksels die volgens familierecept zijn bereid. Wij sliepen ook nog eens naast de ontbijtzaal, waardoor de geuren van kaneel en suiker ons wekte. Deze luchtige appelcake van eigenaresse Ida kregen we op zaterdag en zondag. Hij was zó lekker, dat ik haar na thuiskomst appte of ik alsjeblieft het recept mocht. In Napels eet je hem in plaats van je broodje kaas als ontbijt, maar ook bij een kop koffie of thee smaakt zo’n punt verrukkelijk.”

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 3 appels (bv. golden delicious of goudreinet)
  • 3 eieren
  • 100 ml olijfolie (lichte)
  • 70 g yoghurt
  • 160 g suiker
  • 220 g bloem (type 00)
  • schil en sap van 1 citroen (geraspte)
  • 2 tl bakpoeder
  • 0,5 tl kaneelpoeder

Bereiding

  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne partjes. Bedruip de appels met het citroensap en strooi er de kaneel over.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Meng de eieren en de olijfolie met een staafmixer tot een glad geheel. Meng er de yoghurt doorheen en meng weer goed glad.

  3. Doe de suiker in een ruime kom. Voeg het eiermengsel toe en roer goed door met een garde. Zeef de bloem, het bakpoeder en een snuf zout erboven en roer goed door. Voeg als laatste de geraspte citroenschil toe.

  4. Giet het beslag in een ingevette tulbandvorm (24 tot ­28 cm) en leg de appelpartjes erop. Bak de cake in 50-­60 minuten gaar en goudbruin in de oven. Als de cake te donker wordt kun je hem afdekken met aluminiumfolie. Controleer de gaarheid van de cake door er een satéprikker in te steken; deze moet er droog uitkomen. Laat de cake helemaal afkoelen voor het serveren.

Fotografie: Stephan van Raay

Cake bakken: hoe doe je dat?

Met deze handige tips en weetjes wordt cake bakken een makkie:

  1. De basisingrediënten voor cake zijn bloem, boter, suiker, eieren en een snuf zout. Met deze ingrediënten, een cakeblik én dit basisrecept voor cake kom je dan ook een heel eind. Van daaruit kun je eindeloos variëren met bijvoorbeeld specerijen, noten, chocolade of fruit.
  2. Gebruik een weegschaal en weeg hoeveelheden precies af: cake bakken komt heel nauw.
  3. Wees geduldig met het kloppen: mix de boter en suiker tot het heel licht en luchtig is en voeg dan pas de eieren (één voor één!) toe.
  4. Zet de oventemperatuur niet te hoog. Dat maakt de cake al gauw droog en vergroot de kans op scheuren.
  5. Open de ovendeur niet tussentijds! De kans is groot dat je cake dan inzakt.
  6. Checken of de cake gaar is? Dat doe je eenvoudig door er met een prikker in te steken. Wanneer deze er droog uit komt is ‘ie gaar.

Welke bloem voor cake?

Als je door de supermarkt loopt zie je verschillende soorten bloem in het schap staan. Voor cake kun je zowel tarwe- als patentbloem gebruiken. Houd er wel rekening mee dat een cake met tarwebloem wat steviger wordt dan met patentbloem. Dit laatste bevat iets meer gluten, waardoor cake extra luchtig wordt.

Hoe lang moet een cake in de oven?

Afhankelijk van het recept dat je gebruikt bak je een cake ca. 1 uur tot 1 uur en 15 minuten in de oven.

Moet je cake laten afkoelen?

Voor het beste resultaat laat je een cake nadat hij uit de oven komt even kort afkoelen in de vorm, op een rooster. Haal hem daarna uit de vorm en laat verder afkoelen op het rooster. Eenmaal op kamertemperatuur is hij wat steviger en kun je er mooie plakken van snijden. Doe je dit wanneer de cake nog te heet is, dan duw je hem vaak in elkaar en brokkelt de cake af bij het snijden.

Cake uit de vorm halen?

Laat de cake na het bakken eerst even in de vorm afkoelen, zodat hij iets steviger wordt. Vervolgens kun je hem voorzichtig uit de vorm halen en op een rooster verder laten afkoelen.

Cake bewaren?

Dat kan! In een luchtdicht afgesloten bak of folie kun je cake zo’n 3 tot 5 dagen op kamertemperatuur bewaren. In de koelkast vaak nog iets langer. Wil je de cake invriezen? Dat kan ook. Verpak hem dan goed en bewaar tot ca. 3 maanden in de vriezer.

Cake zonder ei

Ei is een van de basisingrediënten van cake. Maar wist je dat je ook heel goed veganistische cakes kunt maken? In plaats van eieren wordt dan vaak baking soda in combinatie met een zuur, bijvoorbeeld citroen- of limoensap gebruikt. Boter wordt vervang je door plantaardige olie of margarine en je bent er. Zelf vegan cake bakken? Probeer eens deze vegan citroencake of deze vegan carrotcake.

Of bekijk al onze recepten

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!