Drunken monkeybread
Uitdagend
ca. 1 uur en 40 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 40 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verhit de melk met de bourbon tot lauwwarm. Strooi de gist erin, laat schuimen en laat ca. 10 minuten staan.
Meng de bloem, het zout en de suiker in een grote kom. Klop de boter en de gistmelk door elkaar. Klop vervolgens de eieren door het boter-melkmengsel. Meng het melkmengsel met het bloemmengsel en kneed in ca. 10 minuten met de hand of met de deeghaken van een keukenmachine tot een glad deeg. Leg het deeg in een kom, bedek met vershoudfolie en laat op een warme plek rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
Smelt voor de coating de boter. Gebruik wat van de boter om een tulbandvorm (2 l inhoud) in te vetten. Meng het kaneelpoeder met de suiker. Gebruik wat van de kaneelsuiker om de tulbandvorm mee te bestrooien. Strooi wat van de walnoten in de vorm.
Verdeel het deeg in ca. 50 balletjes. Wentel de balletjes een voor een eerst in de gesmolten boter en vervolgens in de kaneelsuiker. Verdeel de balletjes in een laag over de bodem van de tulbandvorm. Bestrooi met wat walnoten. Herhaal deze stap tot de deegballetjes op zijn. Bedek de vorm met een theedoek en laat 45-60 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bewaar 3 el van de gesmolten boter in de pan. Bak het deeg, wanneer het mooi gerezen is, in ca. 35 minuten goudbruin. Neem uit de oven. Laat ca. 10 minuten afkoelen in de vorm. Keer de vorm om op een serveerschaal. Geef eventueel een flinke tik op de vorm zodat het brood ervan loskomt, maar laat de vorm nog zitten terwijl het brood afkoelt.
Neem de tulbandvorm van het brood. Meng de ahornsiroop met de basterdsuiker, de bourbon en de 3 el gesmolten boter in de pan. Kook tot een stroperig mengsel. Besprenkel het brood voor het serveren met de bourbonsiroop.