Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
oma's hachee

Hachee maken: zo doe je dat

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Buiten is het koud en donker, maar binnen maak je het fijn: zet een zware stoofpan op het vuur en maak zelf hachee. Wij leggen je uit hoe zelf hachee kunt maken aan de hand van tips & tricks en een aantal heerlijke recepten.

Hachee maken

Ik kan me het nog zó goed herinneren: als ik vroeger thuis kwam uit school en de keukendeur opendeed, kon ik het al raden door de geur: mama had hachee gemaakt. Eén van mijn lievelingsgerechten! Het stoofvlees smelt op je tong en de smaak is heerlijk. Zelf hachee maken? Met deze tips en recepten is dat een eitje!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is hachee?

Hachee is een traditioneel Hollands stoofgerecht op basis van rundvlees, uien en zuur van zijn of wijn. Het gerecht is echt al eeuwenoud en werkt in de middeleeuwen al vaak geserveerd op buffetten. Toentertijd maakte men de stoofpot ook van vis of gevogelte, maar traditioneel maak je het met rundvlees.

Welk vlees gebruik je?

Voor hachee gebruik je normaliter rundvlees dat veel spiervezels bevat, bijvoorbeeld de onderrib van een koe. Het vlees heeft een lange bereidingstijd nodig om gaar en zacht te worden en staat daardoor uren op laag vuur. Het collageen in de spier wordt tijdens het koken omgevormd tot gelatine en daardoor vallen de draadjes van het vlees uit elkaar. Zo krijg je dus draadjesvlees!

Hachee maken: de beste tips

1. Laat het écht lang sudderen

Het vlees heeft echt lang de tijd nodig om zacht te worden. Op het moment dat het vlees perfect gaar is, is het bindweefsel nog te hard en te koud om te eten, die heeft veel langer de tijd nodig om gaar te worden. Zet het vuur laag en laat het nog langer sudderen. Let op: als je het vuur te hoog zet, dan wordt het vlees taai en droog.

2. Restje bier of wijn erin

Heb je nog een restje bier in een flesje of een beetje wijn over van gisteravond? Giet het in je stoofpot! Dat zijn de smaken waardoor je stoofpot nóg intenser wordt.

Aan de slag!

oma's hachee

Oma’s hachee met gekookte aardappelen

Hacheevlees is zo’n typisch gerecht wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Deze stoofpot is naar het recept van oma. Serveer ‘m zoals zij dat doet: met gekookte aardappels.

Naar het recept
Hachee

Hachee

Nog zo’n succesrecept, maar dan met romige aardappelpuree in plaats van aardappels. Lekker voor de afwisseling! Voor welke variant ga jij?

Naar het recept

De smaak van het stoven te pakken? Dan mag je deze tip over het binden van stoofpotten niet missen!

Hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit

Hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit

Wel de verwarmende smaken van hachee, maar dan zonder het vlees? Maak deze vega variant met jackfruit! Jackfruit leent zich er perfect voor om te stoven. Het valt namelijk, net als draadjesvlees, helemaal uiteen. Probeer het eens.

Naar het recept

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!