Hachee maken
Ik kan me het nog zó goed herinneren: als ik vroeger thuis kwam uit school en de keukendeur opendeed, kon ik het al raden door de geur: mama had hachee gemaakt. Eén van mijn lievelingsgerechten! Het stoofvlees smelt op je tong en de smaak is heerlijk. Zelf hachee maken? Met deze tips en recepten is dat een eitje!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wat is hachee?
Hachee is een traditioneel Hollands stoofgerecht op basis van rundvlees, uien en zuur van zijn of wijn. Het gerecht is echt al eeuwenoud en werkt in de middeleeuwen al vaak geserveerd op buffetten. Toentertijd maakte men de stoofpot ook van vis of gevogelte, maar traditioneel maak je het met rundvlees.
Welk vlees gebruik je?
Voor hachee gebruik je normaliter rundvlees dat veel spiervezels bevat, bijvoorbeeld de onderrib van een koe. Het vlees heeft een lange bereidingstijd nodig om gaar en zacht te worden en staat daardoor uren op laag vuur. Het collageen in de spier wordt tijdens het koken omgevormd tot gelatine en daardoor vallen de draadjes van het vlees uit elkaar. Zo krijg je dus draadjesvlees!
Hachee maken: de beste tips
- Laat het écht lang sudderen: het vlees heeft echt lang de tijd nodig om zacht te worden. Op het moment dat het vlees perfect gaar is, is het bindweefsel nog te hard en te koud om te eten, die heeft veel langer de tijd nodig om gaar te worden. Zet het vuur laag en laat het nog langer sudderen. Let op: als je het vuur te hoog zet, dan wordt het vlees taai en droog.
- Restje bier of wijn erin: heb je nog een restje bier in een flesje of een beetje wijn over van gisteravond? Giet het in je stoofpot! Dat zijn de smaken waardoor je stoofpot nóg intenser wordt.
Hachee recepten:
Oma’s hachee met gekookte aardappelen
Hacheevlees is zo’n typisch gerecht wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Deze stoofpot is naar het recept van oma. Serveer ‘m zoals zij dat doet: met gekookte aardappels.
Hachee
Nog zo’n succesrecept, maar dan met romige aardappelpuree in plaats van aardappels. Lekker voor de afwisseling! Voor welke variant ga jij?
Lees ook:
Oma’s hachee met gekookte aardappelen
Hacheevlees is zo’n typisch gerecht wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Deze stoofpot is naar het recept van oma. Serveer ‘m zoals zij dat doet: met gekookte aardappels.
Ingrediënten
- 1 kg riblappen (of sukade)
- zout en peper
- 50 g bloem
- 3 el boter
- 4 uien
- 5 laurierblaadjes
- 10 kruidnagels
- 1 tl foelie
- 1 el peperkorrels
- 500 ml runderbouillon
- 150 g ontbijtkoek (verkruimeld)
- 2 el appelstroop
- 2 el azijn
- kruimige aardappels (om te serveren)
- 0,5 bosje bieslook (fijngesneden)
Bereiding
Snijd voor de hachee het vlees in blokjes, bestrooi met zout en peper en wentel in de bloem. Verhit de boter in een braadpan en bak er het vlees, eventueel in porties rondom goudbruin in.
Pel intussen de uien en snijd ze in partjes. Schep het vlees uit de pan en voeg de uien toe. Bak de uien op middelhoog vuur ca. 10 minuten tot ze lichtbruin kleuren.
Voeg het vlees, de specerijen, de bouillon, de ontbijtkoek en de appelstroop en de azijn toe. Leg het deksel op de pan en stoof op laag vuur in ca. 3,5 uur gaar.
Serveer met gekookte kruimige aardappels en wat verse bieslook.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Onze tips
Griekse gerechten: 12x inspiratie voor thuis op tafel
Deze curry recepten wil je vanavond nog maken
6x romantische gerechten voor twee personen
Must-haves: deze producten uit de toko wil je halen
Last-minute valentijnsdiner: makkelijke recepten
Dit zijn de allerlekkerste Vietnamese gerechten
Meer dan kimchi: 12x Koreaanse gerechten
Zo overleef je de winterdip: heerlijke recepten en energieboosters
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.