Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
boerenkoolstamppot

Stamppot boerenkool: tips en ouderwets lekkere recepten

Advertentie

Met het koude weer buiten warmen wij ons binnen graag op aan Hollandse kost. En wat is nou klassieker dan de stamppot boerenkool? Om ervoor te zorgen dat jij deze stamppot net zo goed kunt maken als je oma, delen wij ouderwets lekkere boerenkoolstamppot recepten én tips!

Stamppot boerenkool

Een van de meest Hollandse gerechten is misschien wel stamppot, en wat is nou klassieker dan de stamppot boerenkool? Dit eenvoudige gerecht bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit gestampte aardappelen.

Traditioneel wordt het gegeten met een kuiltje jus, worst, mosterd en uitgebakken spek. Sommige boerenkool recepten voegen nog een zuurtje aan de stamppot toe. Bijvoorbeeld met azijn, augurken, zilveruitjes of piccalilly.

Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Boerenkool koken

Voordat je een stamppot boerenkool kunt gaan maken, moet je eerst weten hoe je het beste boerenkool kan koken en bereiden. Wanneer je een zakje gesneden boerenkool uit de supermarkt haalt, kun je deze direct aan de stamppot toevoegen.

Verse boerenkool van de boer is een ander verhaal, deze moet je eerst schoonmaken. Hiervoor breek je de bladeren van de steel af, met de hand of met een mes. Daarna is het belangrijk om de bladeren goed te wassen. De gewassen bladeren kun je vervolgens in kleine stukken snijden en aan je stamppot toevoegen.

Omdat boerenkool en aardappelen ongeveer dezelfde kooktijd hebben, kun je ze op hetzelfde moment aan de pan toevoegen. Bij zowel boerenkool als aardappelen koken kun je uitgaan van een kooktijd tussen de 15 en 25 minuten. Zijn de minuten verstreken? Dan zouden ze beide goed gaar moeten zijn.

Verhouding: boerenkool aardappelen

Maar welke verhouding boerenkool aardappelen houd je dan aan? Dat is natuurlijk naar persoonlijke smaak maar je kunt uitgaan van een verhouding 2:1 boerenkool aardappelen.

Dat betekent dat je bij 1 kilo aardappelen ongeveer 500 gram boerenkool toevoegt. Dat lijkt misschien wat veel maar de bladgroente slinkt erg zodra je het verhit. Hierdoor voeg je al snel te weinig boerenkool aan je stamppot toe.

Is het jou toch wat te groen? Voeg dan vooral wat minder groente toe. Of juist meer, als je dat lekker vindt.

Boerenkoolstamppot recepten

De klassieke stamppot boerenkool blijft een favoriet tijdens de winterdagen en dat maakt het leuk om mee te variëren. Maak de ene week bijvoorbeeld een traditionele boerenkoolstamppot met worst en de andere dag een zoete-aardappelstamppot. Deze stamppot boerenkool recepten bieden je inspiratie:

Boerenkoolstamppot met uitgebakken spekjes en piccalilly

Boerenkoolstamppot met uitgebakken spekjes en piccalilly van Samuel Levie

Speciaal voor de start van het stamppotseizoen heeft Samuel Levie (o.a. schrijver van het boek “Zo Gepiept“) een aantal stamppotrecepten op papier gezet en daarbij mocht de klassieker met uitgebakken spek en piccalilly natuurlijk niet ontbreken!

Naar het recept
Boerenkoolstamppot met kipballen

Boerenkoolstamppot met kipballen

Een boerenkoolstamppot met worst kennen we allemaal wel, maar maak jij ‘m ook weleens met kipbalen? Dat is minstens net zo lekker en hartstikke budgetproof.

Naar het recept
boerenkoolstamppot

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel en speklapjes

Ben je daar wel eens uitgekeken op de klassieke stamppot? Maak hem dan ook eens een keer met zoete aardappel voor een leuke twist!

Naar het recept
duurste stamppot ter wereld

De duurste stamppot ter wereld

Met exclusieve ingrediënten als kreeft wordt de oerhollandse pot door chefs Timo de Beurs en Samuel Levie tot een heel nieuw niveau getild. Zie hier het recept voor stamppot-pie met truffel, boerenkool en een rookworst van buikspek, kreeft en Chaams hoen.

Naar het recept

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!