Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

boerenkoolstamppot

Boerenkoolstamppot: ouderwets lekkere recepten en tips

Met het koude weer buiten warmen wij ons binnen graag op aan Hollandse kost. En wat is er nu klassieker dan de stamppot boerenkool? Om ervoor te zorgen dat jij deze stamppot net zo goed kunt maken als je oma, delen wij ouderwets lekkere boerenkoolstamppot recepten én tips!

Lees verder onder de advertentie

Boerenkool stamppot

Een van de meest Hollandse gerechten is misschien wel stamppot, en wat is nou klassieker dan de boerenkoolstamppot? Dit eenvoudige gerecht bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit gestampte aardappelen en bladgroenten.

Traditioneel wordt het gegeten met een kuiltje jus, worst, mosterd en uitgebakken spek. Sommige boerenkool recepten voegen nog een zuurtje aan de stamppot toe. Bijvoorbeeld met azijn, augurken, zilveruitjes of piccalilly.

Tip!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Boerenkool koken

Voordat je een boerenkool stamppot kunt gaan maken, moet je eerst weten hoe je het beste boerenkool kan koken en bereiden.

Omdat boerenkool en aardappelen ongeveer dezelfde kooktijd hebben, kun je ze op hetzelfde moment aan de pan toevoegen. Bij zowel boerenkool als aardappelen koken kun je uitgaan van een kooktijd tussen de 15 en 25 minuten. Zijn de minuten verstreken? Dan zouden ze beide goed gaar moeten zijn.

Verhouding: boerenkool – aardappelen

De verhouding tussen boerenkool en aardappelen is natuurlijk naar persoonlijke smaak, maar je kunt uitgaan van een verhouding 2:1 boerenkool – aardappelen.

Dat betekent dat je bij 1 kilo aardappelen ongeveer 500 gram boerenkool toevoegt. Dat lijkt misschien wat veel, maar de bladgroente slinkt erg zodra je deze verhit. Wees dus vooral niet te zuinig met het toevoegen van de boerenkool. Is het je toch wat te groen? Voeg dan beetje bij beetje toe, net zolang tot het voor jou goed op smaak is.

Boerenkoolstamppot recepten

De klassieke boerenkoolstamppot blijft een favoriet tijdens de winterdagen en dat maakt het leuk om mee te variëren. Maak de ene week bijvoorbeeld een traditionele boerenkoolstamppot met worst en de andere dag een zoete-aardappelstamppot. Deze boerenkoolstamppot recepten bieden je inspiratie:

boerenkoolstamppot

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel en speklapjes

Ben je daar wel eens uitgekeken op de klassieke stamppot? Maak hem dan ook eens een keer met zoete aardappel voor een leuke twist!

Naar het recept
Boerenkoolstamppot met uitgebakken spekjes en piccalilly

Boerenkoolstamppot met uitgebakken spekjes en piccalilly van Samuel Levie

Speciaal voor de start van het stamppotseizoen heeft Samuel Levie (o.a. schrijver van het boek “Zo Gepiept“) een aantal stamppotrecepten op papier gezet en daarbij mocht de klassieker met uitgebakken spek en piccalilly natuurlijk niet ontbreken!

Naar het recept
Boerenkoolstamppot met kipballen

Boerenkoolstamppot met kipballen

Een boerenkoolstamppot met worst kennen we allemaal wel, maar maak jij ‘m ook weleens met kipbalen? Dat is minstens net zo lekker en hartstikke budgetproof.

Naar het recept
duurste stamppot ter wereld

De duurste stamppot ter wereld

Met exclusieve ingrediënten als kreeft wordt de oerhollandse pot door chefs Timo de Beurs en Samuel Levie tot een heel nieuw niveau getild. Zie hier het recept voor stamppot-pie met truffel, boerenkool en een rookworst van buikspek, kreeft en Chaams hoen.

Naar het recept
Foodies favoriet
boerenkoolstamppot

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel en speklapjes

“Ik ben gek op zoete aardappel als variatie op de normale aardappel. Samen met de boerenkool en een lekker stukje proteïne erbij is deze stamppot ideaal als comfort food tijdens de donkere dagen.”

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 500 g zoete aardappels
  • zout en peper
  • 300 g boerenkool (gesneden)
  • 400 g speklappen
  • 1 el tomatenpuree
  • 4 el boter
  • 1 el grove mosterd

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukken. Doe de zoete aardappels in een ruime pan en zet ze net onder koud water. Voeg 1 tl zout toe en leg de boerenkool erop. Leg een deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Kook de zoete aardappels en de boerenkool in 15-20 minuten op laag vuur gaar.

  2. Wrijf de speklappen in met de tomatenpuree en bestrooi ze met zout en peper. Verhit 2 el boter in een pan en bak er de speklappen ca. 4 minuten per zijde op hoog vuur in.

  3. Giet de boerenkool en de zoete aardappels af en stoom ze even droog. Stamp tot een grove stamppot en roer er de mosterd en 2 el boter doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met de speklappen.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!