Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Verschillende soorten spek: uitgebakken spek

Perfect uitgebakken spek: de ultieme tips en recepten

Advertentie

Spek is een echte allemansvriend. Er zijn weinig mensen die de combinatie van vet, zout en rokerigheid kunnen weerstaan. Maar hoe krijg je spek perfect uitgebakken? Zo kraak je de krokant-code!

Een gebakken eitje met krokante bacon, een stamppot met spekjes of (Hollandse) pasta carbonara. Deze gerechten vragen om perfect uitgebakken spek. Lekker knapperig en met een krokant korstje. Benieuwd hoe je jouw spek perfect uitgebakken krijgt? Lees dan snel verder en ontdek onze ultieme tips!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Spek bakken

Het geheim van de krokant-code is eigenlijk heel simpel. Om spek perfect uitgebakken te krijgen, heb je een flinke dosis geduld nodig. Er is namelijk wat tijd nodig om het vocht te laten verdampen. De baktijd is afhankelijk van de dikte van het spek. Is al het vocht uit het spek verdampt? Pas dan krijg jij perfect uitgebakken spek. Mét krokant korstje. Zet dus de pit dus niet te hoog en neem de tijd om het vocht uit het spek te bakken. Bijkomend voordeel is dat je zo geen extra vet aan de pan hoeft toe te voegen.

Perfect uitgebakken spek

Door het spek op lage temperatuur te bakken, kan het vet rustig smelten waardoor je het spek in eigen vet kan bakken. Zo behoudt je de smaak het beste en krijg je éxtra krokant spek. Let er bij het uitbakken van spek wel op dat je de pan niet te vol stopt. De truc is om precies genoeg spek in de pan te leggen om een vetlaag te creëren zonder dat het spek elkaar gaat overlappen.

uitgebakken bacon spek

Geen geduld?

Wie ongeduldig is, kan spek ook in de magnetron bakken. Leg hiervoor het spek op een bord met keukenpapier en dek het vervolgens af met een nieuwe laag keukenpapier. Zet het bord in de magnetron en verwarm hem ongeveer twee minuten op de hoogste stand. Het resultaat? Knapperig spek in een handomdraai!

Recepten met spek of bacon

Trek gekregen? Neem de proef dan gelijk op de som en laat je perfect uitgebakken spek stralen in deze heerlijke recepten!

Eenpanspasta met courgette en spek

Eenpanspasta met courgette en spek

Eenpanspasta’s zijn wat ons betreft fantastisch. Neem bijvoorbeeld dit recept. Door de courgette in het vet van het spek te bakken, krijgt de groene een mooie rijke smaak.

Naar het recept
Boerenkoolstamppot met uitgebakken spekjes en piccalilly

Boerenkoolstamppot met uitgebakken spekjes en piccalilly van Samuel Levie

Stamppot is echte Hollandse pot. Deze heerlijke variant met boerenkool, uitgebakken spekjes en piccalilly is naar recept van Samuel Levie. Simpel, snel én ontzettend lekker!

Naar het recept
Chocohazelnootkrul met uitgebakken spek

Chocohazelnootkrul met uitgebakken spek

Het lijkt misschien een gekke combinatie, maar dit is zó lekker. Zoet met zout is heel verslavend! Serveer de krul bij de koffie, of maak hem onderdeel van het dessert en geef er een bolletje ijs bij.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!