
Uitgebakken spek
Lees verder na de advertentie
Een gebakken eitje met krokante bacon, een stamppot met spekjes of (Hollandse) pasta carbonara. Deze gerechten vragen om perfect uitgebakken spek. Lekker knapperig en met een krokant korstje. Benieuwd hoe je jouw spek perfect uitgebakken krijgt? Lees dan snel verder en ontdek onze ultieme tips!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Spek bakken
Tip

Profiteer dan van onze tijdelijke aanbieding: 1 jaar Foodies met 43% korting! Dat betekent 12 nummers voor maar 55,- (i.p.v. € 95,88).
Het geheim van de krokant-code is eigenlijk heel simpel. Om spek perfect uitgebakken te krijgen, heb je een flinke dosis geduld nodig. Er is namelijk wat tijd nodig om het vocht te laten verdampen. De baktijd is afhankelijk van de dikte van het spek. Is al het vocht uit het spek verdampt? Pas dan krijg jij perfect uitgebakken spek. Mét krokant korstje. Zet dus de pit dus niet te hoog en neem de tijd om het vocht uit het spek te bakken. Bijkomend voordeel is dat je zo geen extra vet aan de pan hoeft toe te voegen.
Perfect uitgebakken spek
Door het spek op lage temperatuur te bakken, kan het vet rustig smelten waardoor je het spek in eigen vet kan bakken. Zo behoudt je de smaak het beste en krijg je éxtra krokant spek. Let er bij het uitbakken van spek wel op dat je de pan niet te vol stopt. De truc is om precies genoeg spek in de pan te leggen om een vetlaag te creëren zonder dat het spek elkaar gaat overlappen.

Geen geduld?
Wie ongeduldig is, kan spek ook in de magnetron bakken. Leg hiervoor het spek op een bord met keukenpapier en dek het vervolgens af met een nieuwe laag keukenpapier. Zet het bord in de magnetron en verwarm hem ongeveer twee minuten op de hoogste stand. Het resultaat? Knapperig spek in een handomdraai!
Recepten met spek of bacon
Trek gekregen? Neem de proef dan gelijk op de som en laat je perfect uitgebakken spek stralen in deze heerlijke recepten!

Eenpanspasta met courgette en spek
Eenpanspasta’s zijn wat ons betreft fantastisch. Neem bijvoorbeeld dit recept. Door de courgette in het vet van het spek te bakken, krijgt de groene een mooie rijke smaak.

Boerenkoolstamppot met uitgebakken spekjes en piccalilly van Samuel Levie
Stamppot is echte Hollandse pot. Deze heerlijke variant met boerenkool, uitgebakken spekjes en piccalilly is naar recept van Samuel Levie. Simpel, snel én ontzettend lekker!

Chocohazelnootkrul met uitgebakken spek
Het lijkt misschien een gekke combinatie, maar dit is zó lekker. Zoet met zout is heel verslavend! Serveer de krul bij de koffie, of maak hem onderdeel van het dessert en geef er een bolletje ijs bij.
Lees ook: Zo maak jij jouw buikspek nóg lekkerder
Onze tips

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Dit is de perfecte temperatuur voor je barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado

Dit zijn de seizoensgroenten in juni

Nooit meer naar de koffietent: zo kun je zelf ijskoffie maken

Dit is waarom jij je rijst zou moeten wassen

Witlof koken: dat doe je zo

Aspergesoep van schillen: zo maak je het!

Wat is piccalilly en wat kun je ermee?

10x de meest gezonde oliën en hoe je ze gebruikt

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Gevulde focaccia maken: zo doe je dat!

Dit wist je nog niet over de kleur van wijn

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.