Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover

Advertentie

Met een lekker voorgerecht begint de maaltijd meteen goed. Of je nou op zoek bent naar makkelijke voorgerechten, luxe voorgerechten, koude of warme, op deze pagina hebben we in ieder geval alleen de lekkerste voorgerechten verzameld. Klaar voor de start?

Soep van geroosterde courgette

Soep van geroosterde courgette met pecorino

Courgettes kun je lekker grillen, bakken óf je kunt er soep van maken. Neem deze romige

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 courgettes
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper
  • 1 groentebouillonblokje
  • 50 ml slagroom
  • 100 g pecorino (stuk)

Benodigdheden

  • staafmixer

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Pel de knoflook en snijd hem in plakjes. Was de tijm en ris de blaadjes van de takjes. Was de rozemarijn en ris de naaldjes van de takjes. Was de courgettes en snijd ze in dikke plakken. Meng de courgette met de knoflook, de tijm, de rozemarijn en de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Leg de courgetteplakken op een bakplaat en rooster ca. 15 minuten in de oven.

  2. Neem de courgette uit de oven en doe de plakken met 500 ml water, het bouillonblokje en de slagroom in een ruime pan. Breng aan de kook en pureer het geheel met een staafmixer. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

  3. Rasp de pecorino grof. Verdeel de soep over kommen en strooi in het midden wat pecorino. Garneer eventueel met wat tijm en druppel wat olijfolie in de soep.

Foto’s: foodies

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe kies je een voorgerecht?

We kunnen ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want hoe kies je nou een lekker voorgerecht uit dat ook nog past bij de rest van je gangen?

Je kunt gaan voor een thema voor je hele menu. Serveer je als hoofdgerecht paëlla? Dan is het leuk om ook een Spaans voorgerecht te kiezen, zoals gazpacho of albondiga’s.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de smaken van je hoofdgerecht: zijn dat sterke, uitgesproken smaken, dan kun je bij het voorgerecht beter kiezen voor wat mildere, subtielere smaken.

Heb je een zwaar hoofdgerecht, zoals stoofschotel? Kies dan voor een lichter voorgerecht, zoals een frisse salade of een heldere soep. Dan houden je gasten ook nog plek over voor het toetje.

Welke eerst: warm of koud?

Als je twee voorgerechten serveert, is het de regel om het koude voorgerecht vóór het warme voorgerecht te serveren. De reden hiervoor is simpel: een koud voorgerecht kost over het algemeen minder tijd dan een warm voorgerecht, waardoor je gasten minder lang hoeven te wachten voor ze aan tafel kunnen.

Serveer je ook nog soep? Dan komt die tussen het koude en het warme voorgerecht.

Koude voorgerechten

Probeer deze balans ook te vinden in warme en koude gerechten: is je hoofdgerecht warm, ga dan voor een koud voorgerecht. Serveer je ook een koude tussengang? Dan kun je ook een warm voorgerecht op tafel zetten.

Maak het jezelf ook niet te moeilijk: je kunt prima voor een simpel koud voorgerecht gaan, zodat je niet urenlang in de keuken hoeft te staan. Dan hoef je ook niet bang te zijn dat je voorgerecht koud wordt terwijl jij met pannen in de weer bent!

Voorgerechten voorbereiden

Het is zonde om de hele tijd in de keuken te moeten staan en niet bij je gasten aan tafel te kunnen zitten. Een goede voorbereiding voorkomt daarom een hele hoop stress, zodat jij een leuke avond kunt hebben. Dit zijn onze beste tips om voorgerechten voor te bereiden:

Kies voor voorgerechten die je een dag van tevoren klaar kunt maken, zoals een soep die je alleen nog maar hoeft op te warmen.

Zet een koud voorgerecht op het menu: je hoeft het dan niet nog op te warmen in de pan of de oven, waardoor jij en je gasten sneller aan tafel kunnen.

Culinaire voorgerechten

Kook je een wat ingewikkelder voorgerecht voor een speciale gelegenheid? Oefen het recept van deze culinaire voorgerechten dan de week van tevoren: zo kom je niet voor verrassingen te staan. Daarbij zijn je gasten dan ook nog eens onder de indruk van jouw skills in de keuken.

Makkelijke voorgerechten

Indrukwekkende voorgerechten hoeven écht niet moeilijk te zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een simpel voorgerecht als salade caprese? Als je mooi rijpe tomaten, sappige mozzarella en goede olijfolie gebruikt, is dit makkelijke voorgerecht een culinair feestje op tafel. Ga dus voor goede ingrediënten, dan heb je weinig extra’s nodig om je voorgerecht spectaculair te maken.

Kleine voorgerechtjes

Moeite met kiezen uit alle lekkere voorgerechten? Dat kunnen we ons maar al te goed voorstellen. Je kunt gelukkig ook kiezen voor kleine voorgerechtjes, ook wel bekend als amuses. Kies daarvoor een paar van je favoriete voorgerechten uit en maak de porties een stuk kleiner. Zo kun je veel meer verschillende voorgerechten proeven!

Of kies direct een voorgerecht

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!