Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer

Met een lekker voorgerecht begint de maaltijd meteen goed. Of je nou op zoek bent naar makkelijke voorgerechten, luxe voorgerechten, koude of warme, op deze pagina hebben we in ieder geval alleen de lekkerste voorgerechten verzameld. Klaar voor de start?

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Voorgerecht met vlees

Er zijn zoveel meer lekkere voorgerechten met vlees dan carpaccio of steak tartare, kijk maar!

Five-spice bunuelos met ham en pompoencrème
Gemiddeld
60 min

Five-spice buñuelos met ham en pompoencrème

Stromboli
Gemiddeld
70 min

Stromboli

Beef tataki
Eenvoudig
25 min

Beef tataki

Kalfscarpaccio met zeezoutgrissini
Gemiddeld
40 min

Kalfscarpaccio met zeezoutgrissini

Panzanella met nectarine en prosciutto
Eenvoudig
35 min

Panzanella met nectarine en prosciutto

Crostini met vers gehakte steak tartare
Eenvoudig
35 min

Crostini met vers gehakte steak tartare

Vijgenspiesjes met Gorgonzola, parmaham en chiliolie
Eenvoudig
35 min

Vijgenspiesjes met Gorgonzola, parmaham en chiliolie

BRUSCHETTA VITELLO TONATO
Eenvoudig
30 min

Bruschetta vitello tonnato

Carpaccio
Eenvoudig
30 min

Carpaccio

Paté de campagne
Gemiddeld
90 min

Paté de campagne

Steak tartare
Eenvoudig
40 min

Klassieke steak tartaar

knolselderijsoep
Gemiddeld
45 min

Knolselderijsoep met chorizo-olie

Steak tartare
Eenvoudig
15 min

Steak tartare

Gegrilde perzik met burrata en serranoham
Eenvoudig
20 min

Gegrilde perzik met burrata en serranoham

recepten met tonijn: vitello tonnato
Eenvoudig
30 min

Vitello tonnato

Minestrone met gehaktballetjes en pesto
Eenvoudig
25 min

Minestrone met gehaktballetjes en pesto

Mosterdsoep
Gemiddeld
60 min

Mosterdsoep

romig soepje van knolselderij met kaasstengels picos en serranoham
Gemiddeld
70 min

Romig soepje van knolselderij met olijven, picos en ConsorcioSerrano

thumbnail voor Rosbiefrolletjes met roomkaas en groene asperges
Gemiddeld
30 min

Rosbiefrolletjes met roomkaas en groene asperges

pate maken
Uitdagend
150 min

Paté maken

Perziken met parmaham en pecorino
Eenvoudig
20 min

Perziken met parmaham en pecorino

Asperge-hamrolletjes
Eenvoudig
35 min

Asperge-hamrolletjes

Gegrilde asperges met kwarteleitjes en chorizo
Gemiddeld
30 min

Gegrilde asperges met kwarteleitjes en chorizo

Spiesjes met gemarineerde courgette en mozzarella
Eenvoudig
15 min

Spiesjes met gemarineerde courgette en mozzarella

Gegrilde peer met rucola en prosciutto
Eenvoudig
20 min

Gegrilde peer met rucola en prosciutto

Patékrans in bladerdeeg
Gemiddeld
35 min

Patékrans in bladerdeeg

MonChou-truffels
Eenvoudig
30 min

Wonton-bakjes met MonChou en spekjes

Merlot: knoflookstokbrood met charcuterie
Eenvoudig
40 min

Knoflookstokbrood met charcuterie

Tomaatjes met chorizokruim
Eenvoudig
30 min

Tomaatjes met chorizokruim

Chorizokroketjes met aioli
Gemiddeld
60 min

Chorizokroketjes met aioli

Spicy red salade
Eenvoudig
25 min

Spicy red salade

Spicy pig candy
Eenvoudig
21 min

Spicy pig candy

Bruschetta met ‘nduja
Eenvoudig
25 min

Bruschetta met ‘nduja

Geroosterde perzik met bospeen en prosciutto di San Daniele
Gemiddeld
30 min

Geroosterde perzik met bospeen en prosciutto di San Daniele

Vijgen met serranoham en roquefort-saus
Eenvoudig
15 min

Vijgen met serranoham en roquefort-saus

Wedge salad met blauwe-kaas-bieslookdressing
Eenvoudig
20 min

Wedge salad met blauwe-kaas-bieslookdressing

Salade met ham, gepickelde peer en blauwe kaas
Eenvoudig
30 min

Salade met ham, gepickelde peer en blauwe kaas

pompoensoep met ham
Gemiddeld
90 min

Pompoensoep met ham en kruidencroutons

Knapperige wontons met varkensvlees
Eenvoudig
40 min

Knapperige wontons met varkensvlees

Varkensrillettes
Gemiddeld
125 min

Varkensrillettes

De perfecte paté: wildzwijnpaté
Gemiddeld
80 min

Wildzwijnpaté

Mini steak tartare met mosterdmayo en groene asperges
Eenvoudig
20 min

Mini steak tartare met mosterdmayo en groene asperges

Recepten met vijgen: gemarineerde vijgen met mozzarella en serranoham
Eenvoudig
10 min

Gemarineerde vijgen met mozzarella en serranoham

Bruschetta met worst en burrata
Eenvoudig
20 min

Bruschetta met worst en burrata

Gevulde jalapeño’s met roomkaas en spek
Eenvoudig
30 min

Gevulde jalapeño’s met roomkaas en spek

ossenhaascarpaccio
Gemiddeld
15 min

Ossenhaascarpaccio met citroenmayonaise en geitenkaas

Wedge salad met ranchdressing en sweet bacon
Eenvoudig
20 min

Wedge salad met ranchdressing en sweet bacon

recepten voor soep: doperwtensoep
Eenvoudig

Doperwtensoep met bruschetta en grissini in parmaham

Doperwten-cidersoep met pancettakruimels
Eenvoudig

Doperwten-cidersoep met pancettakruimels

Gougères gevuld met ham en selderij
Uitdagend
60 min

Gougères gevuld met ham en selderij

Voorgerecht met vis

Heb je liever een wat lichter voorafje en houd je van vis? Deze voorgerechten met vis zijn dan precies wat je zoekt.

Gevulde tongrolletjes
Gemiddeld
45 min

Gevulde tongrolletjes

carabinerogarnaal met citrus, pijnboompitten en kombu-olie
Uitdagend
90 min

Carabinerogarnaal met citrus, pijnboompitten en kombu-olie

thumbnail voor Crudo van dorade en clementine
Eenvoudig
15 min

Crudo van dorade en clementine

Gravad lax Herman den Blijker
Eenvoudig
10 min

Gravad lax

Gemarineerde makreel op toast met zure appel en kaviaar
Gemiddeld
30 min

Gemarineerde makreel op toast met zure appel en kaviaar

Tonijn tataki
Eenvoudig
30 min

Tonijn tataki

thumbnail voor Garnalenkroketjes
Uitdagend
60 min

Garnalenkroketjes

Gemarineerde makreel in pittig-zure dressing met croutons
Gemiddeld
790 min

Gemarineerde makreel in pittig-zure dressing met croutons

Zalm in Negronimarinade
Eenvoudig
15 min

Zalm in Negronimarinade

snelle rilette met zalm-copy
Eenvoudig
5 min

Snelle rillette van gerookte zalm

Sint-jakobsschelpen met ‘nduja-boter
Eenvoudig
20 min

Sint-jakobsschelpen met ‘nduja-boter

Waterkerssoep
Eenvoudig
45 min

Waterkerssoep

Carpaccio van coquilles met passievrucht
Eenvoudig
25 min

Carpaccio van coquilles met passievrucht

Crispy sushi bites met stokjes en saus
Eenvoudig
50 min

Crispy sushibites

thumbnail voor Gestoomde dumplings met garnalen
Gemiddeld
90 min

Gestoomde dumplings met garnalen

coquilles met beurre noisette macadamianoten peterseliepuree en serranoham
Gemiddeld
25 min

Coquilles met beurre noisette, macadamianoten, peterseliepuree en Consorcio Serrano

thumbnail voor Gravad lax met dille en zoetemosterdsaus
Eenvoudig
15 min

Gravad lax met dille en zoetemosterdsaus

Kibbeling
Eenvoudig
30 min

Zelf kibbeling maken

hoe open je oesters
Eenvoudig

Oesters met sjalottenvinaigrette

pasteitjes met gerookte zalm, rucola en citroen
Eenvoudig
30 min

Pasteitjes met gerookte zalm

Gambas al ajillo
Gemiddeld
15 min

Gambas al ajillo (knoflook garnalen)

schaaltje met linzen en schorseneer
Eenvoudig
40 min

Linzen met schorseneer en kaviaar

Tonijn tataki
Eenvoudig
30 min

Tonijn tataki

recepten met tonijn: vitello tonnato
Eenvoudig
30 min

Vitello tonnato

Dirty martini-garnalencocktail
Eenvoudig
20 min

Dirty martini-garnalencocktail

Krabtartelettes met yuzu-beurre blanc
Uitdagend
420 min

Krabtartelettes met yuzu-beurre blanc

Bittere salade met ansjovisvinaigrette en peperoncino
Eenvoudig
20 min

Bittere salade met ansjovisvinaigrette en peperoncino

Romainesla met ansjovis-citroentijmdressing
Eenvoudig
30 min

Romainesla met ansjovis-citroentijmdressing

Garnalenkroketjes
Gemiddeld
60 min

Garnalenkroketjes

Salade met scampi en mango
Eenvoudig
30 min

Salade met scampi en mango

Bloemige summer rolls
Eenvoudig
55 min

Bloemige summer rolls

Gildas
Eenvoudig
10 min

Gilda’s

Caesarsalade met garnalen
Eenvoudig
35 min

Caesarsalade met garnalen

Salade van garnalen en veel groen
Eenvoudig
25 min

Salade van garnalen en veel groen

zalmbonbons
Gemiddeld
50 min

Zalmbonbons van de Big Green Egg

Makkelijke empanada's met tonijn en zongedroogde tomaat
Eenvoudig
30 min

Makkelijke empanada’s met tonijn en zongedroogde tomaat

Vis- en zeevruchtenschotel
Eenvoudig
15 min

Vis- en zeevruchtenschotel

Garnalentartaartjes op getoast briochebrood
Gemiddeld
15 min

Garnalentartaartjes op getoast briochebrood

Chawan mushi: hartige custard met garnalen
Eenvoudig
15 min

Chawan mushi: hartige custard met garnalen

Hollands zeefruit met drie sauzen
Eenvoudig
60 min

Hollands zeefruit met drie sauzen

Gerookte-schelvissoep
Eenvoudig
60 min

Gerookte-schelvissoep

Kikkererwtencrème met garnalen en spicy tomatenolie
Eenvoudig
100 min

Kikkererwtencrème met garnalen en spicy tomatenolie

Gebakken coquilles met MonChou en dragonsaus
Eenvoudig
30 min

Gebakken coquilles met MonChou en dragonsaus

Zalmtartaar met wasabimayo en gemarineerde sjalotjes
Gemiddeld
45 min

Zalmtartaar met wasabimayo en gemarineerde sjalotjes

tartelette met zeevruchten
Gemiddeld
85 min

Tartelette met zeevruchten

Coquille en kaviaar
Uitdagend
90 min

Coquille en kaviaar

kokkels in beurre blanc
Eenvoudig
30 min

Kokkels in beurre blanc

Noord-Europese soep van zalm & dille
Eenvoudig
50 min

Noord-Europese soep van zalm & dille

Zweedse västkustsallad
Eenvoudig
30 min

Zweedse västkustsallad

Krabnachos met zure room en chilisaus
Gemiddeld
25 min

Krabnachos met zure room en chilisaus

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Soep van geroosterde courgette

Soep van geroosterde courgette met pecorino

Courgettes kun je lekker grillen, bakken óf je kunt er soep van maken. Neem deze romige

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 courgettes
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper
  • 1 groentebouillonblokje
  • 50 ml slagroom
  • 100 g pecorino (stuk)

Benodigdheden

  • staafmixer

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Pel de knoflook en snijd hem in plakjes. Was de tijm en ris de blaadjes van de takjes. Was de rozemarijn en ris de naaldjes van de takjes. Was de courgettes en snijd ze in dikke plakken. Meng de courgette met de knoflook, de tijm, de rozemarijn en de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Leg de courgetteplakken op een bakplaat en rooster ca. 15 minuten in de oven.

  2. Neem de courgette uit de oven en doe de plakken met 500 ml water, het bouillonblokje en de slagroom in een ruime pan. Breng aan de kook en pureer het geheel met een staafmixer. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

  3. Rasp de pecorino grof. Verdeel de soep over kommen en strooi in het midden wat pecorino. Garneer eventueel met wat tijm en druppel wat olijfolie in de soep.

Hoe kies je een voorgerecht?

We kunnen ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want hoe kies je nou een lekker voorgerecht uit dat ook nog past bij de rest van je gangen? Deze moet natuurlijk niet lijken op de volgende tussengang.

Je kunt gaan voor een thema voor je hele menu. Serveer je als hoofdgerecht paëlla? Dan is het leuk om ook een Spaans voorgerecht te kiezen, zoals gazpacho of albondiga’s.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de smaken van je hoofdgerecht: zijn dat sterke, uitgesproken smaken, dan kun je bij het voorgerecht beter kiezen voor wat mildere, subtielere smaken.

Heb je een zwaar hoofdgerecht, zoals stoofschotel? Kies dan voor een lichter voorgerecht, zoals een frisse salade of een heldere soep. Dan houden je gasten ook nog plek over voor het toetje.

Welke eerst: warm of koud?

Als je twee voorgerechten serveert, is het de regel om het koude voorgerecht vóór het warme voorgerecht te serveren. De reden hiervoor is simpel: een koud voorgerecht kost over het algemeen minder tijd dan een warm voorgerecht, waardoor je gasten minder lang hoeven te wachten voor ze aan tafel kunnen.

Serveer je ook nog soep? Dan komt die tussen het koude en het warme voorgerecht.

Koude voorgerechten

Probeer deze balans ook te vinden in warme en koude gerechten: is je hoofdgerecht warm, ga dan voor een koud voorgerecht. Serveer je ook een koude tussengang? Dan kun je ook een warm voorgerecht op tafel zetten.

Maak het jezelf ook niet te moeilijk: je kunt prima voor een simpel koud voorgerecht gaan, zodat je niet urenlang in de keuken hoeft te staan. Dan hoef je ook niet bang te zijn dat je voorgerecht koud wordt terwijl jij met pannen in de weer bent!

Voorgerechten voorbereiden

Het is zonde om de hele tijd in de keuken te moeten staan en niet bij je gasten aan tafel te kunnen zitten. Een goede voorbereiding voorkomt daarom een hele hoop stress, zodat jij een leuke avond kunt hebben. Dit zijn onze beste tips om voorgerechten voor te bereiden:

Kies voor voorgerechten die je een dag van tevoren klaar kunt maken, zoals een soep die je alleen nog maar hoeft op te warmen.

Zet een koud voorgerecht op het menu: je hoeft het dan niet nog op te warmen in de pan of de oven, waardoor jij en je gasten sneller aan tafel kunnen.

Culinaire voorgerechten

Kook je een wat ingewikkelder voorgerecht voor een speciale gelegenheid? Oefen het recept van deze culinaire voorgerechten dan de week van tevoren: zo kom je niet voor verrassingen te staan. Daarbij zijn je gasten dan ook nog eens onder de indruk van jouw skills in de keuken.

Makkelijke voorgerechten

Indrukwekkende voorgerechten hoeven écht niet moeilijk te zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een simpel voorgerecht als salade caprese? Als je mooi rijpe tomaten, sappige mozzarella en goede olijfolie gebruikt, is dit makkelijke voorgerecht een culinair feestje op tafel. Ga dus voor goede ingrediënten, dan heb je weinig extra’s nodig om je voorgerecht spectaculair te maken.

Kleine voorgerechtjes

Moeite met kiezen uit alle lekkere voorgerechten? Dat kunnen we ons maar al te goed voorstellen. Je kunt gelukkig ook kiezen voor kleine voorgerechtjes, ook wel bekend als amuses. Kies daarvoor een paar van je favoriete voorgerechten uit en maak de porties een stuk kleiner. Zo kun je veel meer verschillende voorgerechten proeven!

Of kies direct een voorgerecht

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!