Bereiding
Lekker zoet, bloemig en fris, deze salade met meloen, munt en vlierbloesemsiroop. Op en top zomers!
- Pureer voor de dressing de azijn, beide oliën, de helft van de muntblaadjes, de mosterd, de suiker en de siroop in een blender. Breng op smaak met zout en peper en pureer kort verder. Roer de room erdoorheen.
- Halveer de kleine tomaten en snijd grotere tomaten in parten. Verdeel alle tomaten over een platte serveerschaal.
- Verwijder de pitten en de schil van de meloenen en snijd het vruchtvlees in stukken. Voeg de meloen toe aan de serveerschaal met de tomaten. Druppel de dressing eroverheen en garneer met de overige muntblaadjes.
Vlierbloesemsiroop
Pluk 15 bloeiende vlierbloesemschermen op een droge zonnige dag. Schud de schermen voorzichtig uit, om eventuele insecten te verwijderen. Knip de bloemen van de steel. Rasp de schil van 1 citroen en pers de citroen uit. Doe de bloesem, het citroensap en de rasp in een schone uitgekookte pot. Breng 1 l water met 1 kg suiker aan de kook en giet de hete suikersiroop in de pot. Sluit de pot af en laat afkoelen. Laat de pot 3 dagen staan in de koelkast, schud elke dag om. Zeef de siroop goed. Bewaar hem in de koelkast en gebruik hem binnen 1 maand.
Per portie: ca. 205 kcal
1 g eiwit | 17 g vet | 12 g koolhydraten