We houden van lasagne. En dat is zachtjes uitgedrukt. In dit artikel laten we je zien hoe je zelf lasagne kunt maken met de beste recepten. Van een klassiek lasagne bolognese recept tot een vegetarische variant: je vindt hier voor ieder wat wils.
Lasagne recepten
Waarschijnlijk denk je bij lasagne recepten aan de traditionele lasagne met tomatensaus, bechamelsaus en kaas. Veel kaas. Daarom hebben we onze favoriete recepten voor lasagne op een rijtje gezet.
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Vegetarische lasagne: met de lekkerste groente
Dat lasagne niet per se met vlees gemaakt hoeft te worden bewijzen deze vega lasagne recepten maar weer. Ideaal voor een keertje vegetarisch als avondeten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een groente lasagne met spinazie, aubergine of paddenstoelen?
Lasagne maken
Lasagne maken is niet ingewikkeld, het kost alleen wat tijd. Daartegenover staat dat het een perfect hoofdgerecht is om van tevoren te bereiden en kort voor het avondeten alleen maar in de oven hoeft te schuiven. Een paar handige tips voor als je zelf lasagne gaat maken:
- Begin altijd met een laagje saus in de ovenschaal. Zo garen ook de onderste pastabladen en blijven ze niet aan de bodem van je schaal plakken.
- Doe groenten nooit rauw in de lasagne, maar gril of bak ze altijd kort voor je ze in het gerecht verwerkt. Zo weet je zeker dat ze gaar worden.
- Zorg ook dat de pastabladen volledig bedekt zijn met saus. Is dit niet het geval, dan kan de pasta niet garen en worden de pastabladen hard.
- Vis heeft niet veel tijd nodig om gaar te worden. Verwerk vis daarom altijd rauw in lasagne, om te voorkomen dat het uitdroogt.
- Ben je bang dat de bovenkant van de lasagne aanbrandt? Geen zorgen! Bedek de bovenkant met een laag aluminiumfolie. Zo voorkom je een zwart korstje, maar zorg je dat de rest van de schaal wel gaar wordt.
- Dan nog een laatste tip: laat lasagne 5-10 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt. Zo wordt hij iets steviger en kun je er mooie stukken uithalen.
Lasagnesaus maken
Een klassieke lasagne is in de basis opgebouwd uit pastabladen en een smaakvolle saus. Twee sauzen om precies te zijn: klassieke bolognesesaus in de basis en een romige bechamelsaus voor tussen alle pastabladen. En wist je dat je heel makkelijk zélf die beide soorten lasagnesaus kunt maken?
Bolognesesaus (ragù alla bolognese)
Bolognesesaus is een traditionele saus, afkomstig uit de regio Emilia Romagna in Italië. Het oorspronkelijke recept stamt uit de vijftiende eeuw. Ragù is een verzamelnaam voor een stoofsaus op basis van vlees, groenten en sofrito. Ragù alla bolognese is een variatie op de ragù en tevens de populairste, al vinden wij spaghetti bolognese stiekem net zo lekker.
Bechamelsaus maken
De moedersaus uit de klassieke keuken is onmisbaar in lasagne en heerlijk voor gratins. Je kunt zelf bechamelsaus maken op basis van boter, bloem en melk. Met ons bechamelsaus recept heb je het al in een halfuurtje gemaakt. Ideaal, want je eigen bechamelsaus is toch veel lekkerder dan uit dat pakje!
Auberginelasagne met ricotta
In deze fantastische lasagne gaat niet alleen ricotta, we voegen ook flink wat mozzarella en parmezaan toe. Je wisselt de lasagnebladen af met plakjes aubergine, zo voeg je gemakkelijk extra groenten toe.
Bereiding
Verhit 1 el olijfolie in een pan en bak er de ui met een snufje zout in ca. 10 minuten zacht in. Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 minuten mee. Blus af met de tomaten en plet ze een beetje met de achterkant van een houten lepel. Laat ca. 20 minuten rustig koken tot de saus ingedikt is. Roer de kappertjes erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
Verhit een grote koekenpan of grillpan op middelhoog vuur. Bestrijk de plakjes aubergine aan beide kanten met de resterende olijfolie en bak ze, in porties, 4-5 minuten per kant in de hete pan tot ze goudbruin en zacht zijn.
Klop voor de ricottasaus alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verdeel de helft van de aubergineplakjes over de bodem van een ovenschaal (30×20 cm). Verdeel er de helft van de tomatensaus over, leg er 4 lasagnebladen op en verdeel er de helft van de ricottasaus over. Scheur de helft van de mozzarella erover en bestrooi met de helft van de basilicumblaadjes. Begin weer met aubergineplakjes en herhaal alle lagen. Eindig met de mozzarella en het basilicum en bestrooi met de parmezaan. Bak de lasagne ca. 40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en de saus langs de randen borrelt.
Lasagne of lasagna?
Als je goed kijkt zie je bijna overal ‘lasagne’ staan. Toch spreken veel mensen het uit als ‘lasagna’. Hoe zit dat? Wij zochten het voor je uit; het antwoord is simpel! Heb je meteen een leuk weetje voor de volgende verjaardag. In het Italiaans zit het verschil in enkel- of meervoud. Een enkel vel van deze pasta noem je ‘lasagna’, meerder vellen noem je ‘lasagne’. Het gerecht bestaat uit meerdere lagen, vandaar de spelling met een ‘e’ aan het eind.
Hoe lang moet lasagne in de oven?
De exacte lasagne oventijd is afhankelijk van de grootte van de schaal die je gebruikt. Hoe groter de schaal hoe langer in de oven. Ook maakt het uit of je verse of gedroogde lasagnebladen gebruikt. Verse bladen hebben minder tijd nodig om te garen dan gedroogde bladen.
Gemiddeld heeft lasagne zo’n 30-40 minuten nodig om te garen. Zorg er daarbij voor dat ook de hoekjes goed bedekt zijn met saus, anders blijven die hard en worden ze niet gaar.
De meest gebruikte lasagne oven stand? Dat is elektrisch of hetelucht. Gebruik alleen de elektrische stand als je een schaal in de oven zet en dus maar een laag gebruikt. Zet je meerdere ovenschalen tegelijk in de oven of bak je nog iets anders tegelijkertijd? Zet je oven dan op hetelucht. Qua temperatuur kun je uit gaan van ca. 200 graden voor elektrisch en ca. 175 graden voor hetelucht.
Zijn je pastabladen nog niet gaar, maar begint de bovenkant wel erg donker te worden? Dek de schaal dan af met aluminiumfolie en zet terug in de oven. Zo voorkom je dat de bovenkant zwart wordt.
Lasagne opwarmen oven
Heb je nog een restje over van de vorige dag en wil je die lasagne opwarmen in de oven? Dat kan! Sterker nog, vaak is lasagne een dag later nog lekkerder. Gebruik je een restje uit de vriezer? Laat dit eerst ontdooien. Zet vervolgens de schaal in totaal ca. 45 minuten in de oven op 175 graden. Dek de eerste 30 minuten af met aluminiumfolie en verwijder dit de laatste 15 minuten voor een lekker knapperig korstje.
Wil je het opwarmen versnellen? Snijd de lasagne in kleine porties, schuif ze wat uit elkaar, en verwarm ca. 30 minuten of nog korter, afhankelijk van de portiegrootte. Ook als je een kleiner portie over hebt is 30 minuten veelal voldoende.
Maak je Italiaanse avond compleet
Heb je een lasagne recept uitgezocht? Misschien ben je ook nog op zoek naar bijpassende Italiaanse voorgerechten om je diner mee te starten. En met deze Italiaanse nagerechten sluit je je diner helemaal in stijl af.