Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer

We houden van lasagne. En dat is zachtjes uitgedrukt. In dit artikel laten we je zien hoe je zelf lasagne kunt maken met de beste recepten. Van een klassiek lasagne bolognese recept tot een vegetarische variant: je vindt hier voor ieder wat wils.

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Lasagne maken: tips & tricks

Lasagne maken is niet ingewikkeld, het kost alleen wat tijd. Daartegenover staat dat het een perfect hoofdgerecht is om van tevoren te bereiden en kort voor het avondeten alleen maar in de oven hoeft te schuiven. Een paar handige tips voor als je zelf lasagne gaat maken:

  • Begin altijd met een laagje saus in de ovenschaal. Zo garen ook de onderste pastabladen en blijven ze niet aan de bodem van je schaal plakken.
  • Doe groenten nooit rauw in de lasagne, maar gril of bak ze altijd kort voor je ze in het gerecht verwerkt. Zo weet je zeker dat ze gaar worden.
  • Zorg ook dat de pastabladen volledig bedekt zijn met saus. Is dit niet het geval, dan kan de pasta niet garen en worden de pastabladen hard.
  • Vis heeft niet veel tijd nodig om gaar te worden. Verwerk vis daarom altijd rauw in lasagne, om te voorkomen dat het uitdroogt.
  • Ben je bang dat de bovenkant van de lasagne aanbrandt? Geen zorgen! Bedek de bovenkant met een laag aluminiumfolie. Zo voorkom je een zwart korstje, maar zorg je dat de rest van de schaal wel gaar wordt.
  • Dan nog een laatste tip: laat lasagne 5-10 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt. Zo wordt hij iets steviger en kun je er mooie stukken uithalen.

Lasagnesaus maken

Een klassieke lasagne is in de basis opgebouwd uit pastabladen en een smaakvolle saus. Twee sauzen om precies te zijn: klassieke bolognesesaus in de basis en een romige bechamelsaus voor tussen alle pastabladen. En wist je dat je heel makkelijk zélf die beide soorten lasagnesaus kunt maken?

Ragù bolognese

Klassieke bolognesesaus maken (ragù alla bolognese)

Je zet vast weleens een pasta bolo op tafel, maar wil je leren hoe je echte ragù alla bolognese maakt, in het Italiaanse Bologna – daar waar het vandaan komt? Maak hem dan met dit recept!

Naar het recept
bechamelsaus

Bechamelsaus maken

De moedersaus uit de klassieke keuken is onmisbaar in lasagne en heerlijk voor gratins. Je maakt hem op basis van boter, bloem en melk. In maar een half uurtje heb je deze basic bechamelsaus gemaakt, niets fijner dan deze skill onder de knie hebben. Want zeg nou zelf? Je eigen bechamelsaus is toch veel lekkerder dan uit dat pakje!

Naar het recept
lasagna

Lasagne

Een echte Italiaanse lasagne, maar dan helemaal zelf gemaakt. Een authentieke lasagne zoals La Mamma is misschien een erg hoog doel, maar knapperig gesmolten kaas, smaakvolle lasagnevellen en een vleugje oregano maken jouw lasagne tot een echt Italiaans hoogstandje.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 5 takjes oregano
  • 2 el olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 ml gezeefde tomaten
  • zout en peper
  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 500 ml melk
  • nootmuskaat
  • 150 g parmezaan
  • 250 g lasagnevellen

Bereiding

  1. Pel en snipper de ui en de knoflook. Was de courgette en de paprika’s. Snijd de courgette en de paprika’s in blokjes.

  2. Was de oregano, schud hem goed droog en ris de blaadjes van de takjes. Verhit de olijfolie in een pan en bak daarin het gehakt rul.

  3. Voeg de ui, de knoflook en het venkelzaad toe en fruit ca. 2 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak ca. 2 minuten.

  4. Voeg de courgette, de paprika, de oregano en de gezeefde tomaten toe aan het gehakt. Laat het geheel ca. 15 minuten rustig garen. Breng op smaak met zout en peper.

  5. Smelt de boter in een pannetje en roer er de bloem doorheen. Verhit de roux tot hij als een bal loslaat van de pan. Neem van het vuur en laat ca. 2 minuten afkoelen.

  6. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk toe zodat een gladde saus ontstaat. Breng de saus al roerend aan de kook zodat hij bindt. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

  7. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hete lucht: 175°C / gas: stand 3). Rasp de parmezaan. Maak in een ingevette ovenschaal laagjes van het gehaktmengsel, de lasagnevellen, de bechamelsaus en de kaas.

  8. Herhaal tot de ingrediënten op zijn en eindig met een laag bechamelsaus en kaas. Bak het geheel 35-40 minuten in de oven.

Foto: Foodies

Lasagne of lasagna?

Als je goed kijkt zie je bijna overal ‘lasagne’ staan. Toch spreken veel mensen het uit als ‘lasagna’. Hoe zit dat? Wij zochten het voor je uit; het antwoord is simpel! Heb je meteen een leuk weetje voor de volgende verjaardag. In het Italiaans zit het verschil in enkel- of meervoud. Een enkel vel van deze pasta noem je ‘lasagna’, meerder vellen noem je ‘lasagne’. Het gerecht bestaat uit meerdere lagen, vandaar de spelling met een ‘e’ aan het eind.

Hoe lang moet lasagne in de oven?

De exacte lasagne oventijd is afhankelijk van de grootte van de schaal die je gebruikt. Hoe groter de schaal hoe langer in de oven. Ook maakt het uit of je verse of gedroogde lasagnebladen gebruikt. Verse bladen hebben minder tijd nodig om te garen dan gedroogde bladen.

Gemiddeld heeft lasagne zo’n 30-40 minuten nodig om te garen. Zorg er daarbij voor dat ook de hoekjes goed bedekt zijn met saus, anders blijven die hard en worden ze niet gaar.

De meest gebruikte lasagne oven stand? Dat is elektrisch of hetelucht. Gebruik alleen de elektrische stand als je een schaal in de oven zet en dus maar een laag gebruikt. Zet je meerdere ovenschalen tegelijk in de oven of bak je nog iets anders tegelijkertijd? Zet je oven dan op hetelucht. Qua temperatuur kun je uit gaan van ca. 200 graden voor elektrisch en ca. 175 graden voor hetelucht.

Zijn je pastabladen nog niet gaar, maar begint de bovenkant wel erg donker te worden? Dek de schaal dan af met aluminiumfolie en zet terug in de oven. Zo voorkom je dat de bovenkant zwart wordt.

Lasagne opwarmen oven

Heb je nog een restje over van de vorige dag en wil je die lasagne opwarmen in de oven? Dat kan! Sterker nog, vaak is lasagne een dag later nog lekkerder. Gebruik je een restje uit de vriezer? Laat dit eerst ontdooien. Zet vervolgens de schaal in totaal ca. 45 minuten in de oven op 175 graden. Dek de eerste 30 minuten af met aluminiumfolie en verwijder dit de laatste 15 minuten voor een lekker knapperig korstje.

Wil je het opwarmen versnellen? Snijd de lasagne in kleine porties, schuif ze wat uit elkaar, en verwarm ca. 30 minuten of nog korter, afhankelijk van de portiegrootte. Ook als je een kleiner portie over hebt is 30 minuten veelal voldoende.

Maak je Italiaanse avond compleet

Heb je een lasagne recept uitgezocht? Misschien ben je ook nog op zoek naar bijpassende Italiaanse voorgerechten om je diner mee te starten. En met deze Italiaanse nagerechten sluit je je diner helemaal in stijl af.

Of bekijk al onze recepten

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!