Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
Zuccotto

La dolce vita: 5x klassieke Italiaanse desserts

De Italianen kennen de kunst van het goede leven als geen ander. Haal het ultieme ‘la dolce vita’- gevoel in huis en ga aan de slag met één van deze vijf recepten. Dat is gegarandeerd genieten!

Lees verder na de advertentie

Italiaanse desserts

Van makkelijk tot uitdagend, maar allemaal even lekker en onweerstaanbaar romig. Geniet van het goede leven met de lekkerste Italiaanse desserts. Gegarandeerd dat je al deze toetjes maken wilt. Buon appetito!

Tiramisu

Tiramisu in een glas

Letterlijk vertaald betekent tiramisu ‘trek mij omhoog’. Je kan de naam van dit Italiaanse dessert ook vrij vertalen als ‘beur me op’. De naam slaat ongetwijfeld op de zalvende werking van de ruime hoeveelheid suiker in combinatie met een flinke scheut espresso en alcohol. In dit recept gebruik je vin santo. Dit is een versterkte Toscaanse wijn met een zoete en kruidige smaak. Kan je deze niet vinden in de supermarkt? Amaretto is een goede vervanger.

Naar het recept
affogato

Affogato al caffè

Affogato al caffè betekent ‘verzopen in espresso’. Want je verdrinkt’ een bolletje vanille-ijs met warme espresso. Belachelijk eenvoudig maar erg lekker.

Naar het recept
semifreddo

Semifreddo met hazelnoot en chocolade

Een semifreddo is een elegantere versie van een gelato, oftewel een ijsje. Het speciale aan een semifreddo is dat dit klassieke nagerecht door de hoeveelheid suiker en de toevoeging van alcohol  niet helemaal hard wordt in de vriezer. Wel is het Italiaanse dessert nog stevig genoeg om in plakken te kunnen snijden. Je kunt het nagerecht tot 1 week in de vriezer bewaren. Haal hem er dan vervolgens een half uur voor serveren uit om zachter te laten worden.

Naar het recept
Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto betekent in het Italiaans ‘kleine pompoen’. Maar daar lijkt het niet op. Je herkent het dessert aan het karakteristieke patroon van poedersuiker en cacaopoeder. De vorm van het dessert is geïnspireerd door de koepel van de kathedraal van Florence, oftewel de Duomo. Dit klassieke dessert smaakt het beste de volgende dag. Je kunt het dus prima in alle rust van tevoren maken om je gasten de volgende dag te imponeren. Dat scheelt weer stress in de keuken tijdens je dinertje.

Naar het recept
Basisrecept panna cotta

Basisrecept panna cotta

Dit romige toetje komt oorspronkelijk uit Piëmont in Noord-Italië. Dit is een Italiaanse regio die bekendstaat om het gretige gebruik van room. En dat proef je! Zie dit recept als een basisrecept waarmee je naar hartenlust kunt variëren. Het enige wat in het recept vaststaat, is de verhouding tussen de vloeistof, de suiker en de gelatine. Met de vloeistof kun je variëren – je kunt alleen melk of alleen room gebruiken of een deel vervangen door Griekse yoghurt, crème fraîche of koffielikeur. Maak ‘m zoals jij lekker vind. Wat dacht jij bijvoorbeeld van panna cotta met kersensaus, panna cotta met balsamicovijgen of panna cotta met balsamico?

Naar het recept

Tip!

Foodies favorite
Tiramisu

Tiramisu in een glas

Letterlijk vertaald betekent tiramisu ‘trek mij omhoog’ of, vrij vertaald, ‘beur me op’. Dat slaat ongetwijfeld op de zalvende werking van de ruime hoeveelheid suiker in combinatie met een flinke scheut espresso en alcohol. In dit recept gebruik je vin santo, een versterkte Toscaanse wijn met een zoete en kruidige smaak.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

3 heel verse eieren (gesplitst)
75 g suiker
125 g mascarpone
100 ml espresso (heet)
75 ml vin santo evt. marsala
brandy of rum
50 g pure chocolade (70% cacao geraspt)
100 ml slagroom
12 lange vingers
evt. geschaafde chocolade (om te serveren)

Bereiding

  1. Klop de eidooiers met de suiker licht en luchtig. De gardes moeten een spoor achterlaten in het mengsel als je ze optilt. Roer de mascarpone los en spatel hem door het eidooiermengsel. Klop de slagroom stijf in een kom en klop de eiwitten tot stijve pieken in een andere kom. Spatel de slagroom voorzichtig door het ei-mascarponemengsel. Spatel zo luchtig mogelijk het eiwit erdoorheen.

  2. Meng de espresso en de vin santo (of andere drank) in een grote kom om de lange vingers in te dippen. Verdeel ⅓ van de geraspte chocolade over 4 coupeglazen. Verdeel er een laag van 2 cm dik van de room overheen. Verdeel er een laag van kort in het espressomengsel gedipte lange vingers overheen. Dip de lange vingers een voor een, anders worden ze te zacht. Ga op dezelfde manier verder met lagen chocolade, room en lange vingers. Eindig met een laag room. Zet de glazen een paar uur of een nacht in de koelkast. Bestrooi voor het serveren met de overige geraspte chocolade en evt. geschaafde chocolade.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!