Italiaanse desserts

Van makkelijk tot uitdagend, maar allemaal even lekker en onweerstaanbaar romig. Geniet van het goede leven met de lekkerste Italiaanse desserts. Buon appetito! 

Semifreddo met hazelnoot en chocolade

Een semifreddo is een elegantere versie van een gelato, oftewel een ijsje. Het speciale aan een semifreddo is dat dit klassieke nagerecht door de hoeveelheid suiker en de toevoeging van alcohol  niet helemaal hard wordt in de vriezer. Wel is het Italiaanse dessert nog stevig genoeg om in plakken te kunnen snijden. Je kunt het nagerecht tot 1 week in de vriezer bewaren. Haal hem er dan vervolgens een half uur voor serveren uit om zachter te laten worden.

semifreddo

Tiramisu in een glas

Letterlijk vertaald betekent tiramisu ‘trek mij omhoog’. Je kan de naam van dit Italiaanse dessert ook vrij vertalen als ‘beur me op’. De naam slaat ongetwijfeld op de zalvende werking van de ruime hoeveelheid suiker in combinatie met een flinke scheut espresso en alcohol. In dit recept gebruik je vin santo. Dit is een versterkte Toscaanse wijn met een zoete en kruidige smaak. Kan je deze niet vinden in de supermarkt? Amaretto is een goede vervanger.

italiaanse desserts

Affogato al caffè

Affogato al caffè betekent ‘verzopen in espresso’. Want je verdrinkt’ een bolletje vanille-ijs met warme espresso. Belachelijk eenvoudig maar erg lekker.

Affogato al caffè Italiaanse desserts

Zuccotto

Zuccotto betekent in het Italiaans ‘kleine pompoen’. Maar daar lijkt het niet op. Je herkent het dessert aan het karakteristieke patroon van poedersuiker en cacaopoeder. De vorm van het dessert is geïnspireerd door de koepel van de kathedraal van Florence, oftewel de Duomo. Dit klassieke dessert smaakt het beste de volgende dag. Je kunt het dus prima in alle rust van tevoren maken om je gasten de volgende dag te imponeren. Dat scheelt weer stress in de keuken tijdens je dinertje.

Zuccotto

Panna cotta

Dit romige toetje komt oorspronkelijk uit Piëmont in Noord-Italië. Dit is een Italiaanse regio die bekendstaat om het gretige gebruik van room. En dat proef je! Zie dit recept als een basisrecept waarmee je naar hartenlust kunt variëren. Het enige wat in het recept vaststaat, is de verhouding tussen de vloeistof, de suiker en de gelatine. Met de vloeistof kun je variëren – je kunt alleen melk of alleen room gebruiken of een deel vervangen door Griekse yoghurt, crème fraîche of koffielikeur. Maak ‘m zoals jij lekker vind. Wat dacht jij bijvoorbeeld van panna cotta met kersensaus, panna cotta met balsamicovijgen of panna cotta met balsamico?

Panna cotta

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.