Bereiding

Een semifreddo is een elegantere versie van een gelato, oftewel een ijsje. Door de hoeveelheid suiker en de toevoeging van alcohol wordt semifreddo niet helemaal hard in de vriezer maar wel stevig genoeg om in plakken te kunnen snijden.

  1. Bekleed een cakevorm met een dubbele laag vershoudfolie. Laat het folie daarbij iets over de randen hangen.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet het bakpapier in met olie. Doe de helft van de suiker in een pannetje, roer er 2 el water doorheen en verhit het tot de suiker opgelost is. Kook de suiker ca. 5 minuten tot een donkere karamel. Neem het pannetje van het vuur en roer met een houten lepel de hazelnoten doorheen. Verdeel het karamel mengsel meteen over het ingevette bakpapier op de bakplaat. Laat het notenkrokant afkoelen en uitharden. Breek het in stukjes en vermaal het tot een grof poeder in een keukenmachine.
  3. Klop de slagroom stijf en zet hem in de koelkast. Klop de eiwitten tot stijve pieken en klop beetje bij beetje de overige suiker erdoorheen. Spatel het notenkrokantpoeder erdoorheen. Spatel de slagroom en 3 el  hazelnootlikeur erdoorheen.
  4. Schep het mengsel in de cakevorm en druk het aan zodat er geen lucht tussen blijft zitten. Dek af met het overhangend vershoudfolie en zet een nacht in de diepvries.
  5. Breng voor de saus de slagroom met 50 ml water in een pannetje aan de kook. Neem van het vuur en roer de gehakte chocolade, het vanille-extract, een snufje zeezout en de hazelnootlikeur toe. Voeg naar wens iets meer kokend water toe voor een dunnere saus. Laat afkoelen. Serveer de semifreddo in plakjes met de saus.

Per portie: ca. 483 kcal
5 g eiwit | 35 g vet | 29 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Ursula Ferrigno Foto’s: Gareth Morgans Styling: Luis Peral Foodstyling: Bianca Nice