Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025

Er is altijd een reden om een borrelplank te serveren. Maar hoe maak je borrelhapjes die origineel, makkelijk én lekker zijn? Met deze tips en recepten zet je iets anders dan een simpel blokje kaas op tafel. Ontdek hier hoe je de lekkerste, zowel warme als koude, borrelhapjes kunt maken.

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Specerijentwister met venkelzaad en sesam

Specerijentwister met venkelzaad en sesam

Deze twisters doen het bij veel mensen goed! Lekker voor bij de borrel of om gewoon zo als snack te eten. Tip: varieer met verschillende kruiden en serveer zo nog meer verschillende soorten twisters.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

6 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
bloem (om te bestuiven)
1 eidooier
2 el korianderzaadjes
2 el venkelzaadjes
2 el sesamzaadjes
1 el grof zeezout (fleur de sel)
bakpapier

Bereiding

  1. Laat het bladerdeeg ontdooien tot het net zacht begint te worden. Leg telkens 2 plakjes op elkaar en rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van ca. 20×12 cm. Bestrijk met eidooier. Doe het korianderzaad, het venkelzaad, het sesamzaad en het zeezout in een vijzel en stamp grof. Bestrooi het bladerdeeg royaal met dit mengsel.

  2. Snijd repen van ca. 1,5 cm breed van het deeg. Neem een kant van een reep tussen duim en wijsvinger. Draai met je andere hand het andere uiteinde van de deegreep 2 slagen rond. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met alle repen deeg. Probeer vlot te werken omdat het bladerdeeg anders te zacht wordt en dan krijg je een minder mooi strak resultaat. Tussendoor koelen kan ook.

  3. Zet de bakplaat bij voorkeur nog even in de koelkast of vriezer terwijl je oven voorverwarmt (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de deegstengels in ca. 25 minuten goudbruin en krokant. Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Borrelhapjes maken

Staat er een borrel op de planning en wil je je eigen borrelhapjes maken? Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Veel borrelhapjes kun je namelijk goed van tevoren voorbereiden. Een paar handige tips:

  • Kun je niet kiezen welke borrelhapjes je wilt maken? Kies een thema, bijvoorbeeld Mexicaans, Frans of Spaans. Zo beperk je automatisch de keuze en zorg je ervoor dat de smaken goed bij elkaar passen.
  • Kies een mooie plank, plateau of schaal. Wat je ook maakt, alles ziet er beter uit als het mooi geserveerd is.
  • Zorg ook voor wat leuk schaaltjes om sausjes en dips in te doen.
  • Maak een combinatie van warme en koude hapjes. Ook de meeste warme hapjes kun je prima een dag van te voren maken. Zo hoef je ze voor serveren alleen nog even de oven in te schuiven. 
  • Zorg voor afwisseling in texturen en smaken: knapperige bladerdeeghapjes, zachte kazen, frisse knapperige groenten, olijven en zoute nootjes.

Wat zijn makkelijke borrelhapjes?

Voor als je snel wat makkelijke borrelhapjes wilt maken zijn er ook genoeg opties. Neem bijvoorbeeld wat groente, snijd ze in reepjes en serveer met al dan niet zelfgemaakte hummus. Koop een lekker stokbrood, snijd in plakjes, besprenkel ze met wat olijfolie en rooster in de oven voor knapperige toastjes. Andere ideeën voor simpele borrelhapjes zijn bijvoorbeeld nacho’s uit de oven of mozzarellabolletjes met tomaat, gegrilde courgette en basilicum aan een prikkertje.

Borrelhapjes die je van tevoren kunt maken

De meeste borrelhapjes kun je prima een dag van tevoren maken. Maak bijvoorbeeld je eigen hummus of dipsaus en bewaar in een afsloten bakje een dag (of twee) in de koelkast. Snijd alvast wat groente in reepjes en bewaar in de koelkast. Bladerdeeghapjes bak je eenvoudig de dag van tevoren en bewaar je in een luchtdicht afgesloten bak. Ook handig van tevoren voor te bereiden: een quiche die je op de dag van serveren in kleine blokjes snijdt of een borrelbrood waar je alvast inkepingen in maakt en kaas en kruiden in doet. Net voor de borrel begint bak je hem even af in de oven en zet je hem warm op tafel.

Vegan borrelhapjes

Waar veel borrelhapjes vlees of kaas bevatten, zijn er ook genoeg heerlijke vegan borrelhapjes te maken. Tegenwoordig is in steeds meer supermarkten vegan kaas te vinden, waardoor je jouw nacho’s, quiche of bladerdeeghapjes ook heel makkelijk tot vegan variant kunt omtoveren.

Vegetarische borrelhapjes

Zin in een klassieke bitterbal, maar dan vega? Dat kan! En naast vegetarische bitterballen hebben we nog veel meer lekkere vegetarische borrelhapjes voor je op een rijtje gezet. Zo kan iedereen van de borrel genieten.

Borrelhapjes voor een verjaardag

En natuurlijk mogen borrelhapjes op een verjaardag niet ontbreken. Want met een drankje en lekker hapje is het pas echt feest!

Of kies een van deze borrelhapjes

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!