Gravad lax
Eenvoudig
10 minuten bereidingstijd10 min. bereidingstijd
ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Leg de zalmmoot op een platte schaal. Dep droog met keukenpapier.
Meng in een kom de suiker, het zout en de mosterdkaviaar en verdeel dit pekelmengsel over de zalm.
Zet de zalm afgedekt met huishoudfolie minimaal 24 uur in de koelkast.
Haal de zalm uit de koelkast en verwijder de pekel.
Bestrooi de zalm met de dille en snijd dunne plakjes af met een scherp mes.
Serveer met extra mosterdkaviaar en toast.
Herman kookt terug
€ 32,99Wat is gravad lax?
Gravad lax komt oorspronkelijk uit Scandinavië en bestaat uit gemarineerde zalm. Het woord komt van het Zweedse “gravad”, wat “begraven” betekent en “lax”, wat zalm betekent. Het werd vroeger gemaakt door zout en suiker met elkaar te mengen en de zalm vervolgens in de grond te begraven om het te conserveren. Tegenwoordig maken we het door verse zalm in te leggen in hetzelfde zout-zoete mengsel en het minimaal 24 – 48 uur in de koelkast te laten marineren. Zo neemt de vis het mengsel helemaal op en krijg je gepekelde zalm, dat nog wel de zachte textuur behoudt.