Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Gravad lax Herman den Blijker

Gravad lax

  • Eenvoudig

  • 10 minuten bereidingstijd10 min. bereidingstijd

  • ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Een recept uit het boek van Herman den Blijker: 'Herman kookt terug'. Een culinaire biografie over zijn carrière als kok. Interessant én lekker! Probeer zijn moderne variant op dit klassieke gerecht.

Bereiding

  1. Leg de zalmmoot op een platte schaal. Dep droog met keukenpapier.

  2. Meng in een kom de suiker, het zout en de mosterdkaviaar en verdeel dit pekelmengsel over de zalm.

  3. Zet de zalm afgedekt met huishoudfolie minimaal 24 uur in de koelkast.

  4. Haal de zalm uit de koelkast en verwijder de pekel.

  5. Bestrooi de zalm met de dille en snijd dunne plakjes af met een scherp mes.

  6. Serveer met extra mosterdkaviaar en toast.

Receptuur en beeld: Herman den Blijker

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)
Uit het boek

Herman kookt terug

€ 32,99
Herman kookt terug

Wat is gravad lax?

Gravad lax komt oorspronkelijk uit Scandinavië en bestaat uit gemarineerde zalm. Het woord komt van het Zweedse “gravad”, wat “begraven” betekent en “lax”, wat zalm betekent. Het werd vroeger gemaakt door zout en suiker met elkaar te mengen en de zalm vervolgens in de grond te begraven om het te conserveren. Tegenwoordig maken we het door verse zalm in te leggen in hetzelfde zout-zoete mengsel en het minimaal 24 – 48 uur in de koelkast te laten marineren. Zo neemt de vis het mengsel helemaal op en krijg je gepekelde zalm, dat nog wel de zachte textuur behoudt.