Advertentie
Ga je stoofvlees maken? Dan gaat er natuurlijk niks boven botermals vlees dat uit elkaar valt. Maar hoe gaar je stoofvlees tot in de perfectie en krijg je het vlees zo lekker mals? Wij hebben de ultieme tips voor je verzameld, zodat je stoof ongelofelijk lekker wordt.
Stoofvlees maken
Er gaat niets boven een heerlijk mals stoofvleesgerecht. Het is de ultieme comfortfood die ons elke keer weer doet verwarmen. Of je nu boeuf bourguignon, nihari, goulash of klassiek stoofvlees gaat maken, met deze gouden tips wordt het een gegarandeerd succes!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Welk vlees gebruiken voor stoofvlees?
Voordat je kunt beginnen is het belangrijk om het juiste vlees in huis te halen. Want niet elk stuk vlees is even geschikt om te stoven. Het beste kun je kiezen voor vlees met wat vet eraan. Want vet geeft smaak af. Runderlappen, riblappen of sukadelappen zijn bijvoorbeeld erg geschikt om stoofvlees mee te maken. Dit vlees bevat namelijk veel spier- en bindweefsel, dat tijdens het stoven mooi mals wordt.
Hoe langer je het vlees stooft, hoe zachter het wordt. Laat het vlees dus gerust uren in de pan pruttelen. Hoe langer, hoe lekkerder! Stoofvlees is perfect wanneer het uit elkaar valt.
Hoe maak je mals stoofvlees?
Heb je het juiste vlees gehaald? Dan is het tijd om er stoofvlees van te maken. Elk vleessoort kent zijn eigen minimale bereidingstijd. Zo gaar je runderlappen minimaal 1,5 uur, riblappen minimaal 2 uur en sukadelappen minimaal 3 uur. Maar zoals gezegd: hoe langer, hoe beter. Laat het stoofvlees vooral de hele dag op het vuur pruttelen. Zo wordt het vlees botermals en trekken de smaken er goed in.
Heb je haast? Dan kan je ervoor kiezen om de stoof in een snelkookpan te maken.
Stoofvlees
Wil je zelf stoofvlees maken? Volg dan de stappen van dit recept op voor botermals vlees dat uit elkaar valt. Wees niet bang dat het niet zo lekker wordt als bij je oma thuis, wij hebben de ultieme stoofvlees tips voor je verzameld zodat haast niet kan mislukken.
Stoofvlees maken: tips
Daarnaast zijn er nog een aantal tips die handig zijn voor het maken van stoofvlees. Zo doe je er goed aan om het vlees ongeveer een uur vantevoren uit de koelkast te halen. Wanneer je vlees nog niet op kamertemperatuur is en je het te koud in de pan stopt, kan het taai worden. De vezels van het vlees trekken zich dan samen waardoor ze het vlees geen vocht meer kan opnemen. Zonde van al die heerlijke smaken!
Om dezelfde reden kun je de andere ingrediënten het beste pas toevoegen wanneer ze op kamertemperatuur zijn. Zo is het niet verstandig om koud bier, wijn, bouillon of water aan je stoofvlees toe te voegen.
Ook is het belangrijk om de juiste pan te kiezen. Je kan het beste een pan met een dikke bodem gebruiken wanneer je stoofvlees gaat maken. Een dikke bodem zorgt er namelijk voor dat de inhoud van de pan gelijkmatig verwarmd wordt. Stoofpannen en braadpannen zijn perfect te gebruiken voor het maken van stoofvlees.
Stoofvlees maken: de laatste tip
Tenslotte is het belangrijk om in de gaten te houden dat je vlees stooft. Dat lijkt logisch want je maakt immers stoofvlees. Toch wordt veel stoofvlees niet gestoofd maar gekookt. Het resultaat? Taai vlees. Zorg er dus altijd voor dat je vlees op een laag vuurtje blijft pruttelen zonder dat het te warm wordt. Zet hiervoor de deksel schuin op de pan zodat de warme lucht wat kan ontsnappen.
Wat eet je bij stoofvlees?
Het is natuurlijk lekker om ook iets naast je stoofvlees te eten. Denk hierbij aan aardappelpuree, frietjes of brood. Maar ook groenten vallen vaak in de smaak. Je kunt dan het beste kiezen voor aardse groentes, zoals wortels of spruiten. Liever iets lichts ernaast? Kies dan bijvoorbeeld voor een frisse salade!
Stoofvlees recepten
Wil je stoofvlees gaan maken en kan je nog wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de drie onderstaande klassieke stoofgerechten eens:
Goulash
Goulash is de trots van Hongarije. Er zijn veel verschillende varianten maar de meest traditionele versie maak je met rundvlees, aardappels, tomaten en paprika.
Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon is een klassiek Frans gerecht. Je maakt de stoof onder andere met rundvlees, champignons en wijn. Dit stoofvlees profiteert van goede wijn, dus een lekkere Pinot Noir uit de Bourgogne is een goede keuze. Neem twee flessen, want je moet er ook wat bij drinken natuurlijk.
Kipgoulash
Een net iets andere smaak dan de gewone goulash, maar minstens zo lekker! Serveer deze kipgoulash met tagliatelle of rijst.
Nihari (Pakistaanse runderstoof)
Wat minder bekend is Nihari. Dit is een Pakistaanse runderstoof. Traditioneel wordt het als ontbijt gegeten. Maar jij kunt ‘m natuurlijk bij het avondeten serveren, met knapperige naan en frisse smaakmakers zoals gember en citroen.
Stoofvlees
Wil je zelf stoofvlees maken? Volg dan de stappen van dit recept op voor botermals vlees dat uit elkaar valt. Wees niet bang dat het niet zo lekker wordt als bij je oma thuis, wij hebben de ultieme stoofvlees tips voor je verzameld zodat haast niet kan mislukken.
Ingrediënten
- 1 riblap van ca. 400 g (Iers Angus rund)
- 1 wortel
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 1 bosje platte peterselie
- 0,5 glas rode wijn
- 2 blikken gepelde tomaten
- olijfolie
- boter
- zout
Bereiding
Hak de wortel, de ui, de bleekselderij en de peterselie fijn. Fruit de wortel, ui, bleekselderij en peterselie in een flinke scheut olie in een braadpan.
Voeg de riblap toe en bak hem ca. 3 minuten per kant op hoog vuur aan. Blus af met een half glas rode wijn en laat de wijn enkele minuten verdampen.
Voeg de gepelde tomaten, een snufje zout en een klontje boter toe. Doe een deksel op de pan en laat het geheel op het laagste vuur een halve dag of langer pruttelen. Roer af en toe (om het uur) de saus van de bodem los. Laat het geheel pruttelen tot het vlees zacht is en je het met een houten spatel uit elkaar kunt duwen. Serveer het stoofvlees met de saus. Gebruik resterende saus eventueel als pastasaus.
Onze tips
4x lekkere vegetarische stoofgerechten boordevol groenten
5x de lekkerste stoofpotjes voor deze winter
De perfecte stoofpan voor #stovember: Tefal Trattoria
Dit zijn de lekkerste wereldse stoofgerechten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.