Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
stoofpan tefal

Dit zijn de feiten en fabels over koken met een snelkookpan

In samenwerking met Tefal

Advertentie

#Stovember met Tefal

Vier jaar geleden riep Tefal #stovember in het leven. Sindsdien vieren we jaarlijks een feestje in november, uiteraard met de lekkerste recepten en fijnste stoofpannen. Zo staat ons november-nummer boordevol met onweerstaanbare stoofrecepten en delen we online de beste tips & tricks.

Veel mensen denken bij stoven niet gelijk aan een snelkookpan. Zonde! Want een snelkookpan is makkelijk in gebruik en bespaart een hoop energie. Toch gaan over dit soort pannen de wildste verhalen de rondte. Zo zijn er mensen bang dat ‘ie zomaar kan ontploffen en vrezen anderen dat er door het snelle kookproces vitamines verloren gaan. Niets is minder waar, lees maar snel verder!

Iedere week recepten en kooktips in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Feiten en fabels

Om te laten zien dat een snelkookpan hartstikke handig in gebruik is, zetten wij de feiten en fabels over snelkookpannen op een rij. Want naast prachtige koekenpannen en stoofpannen heeft Tefal ook de Secure 5 NEO snelkookpan en slowcookers in het assortiment, speciaal gemaakt om de lekkerste stoofrecepten op tafel te toveren.

tefal snelkookpan

Fabel: koken met een snelkookpan is ingewikkeld

Door de vele fabels rondom de snelkookpan ontbreekt hij nog in de meeste Nederlandse keukenkastjes. Dit zorgt ervoor dat de koken met een snelkookpan ingewikkeld lijkt. Deze opvatting is volledig onterecht want koken met een snelkookpan is net zo makkelijk  als koken met een ‘normale’ pan. In andere landen wordt een snelkookpan dan ook regelmatig gebruikt.

In principe werkt een snelkookpan net als een ‘normale’ pan. Het verschil zit ‘m in de druk die wordt opgebouwd in de pan. De druk in een snelkookpan is vele malen hoger dan in een ‘normale’ pan. Dit komt door de siliconen ring in de deksel. Deze ring zorgt ervoor dat een snelkookpan hermetisch wordt afgesloten en er geen lucht kan ontsnappen. De druk in de pan zorgt ervoor dat het kookpunt van water van 100 naar haast 120 graden wordt verhoogd. Met als resultaat dat soepen sneller trekken, vlees sneller mals is en groenten eerder gaar.

Feit: koken met een snelkookpan is sneller

What’s in a name? Natuurlijk is koken met een snelkookpan sneller dan met een ‘normale’ pan. Door de verhoogde druk kan je de bereidingstijd van je gerecht met ongeveer tweederde verkorten in vergelijking met een ‘gewone’ pan. Tel uit je winst!

Feit: koken met een snelkookpan bespaart energie

Door de kortere kooktijden bespaar je niet alleen tijd maar ook energie. Win-win! Koken met een snelkookpan scheelt wel tot de helft aan energiekosten. En dat is tegenwoordig extra mooi meegenomen. Dus laat je stoofpotten, curry’s en soepen het liefste uren sudderen? Dan is een snelkookpan de nieuwe beste vriend van je portemonnee.

stoofpan tefal

Fabel: koken met een snelkookpan is gevaarlijk

Het gerucht gaat dat een snelkookpan gevaarlijk is omdat ‘ie door de hoge druk zou kunnen ontploffen. Gelukkig is dit een fabel en kunnen wij je met een gerust hart toevertrouwen dat een snelkookpan volledig veilig is om te gebruiken. Snelkookpannen voldoen aan strenge veiligheidseisen en zijn voorzien van een drukteregelaar die ervoor zorgt dat er nooit te veel druk in de pan kan ontstaan. Bovendien heeft de Tefal Secure 5 NEO snelkookpan een automatisch sluitsysteem voor openen en sluiten zodat de deksel niet zomaar openvliegt. Ook zijn mensen bang om zich te verbranden. Pas daarom altijd goed op bij het laten ontsnappen van de stoom. Gelukkig hebben de snelkookpannen van Tefal een veiligheidsventiel. Hierdoor kan je de stoom gereguleerd laten ontsnappen en hoef je niet bang te zijn voor verbrande vingers.

Fabel: vitamines gaan verloren

Het is een fabel dat er veel vitamines verloren gaan bij het koken met een snelkookpan. Juist het tegenovergestelde is waar! Doordat er tijdens het koken alle zuurstof uit de pan wordt geperst, blijven de voedingsstoffen behouden. Dit komt niet alleen de voedingswaarde ten goede, maar ook de smaak. Probeer maar! Proef bijvoorbeeld deze Braziliaanse visstoof of Koreaanse stoof met kimchi en tofu.

> naar het recept: moqueca (Braziliaanse visstoof)

stovember

Lees ook: Tefal x Foodies: #stovember gaat van start!

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!