Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van

Advertentie

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
hoe eet je sushi: sushirijst

Basisrecept sushirijst

Wil je ook eens zelf sushirijst maken? Het is helemaal niet moeilijk, zolang je het recept maar goed opvolgt.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 400 g sushirijst
  • 2 el rijstazijn
  • 2 tl suiker
  • 10 g zout

Bereiding

  1. Bepaal de juiste hoeveelheid sushirijst voor jouw gerecht: als je 400 g sushirijst neemt, houd je na het koken ongeveer 900 g gekookte rijst (dat is genoeg voor 3-4 sushirollen).

  2. Strooi de rijst in een fijnmazige zeef en hang de zeef in een kom. Zet de kom onder de koude kraan en was de rijst met de handen. Door het afgespoelde zetmeel wordt het water melkachtig. Was de rijst in totaal zeven keer één minuut in vers water, waarbij je de korrels tussen je vingers en handpalmen door laat lopen, onder zachte druk.

  3. Haal de zeef met de rijst uit het water. Laat de rijst uitdruipen alvorens je hem laat zwellen – nooit in het water, maar altijd – met het aanhangende vocht – aan de lucht.

  4. Doe de rijst met 550 ml water (op 400 g sushirijst) in een pan. Zet het deksel erop en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de rijst zachtjes door tot al het water is opgenomen. Dat duurt ca. 15 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de rijst ca. 15 minuten rusten met het deksel op de pan.

  5. Meng ondertussen de rijstazijn, de suiker en het zout. Roer tot de suiker en het zout is opgelost. Besprenkel de afgekoelde rijst met het mengsel. De sushirijst is nu klaar voor gebruik.

Hoeveel rijst per persoon?

Heb jij ook keer op keer teveel rijst in de pan gedaan? En houd je iedere keer rijst over? Om preciezer te kunnen meten hoeveel rijst je per persoon kunt aanhouden, kun je het beste een keukenweegschaal of een eetmaatje gebruiken.

Het is afhankelijk van het type rijst dat je gebruikt en het gerecht dat je maakt, maar voor zilvervlies-, pandan-, basmati-, jasmijnrijst wordt veelal 75-100 g ongekookte rijst per persoon aangehouden. Ook voor risottorijst, waarbij de rijst het hoofdbestanddeel van de maaltijd is, kun je standaard deze hoeveelheid aanhouden.

Gekookte rijst bewaren

Heb je toch iets teveel gekookt? Dan kun je het prima nog de volgende dag opwarmen of verwerken in bijvoorbeeld rijstsalade. Volgens het Voedingscentrum kun je gekookte rijst goed afgesloten in de koelkast ca. 2 dagen bewaren. In de vriezer kun je rijst maximaal 3 maanden bewaren, bij een temperatuur van -18°C.

Rijst opwarmen

Afgekoelde restjes rijst kun je de volgende dag heel goed verwerken in allerlei gerechten. Maak bijvoorbeeld deze gefrituurde risottoballetjes. Wil je rijst bijvoorbeeld basis voor curry gebruiken? Dan kun je rijst het beste stomen. Roer de rijst goed door en doe het dan in een stoommandje. Voeg per 200 g rijst 1 el water toe en stoom in 2-5 minuten warm. Om rijst op te warmen kun je het ook goed roerbakken, en bijvoorbeeld deze fried rice maken.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!