Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch

Rijst is er in alle soorten en maten. Van zilvervliesrijst tot risotto, van sushirijst tot paella. En je kunt het op allerlei manieren klaarmaken. Laat je inspireren door de lekkerste rijst gerechten, van hoofdgerecht tot dessert, van paella tot rijstevlaai.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Nasi goreng

Nasi goreng

Nasi goreng is het Indische equivalent van een Engels ontbijt en je eet het in Indonesië in de ochtend of vroege middag. Dat klinkt misschien heftig, rijst met flink wat pittige pepers als ontbijt, maar in veel culturen is een pittig ontbijt heel normaal – denk aan bijvoorbeeld Vietnamese pho en Mexicaanse huevos rancheros.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 3 el olie
  • 2 kipfilets (in stukken gesneden)
  • 170 g basmatirijst gekookt
  • 2 eieren (geklutst)
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el vissaus
  • 2 limoenen (1 geperst en 1 in partjes)
  • zout en peper

Voor de boemboe

  • 2 sjalotjes (gesnipperd)
  • 1 stengel citroengras (fijngehakt)
  • 5 cm gember (circa 20 g – fijngehakt)
  • 2 teentjes knoflook (gesnipperd)
  • 2 tl garnalenpasta (trassi)
  • 2 tl tomatenpuree
  • 2 1/2 rawit pepers
  • 1 el rietsuiker
  • 25 g gezouten geroosterde pinda’s
  • 2 lente-uitjes (in lange reepjes)
  • gebakken uitjes
  • 4 eieren (gebakken)
  • 1/2 komkommer (in plakjes)
  • 1 tomaat (in plakjes)
  • sambal (of sriracha)

Bereiding

  1. Mix de ingrediënten voor de boemboe met 1 el koud water in een keukenmachine tot een gladde pasta.

  2. Verhit 2 el olie in een wok of koekenpan en bak er de stukken kipfilet goed bruin en gaar in. Leg ze op een bord, bestrooi ze met zout en peper en laat afkoelen. Snijd vervolgens in stukjes.

  3. Zet de wok op laag vuur en voeg 1 el olie en de boemboe toe. Bak de boemboe in ca. 10 minuten op laag vuur geurig. Voeg de rijst toe, zet het vuur hoger en roerbak ca. 3 minuten. Maak een kuiltje in de rijst in de pan en schenk er het geklutste ei in. Wacht tot het ei gestold is, hak het met de spatel in de pan in stukjes en meng het door de rijst.

  4. Voeg de ketjap manis, de vissaus, het sap van de limoen, de kip, zout en peper toe en roerbak 2-3 minuten of tot alles goed heet is.

  5. Bestrooi de nasi om te serveren met de lente-ui en de gebakken uitjes. Serveer met een gebakken ei, plakjes komkommer en tomaat, een limoenpartje en sambal of sriracha.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & foodstyling: Adam Bush Foto’s: Vinny Whiteman Styling: Tonia Shuttleworth

Hoeveel rijst per persoon?

Heb jij ook keer op keer teveel rijst in de pan gedaan? En houd je iedere keer rijst over? Om preciezer te kunnen meten hoeveel rijst je per persoon kunt aanhouden, kun je het beste een keukenweegschaal of een eetmaatje gebruiken.

Het is afhankelijk van het type rijst dat je gebruikt en het gerecht dat je maakt, maar voor zilvervlies-, pandan-, basmati-, jasmijnrijst wordt veelal 75-100 g ongekookte rijst per persoon aangehouden. Ook voor risottorijst, waarbij de rijst het hoofdbestanddeel van de maaltijd is, kun je standaard deze hoeveelheid aanhouden.

Gekookte rijst bewaren

Heb je toch iets teveel gekookt? Dan kun je het prima nog de volgende dag opwarmen of verwerken in bijvoorbeeld rijstsalade. Volgens het Voedingscentrum kun je gekookte rijst goed afgesloten in de koelkast ca. 2 dagen bewaren. In de vriezer kun je rijst maximaal 3 maanden bewaren, bij een temperatuur van -18°C.

Rijst opwarmen

Afgekoelde restjes rijst kun je de volgende dag heel goed verwerken in allerlei gerechten. Maak bijvoorbeeld deze gefrituurde risottoballetjes. Wil je rijst bijvoorbeeld basis voor curry gebruiken? Dan kun je rijst het beste stomen. Roer de rijst goed door en doe het dan in een stoommandje. Voeg per 200 g rijst 1 el water toe en stoom in 2-5 minuten warm. Om rijst op te warmen kun je het ook goed roerbakken, en bijvoorbeeld deze fried rice maken.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!