Rijst is er in alle soorten en maten. Van zilvervliesrijst tot risotto, van sushirijst tot paella. En je kunt het op allerlei manieren klaarmaken. Laat je inspireren door de lekkerste rijst gerechten, van hoofdgerecht tot dessert, van paella tot rijstevlaai.
Populaire rijst gerechten
Alle populaire rijst gerechten voor jou verzameld.
Paella
Een van de bekendste rijstgerechten is paella. Lekker met vis, kip of zelfs vegetarisch. Bekijk deze recepten maar eens!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Risotto
Hét rijstgerecht uit de Italiaanse keuken is natuurlijk risotto. Met deze recepten kun je er eindeloos mee variëren.
Curry met rijst
Curry kun je serveren met wat naanbrood of gewoon zo, maar ook rijst past hier heel goed bij. Probeer maar!
Gebakken rijstrecepten
Restje rijst over? Maak er een van deze heerlijke rijstrecepten mee.
Rijst met vlees
Rijst kun je met allerlei gerechten combineren. Wat dacht je van rendang, babi pangang of gehakt?
Rijst met kip
Rijst en kip zijn een veelvoorkomende combinatie. Voeg alleen wat groente toe en je hebt een volwaardige maaltijd.
Rijst met vis of zeevruchten
Rijst kun je ook goed combineren met vis of zeevruchten. Wat dacht je van een paëlla met garnalen, een viscurry of sushi?
Vegetarische rijstgerechten
Rijst zonder vlees, vis of kip? Ja hoor, dat kan! Deze vegetarische rijstgerechten laten zien dat je rijst eindeloos kunt combineren.
Pilav
Pilav is een rijstgerecht dat veel voorkomt in de Midden-Oosterse keuken. Voor pilav wordt rijst eerst gebakken voordat het gekookt wordt, meestal in bouillon. Probeer een van deze varianten eens uit!
Toetjes met rijst
Naast hartige gerechten kun je ook heerlijke toetjes met rijst maken. Wat dacht je van rijstevlaai, pudding of dumplings?
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Nasi goreng
Nasi goreng is het Indische equivalent van een Engels ontbijt en je eet het in Indonesië in de ochtend of vroege middag. Dat klinkt misschien heftig, rijst met flink wat pittige pepers als ontbijt, maar in veel culturen is een pittig ontbijt heel normaal – denk aan bijvoorbeeld Vietnamese pho en Mexicaanse huevos rancheros.
Bereiding
Mix de ingrediënten voor de boemboe met 1 el koud water in een keukenmachine tot een gladde pasta.
Verhit 2 el olie in een wok of koekenpan en bak er de stukken kipfilet goed bruin en gaar in. Leg ze op een bord, bestrooi ze met zout en peper en laat afkoelen. Snijd vervolgens in stukjes.
Zet de wok op laag vuur en voeg 1 el olie en de boemboe toe. Bak de boemboe in ca. 10 minuten op laag vuur geurig. Voeg de rijst toe, zet het vuur hoger en roerbak ca. 3 minuten. Maak een kuiltje in de rijst in de pan en schenk er het geklutste ei in. Wacht tot het ei gestold is, hak het met de spatel in de pan in stukjes en meng het door de rijst.
Voeg de ketjap manis, de vissaus, het sap van de limoen, de kip, zout en peper toe en roerbak 2-3 minuten of tot alles goed heet is.
Bestrooi de nasi om te serveren met de lente-ui en de gebakken uitjes. Serveer met een gebakken ei, plakjes komkommer en tomaat, een limoenpartje en sambal of sriracha.
Hoeveel rijst per persoon?
Heb jij ook keer op keer teveel rijst in de pan gedaan? En houd je iedere keer rijst over? Om preciezer te kunnen meten hoeveel rijst je per persoon kunt aanhouden, kun je het beste een keukenweegschaal of een eetmaatje gebruiken.
Het is afhankelijk van het type rijst dat je gebruikt en het gerecht dat je maakt, maar voor zilvervlies-, pandan-, basmati-, jasmijnrijst wordt veelal 75-100 g ongekookte rijst per persoon aangehouden. Ook voor risottorijst, waarbij de rijst het hoofdbestanddeel van de maaltijd is, kun je standaard deze hoeveelheid aanhouden.
Gekookte rijst bewaren
Heb je toch iets teveel gekookt? Dan kun je het prima nog de volgende dag opwarmen of verwerken in bijvoorbeeld rijstsalade. Volgens het Voedingscentrum kun je gekookte rijst goed afgesloten in de koelkast ca. 2 dagen bewaren. In de vriezer kun je rijst maximaal 3 maanden bewaren, bij een temperatuur van -18°C.
Rijst opwarmen
Afgekoelde restjes rijst kun je de volgende dag heel goed verwerken in allerlei gerechten. Maak bijvoorbeeld deze gefrituurde risottoballetjes. Wil je rijst bijvoorbeeld basis voor curry gebruiken? Dan kun je rijst het beste stomen. Roer de rijst goed door en doe het dan in een stoommandje. Voeg per 200 g rijst 1 el water toe en stoom in 2-5 minuten warm. Om rijst op te warmen kun je het ook goed roerbakken, en bijvoorbeeld deze fried rice maken.