Bereiding

Deze lavasrisotto is een belangrijk gerecht voor foodieskok Willem. Het was de eerste risotto die hij ooit maakte en de eerste keer dat hij lavas proefde. Zelf nog nooit lavas gegeten?  Maak er verandering in met deze kruidige en zomerse risotto. Verrassend eenvoudig en vol smaak! Lavas koop je bij de Turkse of Marokkaanse winkels of bij het tuincentrum.

  1. Pel en snipper de ui en de knoflook. Breng 1 l water met de bouillonblokjes aan de kook. Verhit 2 el olijfolie in een pan en fruit er de ui en de knoflook ca. 2 minuten in. Voeg de rijst toe en bak tot de rijst glazig is.
  2. Voeg zoveel hete bouillon toe zodat de rijst net onderstaat. Kook de rijst op laag vuur rustig in 18-20 minuten gaar en voeg telkens als de bouillon is opgenomen wat nieuwe toe. Roer af en toe door.
  3. Verhit een grillpan. Was de tomaten en halveer ze. Dep de snijvlakken goed droog met keukenpapier en bestrijk ze met 1 el olijfolie. Gril de tomaten ca. 5 minuten met het snijvlak naar beneden in de grillpan. Was de lavas, schud hem goed droog en pluk de blaadjes van de takjes. Rasp de parmezaan.
  4. Snijd de lavas fijn. Neem de risotto van het vuur en laat hem ca. 1 minuut rusten. Roer de parmezaan, de boter en de lavas door de risotto en breng op smaak met zout en peper. Serveer de risotto met de gegrilde tomaten.