Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer

Schijnt de zon? Tijd om de bbq aan te zetten! En wil je eens wat anders dan de standaard burgers en spiesjes? Met deze BBQ recepten heb je genoeg inspiratie voor een zomer lang de barbecue aan!

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Lees ook:

Drankje erbij?

cocktail wordt ingeschonken

Cocktail recepten

Bijgerechten en salades

Een stukje vlees of vis van de barbecue is hartstikke lekker, maar bbq bijgerechten mogen daar natuurlijk niet bij ontbreken. Samen met wat brood en een lekkere salade voor erbij is de bbq compleet!

Farro-salade met gegrildeperzik en pecannoten
Eenvoudig
40 min

Farro-salade met gegrilde perzik en pecannoten

Gegrilde mais met misoboter
Eenvoudig
15 min

Gegrilde mais met misoboter

Salade Caprese
Eenvoudig
35 min

Salade caprese

Gegrilde-mais-fetasalade
Eenvoudig
25 min

Gegrilde-mais-fetasalade

Salade met bietjes, boontjes, walnoten en geschaafde Parmigiano Reggiano
Gemiddeld
45 min

Salade met bietjes, boontjes en geschaafde Parmigiano Reggiano

Salade Niçoise
Eenvoudig
30 min

Salade Niçoise

Stokbrood
Gemiddeld
75 min

Stokbrood

thumbnail voor Couscoussalade met bloemkool en zhug
Eenvoudig
55 min

Couscoussalade met bloemkool en zhug

Bulgursalade met kikkererwten en feta
Eenvoudig
25 min

Bulgursalade met kikkererwten en feta

turks brood - chickslovefood
Gemiddeld
70 min

Turks brood

Fattoush salade in een schaal met bestek en op een bord
Eenvoudig
30 min

Fattoush uit de koelkast geplunderd

Salade nicoise met gegrilde tonijn op een bord
Eenvoudig
20 min

Salade niçoise met gegrilde tonijn

Sticky chicken
Eenvoudig
55 min

Sticky chicken met pittige mangosalade

Schaal met kleurrijke tabouleh
Eenvoudig
30 min

Frisse tabouleh met boerenkool en bloedsinaasappel

Zoetzure komkommer
Eenvoudig
10 min

Zoetzure komkommer

weekmenu tabouleh
Eenvoudig
40 min

Tabouleh

Geroosterde spruitjes met citroen en knoflook
Eenvoudig
40 min

Geroosterde spruitjes met citroen en knoflook

Gegrilde groenten
Eenvoudig
40 min

Gegrilde groenten

Geroosterde bimi op spicy tahiniyoghurt
Eenvoudig
20 min

Geroosterde bimi op spicy tahiniyoghurt

Atjar tjampoer
Eenvoudig
20 min

Atjar tjampoer

wat is panzanella
Eenvoudig
60 min

Panzanella

Spelt-appelsalade-bijgesneden-GF
Eenvoudig
25 min

Spelt-appelsalade met crispy noten en zaden

Gegrilde geitenkaas met hot honey en roze peper
Eenvoudig
20 min

Gegrilde geitenkaas met hot honey en roze peper

thumbnail voor Winterse spruitjessalade met clementinedressing
Eenvoudig
35 min

Winterse spruitjessalade met clementinedressing

Snelle salade met appel en feta
Eenvoudig
10 min

Snelle salade met appel en feta

Snelle salade
Eenvoudig
5 min

Snelle salade

Haricot verts met grove mosterd, walnoten en dille
Eenvoudig
40 min

Haricot verts met grove mosterd, walnoten en dille

Farrosalade met halloumi en kikkererwten
Eenvoudig
65 min

Farrosalade met halloumi en kikkererwten

Tuinbonen met citroen, geitenkaas, erwten en munt
Eenvoudig
35 min

Tuinbonen met citroen, geitenkaas, erwten en munt

Gegrildemaissalade met tahin-misodressing
Eenvoudig
20 min

Gegrildemaissalade met tahin-misodressing

Salade met geroosterde biet en feta
Eenvoudig
50 min

Salade met geroosterde biet en feta

Salade van gegrild fruit
Eenvoudig
45 min

Salade van gegrild fruit

Moestuinsalade 2.0
Uitdagend
135 min

Moestuinsalade 2.0

Sperziebonen met citroen en parmezaan
Eenvoudig
15 min

Sperziebonen met citroen en parmezaan

Gekonfijte venkel met Puy-linzen
Eenvoudig
170 min

Gekonfijte venkel met Puy-linzen

geroosterde spicy wortels & hazelnoten en limabonenpuree
Eenvoudig
70 min

Geroosterde spicy wortels & hazelnoten met limabonenpuree

Schnitzel met zoetzure salade en friet
Eenvoudig
30 min

Schnitzel met zoetzure salade en friet

Geroosterde wortel met wortelloofpesto en geitenkaas
Eenvoudig
50 min

Geroosterde wortel met wortelloofpesto en geitenkaas

Gegrilde roodlof metspelt en granaatappel
Eenvoudig
40 min

Gegrilde roodlof met spelt en granaatappel

Geroosterde-radijssalade met ponzudressing
Eenvoudig
40 min

Geroosterde-radijssalade met ponzudressing

Wortelsalade met karwijzaad
Eenvoudig
20 min

Wortelsalade met karwijzaad

Gepofte koolrabi en geroosterde venkelsalade met gebakken geitenkaas
Eenvoudig
75 min

Gepofte koolrabi en geroosterde venkelsalade met gebakken geitenkaas

Limabonensalade
Eenvoudig
10 min

Limabonensalade

Farrosalade met artisjok en dressing van zongedroogde tomaat
Eenvoudig
30 min

Farrosalade met artisjok en dressing van zongedroogde tomaat

Courgettesalade
Eenvoudig
10 min

Courgettesalade

Kruidige salade met bonen
Eenvoudig
25 min

Kruidige salade met bonen

Geroosterde paprikGeroosterde paprika met pestodressinga met pestodressing
Eenvoudig
20 min

Geroosterde paprika met pestodressing

Linzensalade met tonijn
Eenvoudig
15 min

Linzensalade met tonijn

Ingelegde bieten
Eenvoudig
80 min

Ingelegde bieten

Sperziebonen met knoflook-sesamdressing
Eenvoudig
30 min

Sperziebonen met knoflook-sesamdressing

tandoorikip

BBQ-tandoorikip

Tandoori is afgeleid van het Hindi woord ’tandoor’, wat klei-oven betekent. Wij grilden deze tandoorkip in een klei-oven 2.0; op de barbecue. Resultaat: een supermals en pittig stukje vlees.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

6 kippendijen zonder vel
6 kippenbouten zonder vel
3 limoenen
8-12 groene pepers
2 el donkere sojasaus
Voor de marinade
25 g verse gember geschild en fijngeraspt
2 groene pepers fijngehakt
250 ml yoghurt
sap van 2 limoenen
zout
3-4 tl garam masala
2 tl paprikapoeder
Voor het naanbrood
500 g bloem
1 tl suiker
1 zakje droge gist 7 g
2 tl komijn- of venkelzaadjes gekneusd
1 tl zout
2 teentjes knoflook gesnipperd
350 ml Griekse yoghurt
2-3 el olie
3 el boter gesmolten
½ bosje dille grof gehakt
Voor de raita
1 komkommer in dunne plakjes
1 rode ui in dunne ringen
1 tl zout
1 el olie
1 tl mosterdzaadjes
1 tl korianderzaadjes
100 ml Griekse yoghurt
1 rode peper fijngehakt
1 bosje koriander grof gehakt

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar, eventueel in een blender.

  2. Bestrooi de kipstukken rondom met wat zout en leg ze in de marinade. Zorg dat de kip overal bedekt is met marinade. Zet afgedekt een nacht in de koelkast.

  3. Meng voor het naanbrood de bloem met de suiker, de gist, de komijnzaadjes, het zout en de knoflook in een kom. Voeg de yoghurt en de olie toe en kneed het geheel tot een soepel
    deeg. Laat het deeg in een kom afgedekt ca. 1 uur rijzen.

  4. Meng voor de raita de komkommer en de rode ui in een vergiet met het zout. Laat ca. 30 minuten staan. Verhit de olie in een pan en rooster er de mosterd- en korianderzaadjes in tot ze ‘poppen’. Neem van het vuur en laat afkoelen. Meng de zaden met de yoghurt en de rode peper.

  5. Doe de komkommer en de rode ui in een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Meng de komkommer en de ui met het yoghurtmengsel. Voeg voor het serveren de koriander toe en roer goed door.

  6. Steek een barbecue aan en laat de kolen goed heet worden. Als de vlammen gedoofd en de kolen grijs zijn kun je beginnen.

  7. Kneed het deeg voor het naanbrood kort door. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en duw ze met je vingertoppen op een met olie ingevet werkblad uit tot ovale plakken van ca. 1 cm dik.
    Rooster de naanbroden goudbruin en gaar op de barbecue. Meng de boter met de dille. Bestrijk de warme naanbroden met de dille boter. Bewaar de broden losjes afgedekt terwijl je de kip grilt.

  8. Neem de kip uit de marinade en laat hem kort uitlekken. Dep voorzichtig droog. Rooster de kip in 25-30 minuten rondom goudbruin en gaar op de barbecue. Halveer de limoenen. Rooster de limoenen en de groene pepers de laatste ca. 5 minuten mee met de kip. Bestrijk de kip met de sojasaus en rooster nog 4-5 minuten. Serveer de kip met de naanbroden, de geroosterde pepers en de raita. Besprenkel de kip naar smaak met limoensap. Lekker met een koud biertje.

Foto’s en receptuur: Willem van Santen Styling: Lotte Corneth

BBQ checklist

Schijnt de zon? Dan steek je de BBQ aan! Dit is wat je zeker niet mag vergeten als je gaat barbecueën:

  • Belangrijke benodigdheden

Denk aan houtskool of briketten, aanmaakblokjes of -vloeistof, metalen spiesen of satéprikkers, een BBQ tang, visklemmen, aluminumfolie en natuurlijk borden, bestek, glazen en servetten

  • Koude drankjes
  • BBQ boodschappen

Zorg natuurlijk voor genoeg lekkers om op de barbecue te doen. Vind je het lastig om hoeveelheden in te schatten of ben je bang om dingen te vergeten? We geven nog veel meer tips voor barbecue boodschappen.

Kamado in plaats van BBQ

Heb je thuis een kamado in de tuin staan? Alle BBQ recepten kun je natuurlijk net zo goed op deze keramische barbecue bereiden.

Bekijk alle BBQ recepten

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!