Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Zelf ketchup maken: zo doe je dat

Zelf ketchup maken: zo doe je dat

Advertentie

Zelf ketchup maken is niet moeilijk én hartstikke lekker! Benieuwd hoe je dat doet? Wij vertellen het je met dit ultieme recept.

Zelf ketchup maken

Het liefst hebben we altijd ketchup in huis. Bij de frietjes, bij de BBQ of in een salade, het smaakt haast overal lekker bij. Soms doen we zelfs een beetje in de pastasaus. De meeste mensen kopen de tubes of flessen met saus standaard in de supermarkt, maar wist je dat zelf ketchup maken helemaal niet moeilijk is? Daarnaast is het ook nog eens erg lekker! Eerder deelden we al het recept van Christian Weij om gefermenteerde ketchup te maken, vandaag is het tijd voor een wat simpeler en sneller recept.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recept voor zelf ketchup te maken

  1. Pel en snipper 1 grote ui en 3 teentjes knoflook. Snijd 3 stengels bleekselderij in stukjes. Schil en rasp een stukje gember ter grootte van een knikker. Hak 1 rood pepertje en 1 rode paprika fijn.
  2. Fruit dit alles circa 4 minuten in een flinke scheut olijfolie. Voeg nu 2 el tomatenpuree, 500 g gepelde tomaten uit blik, 4-5 el azijn en 7-8 el bruine suiker toe. Breng het geheel aan de kook en laat ca. 10 minuten rustig inkoken.
  3. Pureer de ketchup met een staafmixer en druk hem door een fijne zeef. Mocht je de saus nu nog te dun vinden, kun je hem nog wat verder in laten koken. Breng de ketchup op smaak met zout. Bewaar de ketchup in een gesteriliseerde pot in de koelkast, deze is enkele weken houdbaar.

Tips voor variatie

Om de ketchup nog meer ‘eigen’ te maken, kun je experimenteren met kruiden en specerijen. Een paar tips: oregano, venkelzaad, steranijs of curry. Ook verschillende soorten azijn geven lekkere variaties. Probeer bijvoorbeeld eens rodewijnazijn.

zelf ketchup maken: specerijen

Lees ook:

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograag

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!