
Zelf ketchup maken
Lees verder na de advertentie
Het liefst hebben we altijd ketchup in huis. Bij de frietjes, bij de BBQ of in een salade, het smaakt haast overal lekker bij. Soms doen we zelfs een beetje in de pastasaus. De meeste mensen kopen de tubes of flessen met saus standaard in de supermarkt, maar wist je dat zelf ketchup maken helemaal niet moeilijk is? Daarnaast is het ook nog eens erg lekker! Eerder deelden we al het recept van Christian Weij om gefermenteerde ketchup te maken, vandaag is het tijd voor een wat simpeler en sneller recept.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Recept voor zelf ketchup te maken
- Pel en snipper 1 grote ui en 3 teentjes knoflook. Snijd 3 stengels bleekselderij in stukjes. Schil en rasp een stukje gember ter grootte van een knikker. Hak 1 rood pepertje en 1 rode paprika fijn.
- Fruit dit alles circa 4 minuten in een flinke scheut olijfolie. Voeg nu 2 el tomatenpuree, 500 g gepelde tomaten uit blik, 4-5 el azijn en 7-8 el bruine suiker toe. Breng het geheel aan de kook en laat ca. 10 minuten rustig inkoken.
- Pureer de ketchup met een staafmixer en druk hem door een fijne zeef. Mocht je de saus nu nog te dun vinden, kun je hem nog wat verder in laten koken. Breng de ketchup op smaak met zout. Bewaar de ketchup in een gesteriliseerde pot in de koelkast, deze is enkele weken houdbaar.
Tips voor variatie
Om de ketchup nog meer ‘eigen’ te maken, kun je experimenteren met kruiden en specerijen. Een paar tips: oregano, venkelzaad, steranijs of curry. Ook verschillende soorten azijn geven lekkere variaties. Probeer bijvoorbeeld eens rodewijnazijn.
Lees ook:
Onze tips

Seizoensgroenten in mei: dit moet je eten

Pizzadeeg bewaren: zo doe je dat

Zelf focaccia maken: zo doe je dat

Bloemkool koken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je deze zomer wil proberen

Dit zijn dé allerlekkerste poké bowl sauzen en toppings

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers

Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.