Advertentie
Zelf ketchup maken
Het liefst hebben we altijd ketchup in huis. Bij de frietjes, bij de BBQ of in een salade, het smaakt haast overal lekker bij. Soms doen we zelfs een beetje in de pastasaus. De meeste mensen kopen de tubes of flessen met saus standaard in de supermarkt, maar wist je dat zelf ketchup maken helemaal niet moeilijk is? Daarnaast is het ook nog eens erg lekker! Eerder deelden we al het recept van Christian Weij om gefermenteerde ketchup te maken, vandaag is het tijd voor een wat simpeler en sneller recept.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recept voor zelf ketchup te maken
- Pel en snipper 1 grote ui en 3 teentjes knoflook. Snijd 3 stengels bleekselderij in stukjes. Schil en rasp een stukje gember ter grootte van een knikker. Hak 1 rood pepertje en 1 rode paprika fijn.
- Fruit dit alles circa 4 minuten in een flinke scheut olijfolie. Voeg nu 2 el tomatenpuree, 500 g gepelde tomaten uit blik, 4-5 el azijn en 7-8 el bruine suiker toe. Breng het geheel aan de kook en laat ca. 10 minuten rustig inkoken.
- Pureer de ketchup met een staafmixer en druk hem door een fijne zeef. Mocht je de saus nu nog te dun vinden, kun je hem nog wat verder in laten koken. Breng de ketchup op smaak met zout. Bewaar de ketchup in een gesteriliseerde pot in de koelkast, deze is enkele weken houdbaar.
Tips voor variatie
Om de ketchup nog meer ‘eigen’ te maken, kun je experimenteren met kruiden en specerijen. Een paar tips: oregano, venkelzaad, steranijs of curry. Ook verschillende soorten azijn geven lekkere variaties. Probeer bijvoorbeeld eens rodewijnazijn.
Lees ook:
Onze tips
Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?
Alles over aardappelsoorten: van kruimig tot vastkokend
6x de lekkerste puree met of zonder aardappel
Zo kun je perfect gebakken aardappelen maken
Zoete aardappelfriet krokant bakken: tips & tricks
Zo kan je het beste zoete aardappels koken en bereiden
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.