
Kaneel, kruidnagel en nootmuskaat zijn voor de meeste foodies geen onbekend terrein, maar er zijn ook heerlijke kruiden die minder bekend zijn. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over steranijs. Want wat is steranijs en wat maak je ermee?
Wat is steranijs?
Als je het ons vraagt, behoort steranijs net als kaneel en nootmuskaat tot de kruiden die perfect passen bij de herfst en winter. Maar wat is steranijs precies? Het is de gedroogde vrucht van de Illicium verum boom, een boom die oorspronkelijk uit China komt. Verwar het overigens niet met het bekendere anijszaad. Hoewel de overeenkomst in de naam anders doet vermoeden, zijn de twee geen familie van elkaar. Anijszaad is namelijk het zaad van een plant en niet de vrucht van een boom. Nog voor steranijs rijp is, wordt ze geplukt en gedroogd. Iedere vrucht bevat tussen de zes en acht zaadjes. Het is ook een van de basisingrediënten voor het Chinese fivespicepoeder (vijfkruidenpoeder).
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Je vindt het gewoon in het kruidenschap in de supermarkt. Ook kun je het online kopen. Vaak kun je kiezen tussen hele steranijs of de gemalen variant. Als je het kruid wil laten meekoken in je gerecht, kies je het best voor de gehele variant. Pas op dat je van de gemalen versie niet te veel gebruikt: de smaak overheerst al snel.
Hoe smaakt steranijs?
Nu we je vraag ‘wat is steranijs?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Dit heerlijke kruid wordt vooral veel gebruikt in Indonesische en Chinese gerechten. De smaak is warm en een beetje dropachtig. Het lijkt een beetje op anijszaad, maar dan krachtiger en iets pittiger. Dit kruid komt ook goed tot zijn recht in recepten voor de feestdagen.
Wat kun je met steranijs maken?
Wat kun je allemaal maken met steranijs? Heel veel! Laat het kruid eens meekoken in je curry, soep, stoofschotel, saus of bij je stoofpeertjes of appelmoes en verwijder hem voor het serveren. Je kunt er ook een winters drankje mee maken. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze lekkere recepten eens:

Noedelsoep met steranijs en steak
Dat is weer even een keer wat anders: noedels met steranijs. Maar echt een onwijs lekkere toevoeging in dit gerecht. Het komt subtiel naar voren, maar overheerst niet. Hier maak je gegarandeerd een chique noedelsoep mee!

In rosé gestoofde peren met morbier
Notenbrood, Franse kaas en in rosé gestoofde peren, dan weet je zeker dat het goed zit.
Onze tips

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.