
Wat zit er in vijfkruidenpoeder?
Lees verder na de advertentie
Vijfkruidenpoeder, ook wel five-spice genoemd, is een Chinese specerijenmix dat bestaat uit vijf smaken: zoet, bitter, zuur, zout en umami. In de mix vind je, je raadt het al, vijf kruiden: steranijs, Chinese kaneel, kruidnagel, szechuanpeper en venkelzaad zijn de ingrediënten van dit bekende mengsel. Klinkt goed? Je bent zeker niet de enige die er zo over denkt. Vijfkruidenpoeder is een van de meest gebruikte kruidenmixen ter wereld.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wat maak je met vijfkruidenpoeder?
Nu je weet wat er in vijfkruidenpoeder zit, wil je er vast mee aan de slag. Je kunt er heel veel kanten mee op, maar de Aziatische smaakmaker wordt vooral gebruikt voor vlees en gevogelte. Dat kan door wat toe te voegen aan marinades of door de kruiden te gebruiken als rub. Probeer deze recepten maar eens!

Five-spice buikspek met sriracha
Dit is wat ons betreft het ultieme buikspek. Mals en sappig vlees met een heerlijke krokante korst door het zwoerd. Smullen!

Open bao met char siu
Zelfgemaakte bao buns zijn stiekem toch het allerlekkerst. Serveer ze direct na het stomen, anders worden ze plakkerig en klef. De beste vulling wat ons betreft? Char siu, geroosterd en gemarineerd varkensvlees.

Five spice-kip
Ook bij kip smaakt vijfkruidenpoeder erg lekker. Zeker bij recepten zoals deze, waarbij je een hele kip gaart in de oven. Sappig, mals én ontzettend smaakvol.

Surinaamse bami
Jason Tjon Affo maakte dit recept: “Surinaamse bami is eenvoudig om te maken. Wist je dat dit van oorsprong Javaanse gerecht door Javaanse immigranten in Suriname is geïntroduceerd? Ik ben met dit gerecht opgegroeid. Thuis aten we er veel varianten van, maar dit is mijn favoriete versie. Eet de bami als basisgerecht, net als witte rijst, en experimenteer met vegan vleesalternatieven.”

Pekingeend
Het is een flink weekendproject, maar dan heb je ook wat: heerlijke Pekingeend. Een hele eend koop je bijvoorbeeld in de toko (vaak uit de diepvries) of bij de wildpoelier. Het kost misschien wat tijd en moeite, maar het resultaat mag er absoluut zijn.
Lees ook:
Onze tips

Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april

Paasbrood bakken: zo doe je dat

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.