Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
wat zit er in vijfkruidenpoeder

Alles over vijfkruidenpoeder: wat zit erin en wat maak je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Als er iets is waar wij als foodies geen genoeg van krijgen, is het wel kruiden. Een hele lade - wat zeggen we - een hele voorraadkast staat gevuld met potjes in alle soorten en maten. Wat er in die kast absoluut niet mag ontbreken? Vijfkruidenpoeder. Maar wat zit er in vijfkruidenpoeder en waar gebruik je het voor?

Wat zit er in vijfkruidenpoeder?

Vijfkruidenpoeder, ook wel five-spice genoemd, is een Chinese specerijenmix dat bestaat uit vijf smaken: zoet, bitter, zuur, zout en umami. In de mix vind je, je raadt het al, vijf kruiden: steranijs, Chinese kaneel, kruidnagel, szechuanpeper en venkelzaad zijn de ingrediënten van dit bekende mengsel. Klinkt goed? Je bent zeker niet de enige die er zo over denkt. Vijfkruidenpoeder is een van de meest gebruikte kruidenmixen ter wereld.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat maak je met vijfkruidenpoeder?

Nu je weet wat er in vijfkruidenpoeder zit, wil je er vast mee aan de slag. Je kunt er heel veel kanten mee op, maar de Aziatische smaakmaker wordt vooral gebruikt voor vlees en gevogelte. Dat kan door wat toe te voegen aan marinades of door de kruiden te gebruiken als rub. Probeer deze recepten maar eens!

1. Five-spice buikspek met sriracha

Dit is wat ons betreft het ultieme buikspek. Mals en sappig vlees met een heerlijke krokante korst door het zwoerd. Smullen!

> naar het recept: five-spice buikspek met sriracha

Five-spice buikspek met sriracha

2. Open bao met char siu

Zelfgemaakte bao buns zijn stiekem toch het allerlekkerst. Serveer ze direct na het stomen, anders worden ze plakkerig en klef. De beste vulling wat ons betreft? Char siu, geroosterd en gemarineerd varkensvlees.

> naar het recept: open bao met char siu

open bao met char siu

3. Five spice-kip

Ook bij kip smaakt vijfkruidenpoeder erg lekker. Zeker bij recepten zoals deze, waarbij je een hele kip gaart in de oven. Sappig, mals én ontzettend smaakvol.

> naar het recept: five spice-kip

kip five spices

4. Surinaamse bami

Jason Tjon Affo maakte dit recept: “Surinaamse bami is eenvoudig om te maken. Wist je dat dit van oorsprong Javaanse gerecht door Javaanse immigranten in Suriname is geïntroduceerd? Ik ben met dit gerecht opgegroeid. Thuis aten we er veel varianten van, maar dit is mijn favoriete versie. Eet de bami als basisgerecht, net als witte rijst, en experimenteer met vegan vleesalternatieven.”

> naar het recept: Surinaamse bami

Surinaamse bami vegan soul food

5. Pekingeend

Het is een flink weekendproject, maar dan heb je ook wat: heerlijke Pekingeend. Een hele eend koop je bijvoorbeeld in de toko (vaak uit de diepvries) of bij de wildpoelier. Het kost misschien wat tijd en moeite, maar het resultaat mag er absoluut zijn.

> naar het recept: Pekingeend

pekingeend bereiden

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!