Advertentie
Natuurlijk gooien we het liefst zo min mogelijk weg, maar sommige delen zijn niet eetbaar. Hoewel, daar gaan we nog weleens de mist in. Want wist je dat je de stelen van verse kruiden prima in je gerecht kunt verwerken? Wij vertellen je hoe je dit het beste doet en geven je tips om je kruiden nog langer te bewaren.
Wil je iedere week de handigste tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe kan ik de steeltjes van verse kruiden gebruiken?
Kruidenboter
En mocht je dan nog steeds restjes overhouden, dan kan deze restjes en steeltjes van de kruiden gebruiken om kruidenboter van te maken. Haal hiervoor 250 g roomboter op tijd uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Mix de boter in ca. 5 minuten luchtig. Meng de steeltjes van de kruiden erdoorheen. Verdeel de boter in een lange, dikke baan over een vel vershoudfolie of bakpapier. Vouw dicht en rol strak op. Laat opstijven in de koelkast. Snijd er plakken van. Bewaar de deze plakken in de koelkast totdat je ze gaat gebruiken. Laat zo’n smeuïg plakje kruidenboter bijvoorbeeld smelten over je perfect gebakken biefstuk.
Verse kruiden bewaren
Niet zo dol op kruidenboter? Maak je eigen kruidenmix door de kruiden te drogen. Bind de steeltjes van de kruiden aan elkaar en hang ze op een droge, donkere plek. Voila, na ongeveer twee weken kun je je eigen droge kruidenmix mengen in een potje. Let op dat de kruiden genoeg gedroogd zijn zodat je ze kunt verkruimelen.
Verse kruiden invriezen
Naast drogen kun je de steeltjes van kruiden ook invriezen. Zo kan je kruiden langer bewaren en zorg je er bovendien voor dat je ze de volgende keer makkelijk kunt gebruiken. Hiervoor heb je alleen een ijsblokjesvorm, olijfolie en uiteraard kruiden nodig. Hak de kruiden fijn en vul de ijsblokjesvorm ermee. Giet er een laagje olie overheen en zet de vorm in de vriezer. Op deze manier zijn je kruiden wel 3 maanden houdbaar. De blokjes met kruiden zijn ideaal om te gebruiken in pasta’s, soepen en sauzen.
Lees meer over kruiden & steeltjes: 4x zoete recepten met verse kruiden
Onze tips
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
Eten opwarmen: zo doe je dat in de oven en magnetron
Gezonde gembershot maken zonder slowjuicer
Wijn en spijs: de meest gestelde vragen én antwoorden voor het kerstdiner
Kersttafel dekken? Zo doe je dat à la Jamie Oliver
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.