Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
kruiden

Zo kun je ook de steeltjes van verse kruiden gebruiken

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag delen we je hoe je ook de steeltjes van verse kruiden kunt gebruiken.

Natuurlijk gooien we het liefst zo min mogelijk weg, maar sommige delen zijn niet eetbaar. Hoewel, daar gaan we nog weleens de mist in. Want wist je dat je de stelen van verse kruiden prima in je gerecht kunt  verwerken? Wij vertellen je hoe je dit het beste doet en geven je tips om je kruiden nog langer te bewaren.

Wil je iedere week de handigste tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe kan ik de steeltjes van verse kruiden gebruiken?

Gooi de stelen van verse kruiden niet weg. Je kunt ze net als de blaadjes fijnhakken en verwerken in je gerecht. Bijvoorbeeld om mee te laten trekken in bouillon, saus of soep. Zo zijn de stelen van koriander onmisbaar in een groene currypasta.

Kruidenboter

En mocht je dan nog steeds restjes overhouden, dan kan deze restjes en steeltjes van de kruiden gebruiken om kruidenboter van te maken. Haal hiervoor 250 g roomboter op tijd uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Mix de boter in ca. 5 minuten luchtig. Meng de steeltjes van de kruiden erdoorheen. Verdeel de boter in een lange, dikke baan over een vel vershoudfolie of bakpapier. Vouw dicht en rol strak op. Laat opstijven in de koelkast. Snijd er plakken van. Bewaar de deze plakken in de koelkast totdat je ze gaat gebruiken. Laat zo’n smeuïg plakje kruidenboter bijvoorbeeld smelten over je perfect gebakken biefstuk.

kruidenboter steeltjes verse kruiden gebruiken

Verse kruiden bewaren

Niet zo dol op kruidenboter? Maak je eigen kruidenmix door de kruiden te drogen. Bind de steeltjes van de kruiden aan elkaar en hang ze op een droge, donkere plek. Voila, na ongeveer twee weken kun je je eigen droge kruidenmix mengen in een potje. Let op dat de kruiden genoeg gedroogd zijn zodat je ze kunt verkruimelen.

Verse kruiden invriezen

Naast drogen kun je de steeltjes van kruiden ook invriezen. Zo kan je kruiden langer bewaren en zorg je er bovendien voor dat je ze de volgende keer makkelijk kunt gebruiken. Hiervoor heb je alleen een ijsblokjesvorm, olijfolie en uiteraard kruiden nodig. Hak de kruiden fijn en vul de ijsblokjesvorm ermee. Giet er een laagje olie overheen en zet de vorm in de vriezer. Op deze manier zijn je kruiden wel 3 maanden houdbaar. De blokjes met kruiden zijn ideaal om te gebruiken in pasta’s, soepen en sauzen.

groene kruiden

Lees meer over kruiden & steeltjes: 4x zoete recepten met verse kruiden 

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!