Dit zijn de gouden tips voor het binden van een stoofpot
Advertentie
Klassieke stoofgerechten zoals hachee of zuurkool met appeltjes zijn heerlijk, mits ze goed gelukt zijn. Want een stoofpot binden kan soms best lastig zijn… Blijft jouw stoofpotje steevast te dun en waterig? Check dan snel onze stoof-tips!
Samen met Tefal riepen we november uit als stoofmaand. Zo deelden we eerder al klassieke stoofgerechten en een toffe winactie om zo met #stovember jong en oud te laten genieten van de donkere dagen. Wil het stoven bij jou thuis nog niet zo lukken? Geen nood, wij delen de gouden tips voor het binden van een stoofpot. Zo blijft ‘ie in ieder geval nooit meer te nat.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Stoofpot binden
Is je klassieke stoofgerecht te dun en waterig geworden? Geen zorgen, dat kun je makkelijk oplossen met een van onderstaande methodes. Wij hebben de beste manieren om een stoofpotje te binden en dikker te maken voor je op een rijtje gezet!
Stoofpot binden met zetmeel
Een van de beste manieren voor het binden van een stoofpotje is om er zetmeel aan toe te voegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoof indikt. Zetmeel toevoegen kan op verschillende manieren en op verschillende momenten tijdens de bereiding.
Wie er zeker van wil zijn dat zijn stoof niet te waterig wordt, kan ervoor kiezen om vanaf het begin zetmeelrijke producten mee te koken in het stoofpotje. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, of brood. Een gouden tip is om ontbijtkoek mee te koken in je stoofpotje. Dat helpt niet alleen de stoofpot binden maar geeft ook nog eens extra maak. Niet voor niets wordt aan de meeste klassieke stoofgerechten altijd al een sneetje toegevoegd, bijvoorbeeld bij het recept voor oma’s hachee.
Oma’s hachee met gekookte aardappelen
Hacheevlees is zo’n typisch gerecht wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Deze stoofpot is naar het recept van oma. Serveer ‘m zoals zij dat doet: met gekookte aardappels.
Indikken
Een andere manier om je stoofpotje te binden is om wat maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water te mengen tot een glad papje. Dit papje kun je vervolgens aan het einde van de kooktijd kort laten meekoken totdat je stoofpotje de gewenste dikte heeft.
Is de stoof nog steeds niet genoeg gebonden? Dan kun je deze stap eventueel herhalen. Wil je de stoofpot liever iets dikker én romiger maken? Roer het zetmeel dan door verse slagroom in plaats van water, voeg het toe aan stoofpot en laat op dezelfde manier kort doorkoken. Je kunt hiervoor ook kookroom gebruiken, dat is namelijk niets anders dan room met zetmeel.
Inkoken stoofpot
Als je stoof nog steeds te dun is, kun je hem ook wat langer laten pruttelen. Door hem verder in te laten koken, verdampt het vocht en wordt het stoofpotje vanzelf wat dikker. Het grote voordeel hiervan is dat de smaak nog geconcentreerder, en dus smaakvoller, wordt.
De saus inkoken kent helaas ook een nadeel: stoofvlees kan snel taai worden op (te) hoge temperaturen. Om je stoofpot te laten inkoken moet je dus of veel geduld hebben of het vlees uit de stoof halen voordat je de temperatuur gaat verhogen. Is het vlees eruit? Dan kun je de stoof met een gerust hard op hoge temperatuur laten inkoken en het vlees weer terug in de pan doen zodra de rest van de stoof de gewenste consistentie heeft.
Bij vegetarische stoofgerechten is inkoken gelukkig geen enkel probleem. Dit recept voor paddenstoelenragout in bladerdeegbakjes kun je dus zonder problemen binden door het te laten inkoken.
Lees ook:
- WIN: elke week een AIR pan van Tefal voor #stovember
- Oma’s tips voor perfecte stoofpotjes
- Stoven zoals oma: 4x klassieke stoofgerechten
Onze tips
#stovember: alles wat je moet weten over stoven
5x de lekkerste zomerse stoofpot
De perfecte stoofpan voor #stovember: Tefal Trattoria
Hachee maken: zo doe je dat
Stoven zoals oma: 4x klassieke stoofgerechten
Perfect gesmoord lamsvlees
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.