Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
tefal stovember

Dit zijn de gouden tips voor het binden van een stoofpot

In samenwerking met Tefal

Advertentie

Klassieke stoofgerechten zoals hachee of zuurkool met appeltjes zijn heerlijk, mits ze goed gelukt zijn. Want een stoofpot binden kan soms best lastig zijn… Blijft jouw stoofpotje steevast te dun en waterig? Check dan snel onze stoof-tips!

Samen met Tefal riepen we november uit als stoofmaand. Zo deelden we eerder al klassieke stoofgerechten en een toffe winactie om zo met #stovember jong en oud te laten genieten van de donkere dagen. Wil het stoven bij jou thuis nog niet zo lukken? Geen nood, wij delen de gouden tips voor het binden van een stoofpot. Zo blijft ‘ie in ieder geval nooit meer te nat.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Stoofpot binden

Is je klassieke stoofgerecht te dun en waterig geworden? Geen zorgen, dat kun je makkelijk oplossen met een van onderstaande methodes. Wij hebben de beste manieren om een stoofpotje te binden en dikker te maken voor je op een rijtje gezet!

Stoofpot binden met zetmeel

Een van de beste manieren voor het binden van een stoofpotje is om er zetmeel aan toe te voegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoof indikt. Zetmeel toevoegen kan op verschillende manieren en op verschillende momenten tijdens de bereiding.

Wie er zeker van wil zijn dat zijn stoof niet te waterig wordt, kan ervoor kiezen om vanaf het begin zetmeelrijke producten mee te koken in het stoofpotje. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, of brood. Een gouden tip is om ontbijtkoek mee te koken in je stoofpotje. Dat helpt niet alleen de stoofpot binden maar geeft ook nog eens extra maak. Niet voor niets wordt aan de meeste klassieke stoofgerechten altijd al een sneetje toegevoegd, bijvoorbeeld bij het recept voor oma’s hachee.

Indikken

Een andere manier om je stoofpotje te binden is om wat maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water te mengen tot een glad papje. Dit papje kun je vervolgens aan het einde van de kooktijd kort laten meekoken totdat je stoofpotje de gewenste dikte heeft.

Is de stoof nog steeds niet genoeg gebonden? Dan kun je deze stap eventueel herhalen. Wil je de stoofpot liever iets dikker én romiger maken? Roer het zetmeel dan door verse slagroom in plaats van water, voeg het toe aan stoofpot en laat op dezelfde manier kort doorkoken. Je kunt hiervoor ook kookroom gebruiken, dat is namelijk niets anders dan room met zetmeel.

Inkoken stoofpot

Als je stoof nog steeds te dun is, kun je hem ook wat langer laten pruttelen. Door hem verder in te laten koken, verdampt het vocht en wordt het stoofpotje vanzelf wat dikker. Het grote voordeel hiervan is dat de smaak nog geconcentreerder, en dus smaakvoller, wordt.

De saus inkoken kent helaas ook een nadeel: stoofvlees kan snel taai worden op (te) hoge temperaturen. Om je stoofpot te laten inkoken moet je dus of veel geduld hebben of het vlees uit de stoof halen voordat je de temperatuur gaat verhogen. Is het vlees eruit? Dan kun je de stoof met een gerust hard op hoge temperatuur laten inkoken en het vlees weer terug in de pan doen zodra de rest van de stoof de gewenste consistentie heeft.

Bij vegetarische stoofgerechten is inkoken gelukkig geen enkel probleem. Dit recept voor paddenstoelenragout in bladerdeegbakjes kun je dus zonder problemen binden door het te laten inkoken.

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!