
Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot
Klassieke stoofgerechten, zoals hachee of zuurkool met appeltjes, zijn heerlijk, mits ze goed gelukt zijn. Want een stoofpot binden kan soms best lastig zijn… Blijft jouw stoofpotje steevast te dun en waterig? Check dan snel onze tips voor de perfecte stoof!
Lees verder na de advertentie
Het najaar is wat ons betreft het perfecte om te stoven en daarom riepen wij samen met Tefal deze november uit tot Stovember. Al jarenlang delen we de lekkerste stoofgerechten om iedereen te laten genieten van heerlijk comfortfood om mee op te warmen tijdens de donkere en gure dagen buiten.
Maar heb jij soms nog moeite om het stoven te laten lukken? Geen ramp, wij delen de gouden tips voor het binden van je stoofpotje. Zo blijft ‘ie nooit meer te nat en kun je eindeloos genieten van je favoriete gerecht!
Meer tips voor stoofgerechten ontvangen?
Stoofpot binden
Is je klassieke stoofgerecht te dun en waterig geworden? Geen zorgen, dat kun je makkelijk oplossen met een van onderstaande methodes. Wij hebben de beste manieren om een stoofpotje te binden en dikker te maken voor je op een rijtje gezet!
1. Stoofpot binden met zetmeel
Een van de beste manieren voor het binden van een stoofpotje is door er zetmeel aan toe te voegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoof indikt. Zetmeel toevoegen kan op verschillende manieren en op verschillende momenten tijdens de bereiding.
Wie er zeker van wil zijn dat zijn stoof niet te waterig wordt, kan ervoor kiezen om vanaf het begin zetmeelrijke producten mee te koken in het stoofpotje. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, of brood. Een gouden tip is om ontbijtkoek mee te koken in je stoofpotje. Dat helpt niet alleen de stoofpot binden maar geeft ook nog eens extra maak. Niet voor niets wordt aan de meeste klassieke stoofgerechten altijd al een sneetje toegevoegd.

Oma’s hachee met gekookte aardappelen
Hacheevlees is zo’n typisch gerecht wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Deze stoofpot is naar het recept van oma. Serveer ‘m zoals zij dat doet: met gekookte aardappels. Zet dit heerlijke Hollandse gerecht op tafel tijdens de gure dagen in de winter of herfst.
Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
2. Indikken
Een andere manier om je stoofpotje te binden is om wat maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water te mengen tot een glad papje. Dit papje kun je vervolgens aan het einde van de kooktijd kort laten meekoken, totdat je stoofpotje de gewenste dikte heeft.
Is de stoof nog steeds niet genoeg gebonden? Dan kun je deze stap eventueel herhalen. Doe dit niet te snel, want soms heeft het zetmeel wat langer nodig om in te dikken. Wil je de stoofpot liever iets dikker én romiger maken? Roer het zetmeel dan door verse slagroom in plaats van water, voeg het toe aan stoofpot en laat op dezelfde manier kort inkoken. Je kunt hiervoor ook kookroom gebruiken, dat is namelijk niets anders dan room met zetmeel.

Oma’s tips voor perfecte stoofpotjes
3. Inkoken stoofpot
Als je stoof nog steeds te dun is, kun je hem ook wat langer laten pruttelen. Door hem verder in te laten koken, verdampt het vocht en wordt het stoofpotje vanzelf wat dikker. Het grote voordeel hiervan is dat de smaak nog geconcentreerder, en dus smaakvoller, wordt.
De saus inkoken kent helaas ook een nadeel: stoofvlees kan snel taai worden op (te) hoge temperaturen. Om je stoofpot te laten inkoken moet je dus of veel geduld hebben of het vlees uit de stoof halen, voordat je de temperatuur gaat verhogen. Is het vlees eruit? Dan kun je de stoof met een gerust hard op hoge temperatuur laten inkoken en het vlees weer terug in de pan doen, zodra de rest van de stoof de gewenste consistentie heeft. Bij vegetarische stoofgerechten is inkoken gelukkig geen enkel probleem.

Paddenstoelenragout in bladerdeegbakjes
Er is weinig traditioneler dan een pasteitje bestaande uit een bladerdeegbakje en ragout. De ragout is op basis van bouillon, bloem, verse kruiden en in dit geval paddenstoelen. Al kun je de ragout natuurlijk ook los eten, het is wel zo feestelijk om het te serveren in een bladerdeegbakje. Je koopt deze kant-en-klaar in de winkel, maar zelf maken is veel lekkerder!
Onze tips

#stovember: alles wat je moet weten over stoven

Zomerse stoofpot: 7x verrassende recepten

De perfecte stoofpan voor #stovember: Tefal Trattoria

Hachee maken: deze tips en recepten wil je weten

Stoven zoals oma: 4x klassieke stoofgerechten

Perfect gesmoord lamsvlees

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



