Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

Paddenstoelenragout in bladerdeegbakjes

Paddenstoelenragout in bladerdeegbakjes

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen: 5

Ingrediënten

Er is weinig traditioneler dan een pasteitje bestaande uit een bladerdeegbakje en ragout. De ragout is op basis van bouillon, bloem, verse kruiden en in dit geval paddenstoelen. Al kun je de ragout natuurlijk ook los eten, het is wel zo feestelijk om het te serveren in een bladerdeegbakje. Je koopt deze kant-en-klaar in de winkel, maar zelf maken is veel lekkerder!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Steek uit de 8 plakjes bladerdeeg grote cirkel met een uitsteekvorm. Neem nu een uitsteekvorm die 1 cm kleiner is en steek uit 4 van de cirkel opnieuw een cirkel. Leg de 4 grote cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met eidooier.

  2. Leg de ‘randjes’ op de grote cirkels. Leg  de kleinere cirkels ook op de bakplaat en bestrijk alles nogmaals met eidooier. Bestrooi de kleine cirkels met de venkelzaadjes, de korianderzaadjes, het sesamzaad en grof zeezout. Bak het bladerdeeg in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven.

  3. Fruit voor de ragout, de ui en de knoflook in 1 el boter glazig. Voeg de paddenstoelen toe en bak ca. 5 minuten. Blus af met het water en voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten trekken. Zeef de bouillon en bewaar de paddenstoelen.

  4. Smelt 90 g boter in een stoofpan en roer er de bloem doorheen. Gaar de roux op laag vuur in ca. 5 minuten tot hij mooi glanst en loslaat van de pan. Neem van het vuur en laat kort afkoelen. Voeg al roerend met een garde wat van de bouillon toe en roer goed glad. Voeg geleidelijk meer bouillon toe en blijf goed roeren. Zet opnieuw op het vuur en breng rustig al roerend aan de kook tot de ragout dik wordt.

  5. Voeg het paddenstoelenmengsel, de doperwtjes en de verse kruiden toe aan de ragout. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Snijd de pasteibakjes het midden open en vul ze met ragout. Leg de dekseltjes erop.

Per portie: 442 kcal | 36 g koolhydraten | 9 g eiwit | 28 g vet

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)

Lees verder onder de advertentie