Foodies kerst
Bestel nu
Cover van

Advertentie

Als pakjesavond dichterbij komt wordt het tijd om verlanglijstjes te maken, te dichten én om iets lekkers te bakken. Met deze Sinterklaas recepten wordt het heerlijke avondje nóg lekkerder.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Foodies favoriet
sinterklaas kruidnoten

Kruidnoten (pepernoten)

Wie ze niet van Sint krijgt, moet zijn kruidnoten zelf bakken. Met zelfgemaakte speculaaskruiden is dat zeker geen straf. Makkelijk en leuk om te maken! Met dit recept kun je thuis lekkere kruidnoten bakken!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 50 ml melk
  • een beetje zout
  • 1,5 el speculaaskruiden
  • een beetje zout

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • bakpapier

Bereiding

  1. Klop de boter met een handmixer wit en romig. Voeg het bakmeel, de basterdsuiker, de melk, de speculaaskruiden en een snufje zout samen in een grote kom en meng goed.

  2. Kneed vervolgens het geheel tot een soepel deeg. Dit kun je met behulp van een handmixer doen of door het met je handen te kneden. Dit laatste is stiekem wel het leukste. Een beetje knoeien mag natuurlijk!

  3. Wanneer het een soepel deeg is, draai je er een grote bal van en verpak je deze in vershoudfolie. Laat hem 20 minuten in de koelkast rusten.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3).

  5. Na de 20 minuten kun je kleine stukjes deeg tot balletjes rollen van gelijke grootte. Leg ze stuk voor stuk op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat.

  6. Bak de kruidnoten af in de oven voor 15 minuten.

Je kunt de zelfgebakken kruidnoten bewaren in een luchtdichte trommel voor ongeveer drie dagen. Wil je ze langer bewaren? Stop ze dan in de vriezer en je kunt er een maand van genieten. Weet wel dat de kruidnoten er hierdoor niet lekkerder op gaan smaken. Lekker snel oppeuzelen dus!

Foto: Stephan van Raay

Leuke hapjes voor tijdens pakjesavond

Op 5 december ben je vast druk met andere dingen dan uitgebreid koken. Maar hé, niets zo gezellig als een tafel vol sinterklaashapjes op pakjesavond. Maak bijvoorbeeld een grote borrelplank, of een grote pan tomatensoep met wat borrelbroodjes, tosti’s of bladerdeeghapjes. Of maak een keuze uit al deze deze lekkere borrelhapjes.

Bakken met Sinterklaas

Speculaas, kruidnoten, banketletters of taaitaai: er valt zoveel te bakken met Sinterklaas. Fan van zoet, hartig of misschien wel allebei? Waar je ook van houdt, met deze Sinterklaas lekkernijen doe je in ieder geval genoeg inspiratie op.

Of bekijk al onze recepten

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!