Bereiding

Een goed begin is het halve werk. Voor je jouw gevulde speculaas gaat bakken, raden we je dan ook aan om je eigen spijs te maken. Dit maakt jouw creatie namelijk nog vele malen lekkerder. Pak dit recept voor zelf amandelspijs maken er eens bij en duik de keuken in. Let op: deze lekkere vulling moet één week rijpen in de koelkast, dus begin niet te laat. Amandelspijs klaar? Bakken maar!

  1. Het gevulde speculaas bakken kan beginnen. Snijd de koude boter in blokjes. Kneed van het bakmeel, de basterdsuiker, de boter, de speculaaskruiden, 2 eetlepels melk en een snuf zout een soepel deeg. Vorm twee ballen van het deeg en laat ze afgedekt ca. 1 uur in de koelkast rusten.
  2. Verkruimel het amandelspijs en meng het met het ei tot een gladde massa. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C / gas: stand 2).
  3. Rol het deeg uit tot 2 rechthoekige plakken. Bekleed een ingevette en met bloem bestoven bakblik met 1 van de plakken. Verdeel het amandelspijs over het deeg en druk het goed aan. Leg de andere plak deeg erbovenop, druk hem voorzichtig aan en snijd de randen netjes bij.
  4. Druk de blanke amandelen in het deeg. Meng de eidooier met 1 eetlepel melk en bestrijk de bovenkant van de speculaas met dit mengsel. Bak de speculaas 40-45 minuten in de oven.