Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
gevulde speculaas bakken recept

Gevulde speculaas recept

  • Uitdagend

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Advertentie

Ingrediënten

Zin in een leuke middag? Dan is gevulde speculaas bakken een echte aanrader. Het is even een werkje, maar dan kun je wel iedereen in jouw omgeving trakteren op deze zoete lekkernij.
Tip
Voor je jouw gevulde speculaas gaat bakken, raden we je dan ook aan om je eigen spijs te maken. Dit maakt jouw creatie namelijk nog vele malen lekkerder. Pak dit recept voor zelf amandelspijs maken er eens bij en duik de keuken in. Let op: deze lekkere vulling moet één week rijpen in de koelkast, dus begin niet te laat. Amandelspijs klaar? Bakken maar!

Bereiding

  1. Snijd de koude boter in blokjes. Kneed van het bakmeel, de basterdsuiker, de boter, de speculaaskruiden, 2 eetlepels melk en een snuf zout een soepel deeg. Vorm twee ballen van het deeg en laat ze afgedekt ca. 1 uur in de koelkast rusten.

  2. Verkruimel het amandelspijs en meng het met het ei tot een gladde massa. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C / gas: stand 2).

  3. Rol het deeg uit tot 2 rechthoekige plakken. Bekleed een ingevette en met bloem bestoven bakblik met 1 van de plakken. Verdeel het amandelspijs over het deeg en druk het goed aan. Leg de andere plak deeg erbovenop, druk hem voorzichtig aan en snijd de randen netjes bij.

  4. Druk de blanke amandelen in het deeg. Meng de eidooier met 1 eetlepel melk en bestrijk de bovenkant van de speculaas met dit mengsel. Bak de speculaas 40-45 minuten in de oven.

Wat vind jij van dit recept?

4.6 / 5.0 (8 stemmen)

Waar komt speculaas vandaan?

Speculaas is een typische decemberklassieker. De koek werd traditioneel rond het sinterklaasfeest gebakken en gegeten. Er wordt beweerd dat de naam van het latijnse ‘speculator’ afstamt, dat ‘hij die alles ziet’ betekent. Dit was tevens de bijnaam van de heilige Sint-Nicolaas. Volgens een andere bewering stamt de naam van het latijnse ‘speculum’ af, ofwel spiegel. Dit omdat een speculaaspop een spiegelbeeld is van de vorm waarin hij gemaakt is.

Speculaaspoppen werden vroeger door jongens gebakken en versierd voor hun beoogd geliefde. Ze boden de koek aan en als het meisje de speculaaspop aannam, was de liefde wederzijds. De uitdrukking ‘iemand versieren’ schijnt hier vandaan te komen. Vaste ingrediënten van speculaas zijn boter, bloem, bruine (basterd)suiker en speculaaskruiden. Speculaaskruiden bevatten doorgaans kaneelnootmuskaatkruidnagelgemberkardemom en peper.