Wat ons betreft kan het elke dag wel gehaktdag zijn. Met gehakt in gerechten kun je namelijk alle kanten op. Bovendien kun je nog variëren tussen verschillende soorten, zoals lams-, varkens- of rundergehakt. Neem gauw een kijkje tussen deze gehakt recepten en je wilt direct de keuken in!Â
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?
Nieuwe gerechten met gehakt
Altijd op de hoogte zijn van de nieuwste recepten? Hier vind je al onze nieuwe gerechten met gehakt bij elkaar op een rij.
Klassieke gehaktgerechten
Zin in een echte klassieker? Deze klassieke gehaktgerechten zijn precies wat je zoekt.
Ovenschotels met gehakt
Gehakt leent zich perfect om in een ovenschotel te verwerken. En dan bedoelen we meer dan alleen lasagne of zuurkoolschotel. Laat je inspireren door deze verrassende ovenschotels met gehakt.
Pasta met gehakt
Pasta bolognèse is misschien wel de meest bekende variant pasta met gehakt. Maar er bestaan veel meer variaties. Wat dacht je van spaghetti met gehaktballetjes, of mafaldine met ragù van varkensgehakt en ‘nduja?
Rijstgerechten met gehakt
Gehakt kun je eindeloos combineren, naast ovenschotels en pasta’s, kun je ook denken aan allerlei rijstgerechten met gehakt. Bekijk deze maar eens.
Burgers en broodjes met gehakt
Bij een broodje met gehakt denk je al gauw aan een burger. Laat je inspireren door de lekkerste burgers én andere recepten met gehakt op een broodje.
Wraps met gehakt
Met wraps met gehakt kun je eindeloos combineren. Ga je bijvoorbeeld voor Mexicaans met bonen of maak er een tosti van voor een lekkere lunch!
Snelle gehakt recepten
Heb je nog gehakt in de koelkast liggen en moet je snel iets op tafel zetten? Deze snelle gehakt recepten zijn binnen 30 minuten klaar. Dus kies jouw favoriet en ga gauw aan de slag!
Gezonde gehakt recepten
Zin in gezond? Ga dan voor rundergehakt, kipgehakt of kalfsgehakt. Dat bevat minder vet dan half-om-half of varkensgehakt. Gebruik niet teveel en combineer het met lekker veel groente, dan zit je goed. Probeer een van deze gezonde gehakt recepten maar eens!

Pasta met gehaktballetjes, burrata en pesto
Geniet van een heerlijke Italiaanse klassieker met een twist: deze pasta met gehaktballetjes, romige burrata en frisse pesto is perfect is voor een doordeweekse avond of een gezellig diner. Buon appetito!
Bereiding
Doe voor de gehaktballetjes de broodkruimels in een kom, besprenkel met de melk en schep door elkaar. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng met een houten lepel of met schone handen goed door elkaar. Maak ca. 24 kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel.
Verhit 2 el olijfolie in een grote hapjespan. Bak er de gehaktballetjes in porties rondom goudbruin in en zet apart op een bord. Ze hoeven nu nog niet gaar te zijn, je laat ze straks in de saus verder garen.
Voeg 1 el olijfolie toe aan de pan en fruit er de knoflook op laag vuur 2-3 minuten in. Voeg de tomaten toe en plet ze met een houten lepel. Voeg de tomatenpuree, de bouillon, de suiker en de balsamico toe. Breng aan de kook en kook onafgedekt ca. 30 minuten. Doe de gehaktballetjes terug in de pan, zet een deksel op de pan en gaar ca. 15 minuten verder.
Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met wat zout. Giet de pasta af en verdeel hem over 6 diepe borden. Haal de saus van het vuur en roer de boter en het basilicum erdoorheen. Serveer de gehaktballetjes met saus over de pasta. Garneer met de burrata, de pesto en de parmezaan.
Hoeveel gehakt per persoon?
Wanneer je gehakt verwerkt in een hoofdgerecht, zoals een pastasaus, gehaktballen of een hamburger, reken dan op 125 Ã 150 gram gehakt per persoon. Houd rekening met het gerecht dat je kookt. Bijvoorbeeld in een chili con carne, waar ook al eiwitrijke bonen in gaan zal 100 gram gehakt per persoon ook al voldoende zijn.
Gehakt bewaren
Volgens het Voedingscentrum kun je een geopende verpakking rundergehakt 1 dag in de koelkast bewaren. Dek de verpakking goed af of schep het gehakt in een goed afgesloten bakje. Wil je gehakt langer bewaren? In een afgesloten bakje of diepvrieszak kun je gehakt ca. 3 maanden in de vriezer bewaren.
Gehaktballen maken
Staat er een oud-Hollands avg’tje op het menu? Dan betekent dat vaak: gehaktballen maken! En met een eenvoudig basisrecept en slechts een paar simpele ingrediënten zet je al gauw heerlijke, sappige gehaktballen op tafel. Wil je gehaktballen maken met een extra smaakmaker? Voeg dan bijvoorbeeld tomatenpuree, geraspte parmezaan, sereh of mosterd toe voor een verrassende twist!