Bereiding

  1. Snijd de aubergines in plakken van ca. ½ cm dik. Bestrooi met zout en laat ca. 30 minuten in een vergiet staan. Verhit voor de gehaktsaus de olijfolie in een ruime pan en bak er de ui en de knoflook ca. 3 minuten in tot de ui mooi glazig in. Voeg het gehakt toe en bak in ca. 10 minuten rul en goudbruin. Voeg de tomatenpulp en de fijngehakte tijm en oregano toe. Laat op laag vuur ca. 25 minuten rustig koken. Breng het gehakt op smaak met zout en peper.
  2. Spoel de aubergineplakken af met koud water en dep goed droog met keukenpapier. Verhit 2 el olijfolie in een ruime koekenpan en bak de aubergineplakken ca. 1 minuten per zijde op hoog vuur. Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal tot alle aubergine gebakken is. Voeg evt. wat nieuwe olijfolie toe.
  3. Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan, haal de pan van het vuur en roer er de bloem doorheen. Zet de pan opnieuw op het vuur en verhit al roerend tot de roux mooi begint te glanzen en loslaat van de pan. Neem van het vuur en laat kort afkoelen. Voeg geleidelijk de melk toe en roer het geheel glad met een garde. Zet opnieuw op het vuur en breng al roerend rustig aan de kook. Laat de saus op laag vuur ca. 2 minuten rustig doorkoken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de parmezaan door de saus.
  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Verdeel de helft van het gehaktmengsel over de bodem van een ingevette ovenschaal. Bedek met een laag overlappende plakjes aubergine en de helft van de bechamel. Schep de rest van het gehakt erbovenop en bedek weer met een laag aubergine en bechamelsaus. Bak het geheel ca. 40 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin gebakken is.

Per portie (4): ca. 480 kcal
30 g eiwit | 34 g vet | 12 g koolhydraten

Foto’s & receptuur: Willem van Santen