
Napoleon was zo’n grote fan van Parmigiano Reggiano dat hij hem in beslag liet nemen tijdens zijn veldtochten in Italië. Na het lezen van dit artikel, boordevol informatie en het ultieme recept, begrijp jij net als wij waarom!
Zoals al een beetje uit de naam te herleiden is, vindt de kaas zijn herkomst in de provincies Parma en Reggio Emilia in Italië. In beperkte mate wordt Parmigiano Reggiano ook gemaakt in de aangrenzende gebieden in het noorden van Italië.
Parmigiano Reggiano is de officiële benaming van wat we in Nederland vaak Parmezaanse kaas noemen, wil je hier meer over weten? Lees hier.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Parmigiano Reggiano uit Parma?
Het gerucht gaat dat Napoleon deze kaas via zijn tweede vrouw leerde kennen. Zij was namelijk de hertogin van Parma, een regio waar de Parmigiano Reggiano gemaakt wordt. Hij scheen het zo lekker te vinden dat hij het tijdens zijn veldtochten in Italië in beslag liet nemen. Wij begrijpen best waarom. Ben jij nog niet bekend met deze Italiaanse delicatesse? Lees dan snel verder, want wij vertellen je er alles over!
Wat is Parmigiano Reggiano?
Voor wie Parmigiano Reggiano nog niet kent, leggen wij uit hoe deze Italiaanse kaas gemaakt wordt. Het begint met rauwe koemelk, afkomstig van koeien die uitsluitend gevoerd worden met gras en hooi. De melk wordt gemengd met natuurlijke wei en stremsel, waarna het mengsel stolt en gesneden wordt tot kleine korrels. Vervolgens wordt de kaas in grote vormen geperst en enkele weken in een zoutbad gelegd. Daarna begint het rijpingsproces. Hoe langer de kaas blijft liggen, hoe sterker en kruidiger de smaak.
Wil je er zeker van zijn dat de kaas die je in de winkel koopt op deze ambachtelijke manier is gemaakt? Let dan op of het goudgele logo met het DOP-keurmerk. Deze beschermde oorsprongsbenaming garandeert dat de kaas volgens traditionele methoden wordt gemaakt en minimaal 12 maanden rijpt – maar vaak zelfs 24 maanden of langer.
Hoe smaakt Parmigiano Reggiano?
Het land waar Parmigiano Reggiano gemaakt mag worden is vormgegeven door de rivier de Po. De vlaktes en het heuvelige landschap is rijk begroeid met gras en wilde kruiden. Perfect voor de koeien om te grazen. En dat proef je terug in de kaas! De kaas wordt lang gerijpt en dat levert een robuuste, brokkelige structuur op en een intense smaak. Robuust en pikant en tegelijkertijd kruidig, door de omgeving van de koeien.
Waar koop je het?
Ben je benieuwd naar de kaas? Dan wil je vast weten waar je het kunt halen! Je hoeft er niet, net als Napoleon, voor naar Italië te reizen want bij de meeste grote supermarkten is Parmigiano Reggiano tegenwoordig wel te koop. Je herkent het aan aan de stempel op de korst, waarop de naam en productieregio vermeld staan.
Laat je niet misleiden door kazen met namen als ‘Parmezaan’, want dat is echt een andere kaassoort. Daarbij is het slim om te controleren of er een geel logo staat met het DOP-keurmerk op de verpakking staat om er zeker van te zijn dat je het échte streekproduct te pakken hebt.
Koop liever geen geraspte kaas maar ga voor een heel stuk. De smaak komt het beste tot zijn recht wanneer je ‘m zelf vers raspt boven je bord!
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Net als met de meeste kazen bewaar je Parmigiano Reggiano in de koelkast, het liefst in een gesloten verpakking. Vaak is de kaas een aantal weken houdbaar na aankoop, ook nadat je de verpakking hebt geopend. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Koken met Parmigiano Reggiano
Napoleon wist het allang: Parmigiano Reggiano smaakt heerlijk bij bijna alle Italiaanse gerechten. Rasp het bijvoorbeeld eens over je pasta, risotto of soep. Je kunt de kaas ook heel goed in dunne plakjes schaven voor bij de borrelplank, over je salade of op je plaattaart. Wat denk je bijvoorbeeld van het onderstaande recept? Na het maken van dit ultieme recept ben jij vast en zeker ook om!

Bladerdeegtaartje met mascarpone, aardappel, rozemarijn en Parmigiano Reggiano
Dit heerlijke recept met mascarpone, aardappel, rozemarijn én natuurlijk Parmigiano Reggiano maakt van een doordeweekse dag een feestje.
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook
- 250 g mascarpone
- 100 g Parmigiano Reggiano (geraspt)
- zout en peper
- 1 aardappel (ca. 150 g)
- 270 g bladerdeeg (rol, koeling)
- 1 eidooier (geklutst)
- 2 takjes rozemarijn (naaldjes geplukt)
Benodigdheden
- mandoline
- bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C /hetelucht: 160°C). Pel en snipper deknoflook.
Meng de mascarpone met 75 g ParmigianoReggiano, de knoflook, zout en peper.
Was de aardappel goed en borstel eventueel schoon. Snijd de aardappel met een mandoline in dunne plakjes van ca. 2 mm.
Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Vouw rondom 1 cm van het deeg naar binnen en druk goed vast, bijvoorbeeld met een vork.
Bestrijk de randen van het deeg met de geklutste eidooier.
Bestrijk het midden van het deeg met het mascarponemengsel en leg de schijfjes aardappel dakpansgewijs erop. Verdeel de rozemarijnnaaldjes en de rest van de Parmigiano Reggiano erover.
Bak het geheel in ca. 40 minuten goudbruin en krokant in de oven en serveer.
Foto’s en receptuur: Willem van Santen
Fotografie hoofdafbeelding: Sander Damen
Onze tips

Alles over boter (en zo kun je het zelf maken)

Wat is emmentaler voor een kaas en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Wat is comté voor een kaas en wat kun je ermee?

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.