
Het officiële aspergeseizoen loopt van half april t/m eind juni en om alles hieruit te halen delen we recepten, tips en meer over het groene én witte goud!
Hoe maak je asperges schoon? Wat is de kooktijd? En kun je asperges lang bewaren? We vertellen je alles wat je wil weten voor het aspergeseizoen!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Asperges in het seizoen
De hele winter wordt er reikhalzend naar uitgekeken: de start van het aspergeseizoen. Maar wanneer start het eigenlijk? Dat verschilt elk jaar omdat het een natuurproduct is. Asperges die in volle grond geteeld worden zijn afhankelijk van de buitentemperatuur. Hoe warmer het is, hoe eerder het seizoen start.
Helaas staat een snelle start niet altijd gelijk aan een goede oogst. Het kweek- en oogstproces is heel intensief. Asperges zijn daardoor maar beperkt beschikbaar van begin april tot ongeveer eind juni. In de maanden mei en juni is het witte goud volop verkrijgbaar: dat is het echte aspergeseizoen!
Asperges kopen
Je kunt ze natuurlijk het beste in het aspergeseizoen op tafel zetten: in de maanden mei en juni. Ga je asperges kopen? Kies dan asperges met glanzende stengels die niet uitgedroogd of gebarsten zijn. Wrijf ze voorzichtig langs elkaar. Hoor je een piepend geluid? Dan weet je dat ze écht vers zijn!
Asperges schoonmaken
Voordat je aan de slag kan gaan met de lekkerste recepten, moet je asperges eerst schoonmaken. Dit doe je als volgt:
- Snijd de onderkant van de stengels af.
- Leg de asperges 30 minuten in koud water. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze gemakkelijker te schillen.
- Leg ze plat op een werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin 2 à 3 cm onder de kop en schil ze zorgvuldig van boven naar beneden. Zorg ervoor dat er geen stukjes schil achterblijven.
Gooi de schillen niet weg overigens, je kunt een heerlijke aspergesoep van schillen maken.
Asperges koken
Ga je na het schoonmaken de asperges koken? Leg dan de asperges in een grote pan met ruim koud water of in een speciale aspergepan. De pan is groot genoeg wanneer de koppen er net iets bovenuit steken.
Voeg er een snufje zout en een klontje boter aan toe en breng het water aan de kook. Laat ze 10 minuten zachtjes doorkoken. Neem de asperges van het vuur en laat ze 10 minuten doorgaren met de deksel op de pan. Schep ze met een schuimspaan uit het water om breken te voorkomen. Ook het kookvocht is lekker voor aspergesoep of sauzen.
Checken of ze gaar zijn? Prik voorzichtig met een mes of vork in de onderkant. Voel je geen of weinig weerstand? Dan zijn ze gaar en kun je ze opdienen.
Asperges bewaren
Verse, witte asperges kun je het beste binnen twee dagen bereiden of tot vier dagen in de koelkast bewaren. Rol ze dan wel in een vochtige theedoek, want ze zijn gevoelig voor uitdroging. De groene bewaar je in een open zak.
Zijn ze voorverpakt? Dan kunnen ze iets langer bewaard worden. Heb je ze gekookt? Dan kun je ze circa één dag bewaren in het afgekoelde kookvocht, in de koelkast.
Liever langer? Asperges invriezen is ook mogelijk. Hiervoor hoef je de schoongemaakte stengels alleen maar kort te blancheren. Daarna blijven ze in de vriezer 1 jaar houdbaar.
Wat is het verschil tussen witte en groene asperges?
Je ziet ze regelmatig liggen in de supermarkt of bij de groenteboer, maar wat is eigenlijk het verschil tussen witte en groene asperges?
Witte asperges hebben een verfijnde, milde smaak en worden vaak gekookt of in soepen gebruikt. Groene asperges hebben een aardse, soms pittige smaak en zijn steviger. Het smaakverschil komt, onder andere, doordat witte asperges onder de grond groeien en groene asperges boven de grond.
Asperges eten
Asperges worden traditioneel als bijgerecht met ham en ei gegeten, maar ze zijn ook lekker met een hollandaisesaus of bearnaisesaus. Of met een beetje gesmolten boter en nootmuskaat.
Je kunt ze ook wokken en frituren of als hoofdgerecht serveren in een quiche, als soep en zelfs als nagerecht. Kortom, dit ingrediënt is ontzettend veelzijdig in gebruik!
Recepten met asperges
Trek gekregen? Dat snappen we en daar staat onze site vol heerlijke asperges recepten. Maak eens een salade met frambozendressing, een pasta carbonara of een krokante tartelette met het witte goud?
Groene asperges bereiden kan ook op verschillende manieren. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk gegrild of verwerkt in hartige taarten.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Onze tips

Asperges bewaren: in de koelkast of invriezen?

5x recepten met asperges voor de paasbrunch

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Witte asperges koken: zo doe je dat

Aspergesoep van schillen: zo maak je het!

Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.