
Ben jij dol op asperges en wil je er het liefste zo lang mogelijk van genieten? Goed nieuws: met de juiste bewaartips houd je het witte goud langer vers, ook buiten het aspergeseizoen. Lees dus snel verder voor onze tips voor asperges bewaren!
Lees verder na de advertentie
Asperges zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar, maar gelukkig wel steeds langer. Natuurlijk is het alsnog heerlijk om deze – voor velen favoriete – seizoensgroente langer te bewaren dan het seizoen loopt. En gelukkig kan dat!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Asperges invriezen
Wist je dat je witte asperges kunt invriezen? Dit verwacht je misschien niet, maar door de asperges op de juiste manier voor te bereiden, te verpakken én te bewaren, kun je ze tot wel een jaar in de vriezer bewaren.
Wel is het bij het invriezen van asperges belangrijk dat je dit op de juiste manier doet:
- Blancheer de schoongemaakte asperges kort voor het invriezen: twee à drie minuten in kokend water is voldoende;
- Dompel de asperges daarna onder in ijswater om het kookproces te stoppen. Dep ze goed droog en verpak de asperges luchtdicht in diepvrieszakjes of -bakjes;
- Stop de asperges in de vriezer. Ze blijven ze 4 tot 6 maanden goed.
Asperges invriezen zonder ze van tevoren te blancheren is ook mogelijk. We raden je in dat geval wel aan om ze eerst te schillen. Kun je gelijk een heerlijke soep van aspergeschillen maken!
Asperges bewaren in de koelkast
Heb je bij de boer zo veel asperges gekocht dat je niet in een keer kunt opeten? Geen probleem, volgens het Voedingscentrum kun je rauwe asperges enkele dagen in de koelkast bewaren.
Witte asperges blijven zo’n drie dagen goed in de koelkast, mits je ze gewikkeld in een vochtige doek bewaart en ze nog niet geschild zijn. Zo voorkom je uitdroging. Groene en paarse asperges blijven vaak net iets langer goed en bewaar je het beste in een open zak in de koelkast.
Heb je de asperges al geschild? Bewaar ze dan maximaal 1 dag in een afgesloten bakje in de koelkast.
Groene asperges invriezen
Naast het witte goud, kun je ook de groene asperges invriezen. En het is zelfs nog makkelijker dan witte asperges bewaren! De groene variant hoef je namelijk niet te schillen. Voor het invriezen van de groene asperges hoef je alleen maar de onderkant af te snijden en de stengels kort te blancheren. Daarna kun je dezelfde stappen volgen als je bij het invriezen van witte asperges aanhouden.
Bevroren asperges koken
Als je jouw ingevroren asperges wilt gebruiken, hoef je ze niet te ontdooien voordat je ze kookt. Maar je kunt ze wel het beste iets langer koken dan je gewend bent. Ze zijn gaar wanneer je er met een vork in kan prikken en geen weerstand voelt. Kook ze rechtstreeks vanuit de vriezer in kokend water of voeg ze toe aan soepen of stoofschotels. Wat denk je bijvoorbeeld van aspergesoep of deze heerlijke recepten met asperges?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Onze tips

Asperges bewaren: in de koelkast of invriezen?

5x recepten met asperges voor de paasbrunch

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Witte asperges koken: zo doe je dat

Aspergesoep van schillen: zo maak je het!

Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges

Bootje varen op Koningsdag? Neem deze hapjes mee!

Eten verkopen op de vrijmarkt? Dit werkt altijd
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.