Asperges bewaren

Asperges zijn maar kort in het seizoen. Dat is natuurlijk ontzettend jammer want het is van veel mensen de favoriete seizoengroente. Dus kun je ze niet langer bewaren? Lees snel verder om daarachter te komen!

Wil je ook iedere week handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Asperges in de koelkast

Heb je asperges in het seizoen gekocht en wil je er op een later moment nog van genieten? Geen probleem, volgens het Voedingscentrum kun je rauwe asperges enkele dagen in de koelkast bewaren. Witte asperges, gewikkeld in een vochtige doek, blijven zo’n drie dagen goed in de koelkast. Groene en paarse asperges bewaar je het beste in een open zak in de koelkast. Wie asperges langer wil bewaren om er later in het jaar van te genieten, kan de asperges invriezen. Dit is eenvoudige manier om de stengels langer te bewaren.

Asperges invriezen

Je verwacht het misschien niet maar asperges kun je heel goed invriezen. Zo kun je langer genieten van deze heerlijke seizoensgroente. Door de asperges op de juiste manier voor te bereiden, te verpakken en te bewaren, kun je ze tot wel een jaar in de vriezer bewaren. Wel is het bij het invriezen van asperges van belang dat je dit op de juiste manier doet. Zo moet je de schoongemaakte asperges voor invriezen even kort blancheren. Twee à drie minuten in kokend water is voldoende. Dompel de asperges daarna onder in ijswater om het kookproces te stoppen en verpak de asperges in een lichtdichte verpakking. Ten slotte stop je de asperges in de vriezer.

Invriezen zonder van tevoren te blancheren is ook mogelijk, we raden je in dat geval wel aan om ze eerst te schillen. Kun je gelijk een heerlijke soep van aspergeschillen maken.

Asperges koken

Als je de ingevroren asperges wilt gebruiken, hoef je ze niet te ontdooien voordat je ze kookt. Asperges koken is slechts een kwestie van de juiste bereidingstijd. Omdat je groenten bevroren zijn, kun je ze het beste iets langer koken dan je gewend bent. Ze zijn gaar wanneer je er met een vork in kan prikken en geen weerstand voelt. Kook ze rechtstreeks vanuit de vriezer in kokend water of voeg ze toe aan soepen of stoofschotels. Wat denk je bijvoorbeeld van aspergesoep maken of deze heerlijke recepten met asperges?

Aspergesalade met gekaramelliseerde geitenkaas

Denk niet dat je van bevroren asperges geen salade meer kan maken. De groentes blijven na het koken nog redelijk knapperig en zijn nog steeds heel geschikt voor maaltijdsalades als deze.

> naar het recept: aspergesalade met gekaramelliseerde geitenkaas

aspergesalade

Toast met witte asperges en zalm

Asperges koken voor de lunch? Ja zeker, wanneer je dit broodje met witte asperges en zalm eenmaal op hebt, wil je nooit meer anders. En het beste? Met deze truc kun je het hele jaar door van deze lunch genieten!

> naar het recept: toast met witte asperges en zalm 

Toast met witte asperges en zalm

Witte asperges met hazelnootsaus, ham, ei en krieltjes

Wie smacht er in de winter nou niet naar de klassieke combinatie van asperges, ham en eieren? De tijd dat je daarvoor moest wachten tot de lente is voorbij. Asperges invriezen is de oplossing!

> naar het recept: witte asperges met hazelnootsaus, ham, ei en krieltjes

Witte asperges met hazelnootsaus, ham, ei en krieltjes

Lees ook: Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges