Advertentie
Een kerstdiner sluit je natuurlijk af met een feestelijk kerst dessert op tafel. Maar ga je dan voor een klassieke tiramisu, een frisse fruitsalade of een écht spectaculair kerst nagerecht? In dit artikel inspireren we met de lekkerste kerst toetjes die je thuis zelf kunt maken.
Kerst dessert
Één van de laatste kerstrecepten van het diner, maar misschien wel als eerste uitgezocht: het kerst dessert. Waar ga jij voor dit jaar? Houd je van klassiek, en ga je voor tiramisu of crème brûlée als kersttoetje? Of ben je meer fan van een makkelijke trifle of toetje in een glas?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten voor kerst toetjes:
Ultieme tiramisu recept
Hét nummer één klassieke kerst nagerecht is als je het ons vraagt tiramisu.
Crème brûlée
Nog zo’n klassiek kersttoetje: crème brûlée. Hier lees je hoe je zo’n perfecte crème brûlée op tafel zet. En wil je nou direct aan de slag? Bekijk dan dit recept.
Citroen-meringue trifle
Soms heb je gewoon zin in een feestelijk dessert dat makkelijk te maken is. Onze tip? Ga voor trifle. Met laagjes cake, custard en fruit stapel je zo’n toetje voor kerst zo op elkaar. Zo’n trifle bestaat in allerlei soorten en maten, maar onze favoriet is bij uitstek deze variant met citroen-meringue.
Grand kerst dessert
Wil je echt groots uitpakken voor het kerst nagerecht? Ga dan voor een grand dessert en zet een aantal verschillende kleine zoete kersttoetjes op tafel. Denk aan een madeleine met vanillecustard, mini lava cake of een vanilleparfait met gember.
Maak van alle soorten een kleine versie en serveer meerdere porties op een grote plank of serveer per persoon op een bordje. Ook leuk voor bij een grand dessert? Macarons! Bekijk hieronder het recept.
Lemoncurdcheesecake
Wil je je kerstdessert op een leuke manier presenteren? Ga dan voor een van deze kersttoetjes in een glas. Onze lievelings? Dat is zonder twijfel deze favoriete kersttaart in een glas: lemoncurdcheesecake.
Chocolate MF mousse
Het kerst dessert dat echt niet in deze lijst mag ontbreken is chocolademousse. Want ja, wie houdt er nu niet van chocolade? Het ultieme recept volgens Welmoed Bezoen (en dat kunnen wij alleen maar beamen) vind je hier:
Cakerol met matcha en witte chocolade
Om in de kleur van kerst te blijven: maak een groene cakerol met matcha. Matcha is Japans groenetheepoeder en wordt gebruikt om (duh) thee van te zetten, maar ook om mee te bakken. De smaak? Een beetje bitter. Maar geen paniek: de witte chocolade brengt dat mooi in balans.
Vijgen in kaneelportsiroop met crème-fraîche-ijs
Voor de niet-standaard zoetekauw die niet kwijlt bij het zien van chocolade: probeer deze vijgen in kaneelsiroop eens. Veel volle smaken op je bord (want kaneel en port), maar ook frisheid!
Pavlova met gegrilde perzik en mascarponeroom
Slaat de stress je al om het hart? Niet nodig! Met ons recept lukt je pavlova altijd. En weet je, omdat je gasten wéten hoe lastig het maken van pavlova is, gooi je extra hoge ogen!
Ultieme tiramisu recept
Hét nummer één klassieke kerst nagerecht is als je het ons vraagt tiramisu.
Ingrediënten
Bereiding
Klop de eiwitten tot een stevig schuim. Klop de eidooiers in ca. 5 minuten met de suiker romig. Voeg de mascarpone toe aan de eidooiers en klop tot het mengsel weer ongeveer dezelfde dikte heeft als de mascarpone. Spatel het eiwit voorzichtig door het mascarponemengsel.
Doop de niet-gesuikerde kant van de lange vingers in de espresso. Leg de helft van de lange vingers met de espressokant naar beneden in een ovenschaal. Bedruppel de lange vingers met de helft van de amaretto. Strijk er de helft van het mascarponemengsel overheen.
Verdeel de overige lange vingers in een laag over de mascarpone. Bedruppel met de overige amaretto en strijk er het overige mascarponemengsel overheen. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Zeef voor het serveren het cacaopoeder in een dikke laag over de tiramisu.
Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Janneke Duister Servies etc.: 1213 Kumbayastreet
Onze tips
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?