Advertentie
Tonijn is misschien wel de populairste vissoort van ons land. Niet gek, want een stukje tonijn is naast gezond, ook nog eens heel lekker. Of je nu een stuk verse tonijn haalt bij de visboer of voor tonijn uit blik van de supermarkt gaat, wij verzamelden de lekkerste recepten met tonijn.
Recepten met tonijn
Tonijn is een vis boordevol gezonde voedingsstoffen, kook er dus gerust eens wat vaker mee. De vis is bijvoorbeeld magerder dan makreel of haring, maar bevat nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren, maar ook veel eiwitten, vitamines en mineralen.
Wist je overigens dat tonijn uit blik vaak net zo gezond is? Kortom; wacht niet en ga aan de slag met onze favoriete recepten met tonijn!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tonijn recepten
Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan deze heerlijke tonijn recepten en duik de keuken in!
Tonijn tataki
Dit fantastische recept voor tonijn tataki. komt uit het heerlijke boek “Cocina Nikkei” van Katinka Lasink Dodero. Ze is expert als het aankomt op de Peruaanse keuken, zo leerde ze ons eerder al eens alles over ceviche.
Pastasalade met tonijn en kappertjes
Deze geweldige pastasalade staat al in een kwartier op tafel. Smaakvol én snel, wat wil je nog meer? Geen parmezaan in huis overigens? Vervang deze dan eventueel door geraspte oude kaas.
Marokkaanse tonijnspies met gerstsalade
Tonijn op de barbecue? Zeker weten! Maak maar eens deze lekkere spiesjes met gerstsalade. Geen zin om de barbecue aan te steken? Je kunt ze natuurlijk ook in een grillpan maken.
Vitello tonnato
Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Hoe je dit bekende gerecht van kalfsvlees en tonijnsaus perfect maakt? Bekijk snel het recept, het is makkelijker dan je denkt.
Nog meer recepten met tonijn:
Tonijn crudo met wasabi en zalmeitjes
Pien van @pienlaathaaretenzien vertelt over haar recept: “Crudo betekent ‘rauw’ in het Italiaans. Verwar het niet met sashimi, ook een gerecht met rauwe vis. Bij sashimi wordt de vis in de meest pure vorm gegeten, terwijl er bij crudo een aantal ingrediënten aan de vis worden toegevoegd om de smaak te intensiveren: vaak een goede (olijf)olie en een zuurtje, zoals citroen of azijn. De pittige wasabi en de zachte zalmeitjes vormen een heerlijke toevoeging en de eetbare bloemen maken er een feestelijk geheel van.”
Gegrilde tonijn met bulgursalade
Tonijn grillen is helemaal niet moeilijk, zolang je er maar bij blijft. De tonijn is het lekkerste als je ‘m heel kort grilt, zodat de binnenkant nog lekker rood is. In dit recept combineren we de gegrilde tonijn met een frisse bulgursalade.
Salade niçoise
Gezond was nog nooit zo makkelijk én lekker met deze klassieke salade niçoise. Aan twee blikjes tonijn heb je meer dan genoeg voor dit recept voor vier personen. Zorg dat je blikjes tonijn in water koopt, tonijn in olie maakt de salade minder lekker.
Japanse chirashi (sushibowl)
Dit is misschien wel één van onze favoriete tonijn recepten! Deze sushibowl maak je met verse tonijn, het liefst halen we deze bij de visboer. Serveer de sushibowl met sojasaus en wasabi en je maaltijd is compleet.
Tonijn met een salade van gemarineerde tomaten en olijven
We sluiten het lijstje met onze favoriete recepten met tonijn af met deze fijne salade. Zowel de tonijn als de gemarineerde tomaten geven deze salade volop smaak. Serveer de gegrilde tonijn samen met de frisse salade en je hebt een complete maaltijd op tafel staan.
Ons favoriete tonijn recept:
Tonijn tataki
Dit fantastische recept voor tonijn tataki. komt uit het heerlijke boek “Cocina Nikkei” van Katinka Lasink Dodero. Ze is expert als het aankomt op de Peruaanse keuken, zo leerde ze ons eerder al eens alles over ceviche.
Ingrediënten
- 2 el ponzusaus*
- 2 el sinaasappelsap
- 1 el limoensap
- 0,5 el sesamolie
- 1 tl mirin
- 1 el gemberzeste
- 200 g MSC-gecertificeerde tonijn
- sesamzaadjes (zwart en wit)
- water
- 5 ijsklontjes
- 1 el bosui (in fijne ringetjes)
Ponzusaus* (wanneer je deze zelf maakt)
- 50 ml yuzusap
- 2 el katsuobushi bonitovlokken (van de toko)
- 0,5 blad kombu (eetbaar zeewier – van de toko)
- 50 ml sojasaus
- 25 ml mirin
Benodigdheden
- microplane
Bereiding
Meng de ponzusaus, het sinaasappelsap, het limoensap, de sesamolie, de mirin en de helft van de gemberzeste.
Snijd de tonijn in vier stukken en wentel deze door de sesamzaadjes.
Rooster de tonijn aan elke kant 15 seconden in een hete koekenpan. Leg de tonijn in een plastic zak en dompel deze 30 seconden in een bak met water en ijsklontjes. Zo stop je het kookproces.
Snijd de tonijn in sashimireepjes. Leg de reepjes op een bord, giet de saus erover heen en garneer met overige gemberzeste en de bosui.
Lees ook:
Onze tips
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
7x de lekkerste recepten voor carrot cake
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.