Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Pommes Anna-taartjes

15x de beste bijgerechten voor kerst

Advertentie

Het kerstdiner draait niet alleen om grote spektakelstukken. Met deze kerst bijgerechten maak je je feestmenu compleet. Van een groente bijgerecht tot kerstsalades: met deze kleurrijke recepten kan je flink opscheppen!

Bijgerechten voor kerst: verrassend lekkere recepten

Leuk het kerstmenu dit jaar op met de beste kerst bijgerechten! Wat dacht je bijvoorbeeld van pittige spruitjes, goudbruine aardappeltaartjes of een tian van wintergroenten? Deze kerst bijgerechten zijn er om flink mee (en van) op te scheppen.

Bijgerechten kerst:

gebakken aardperen met hazelnoten, witlof, bladpeterselie en zure appeltjes

Gebakken aardperen met hazelnoten, witlof, bladpeterselie en zure appeltjes

Indruk maken met vergeten groenten? Dan moet je eens aardperen op tafel zetten tijdens het kerstdiner. Je zult jezelf ook verbazen. Dit gerecht is heerlijk!

Naar het recept
Gestoofde rodekool met appel en ginger beer

Gestoofde rodekool met appel en ginger beer

Gestoofde rodekool met appeltjes is een van de beste bijgerechten voor kerst. Je geeft de klassieker dit jaar een verrassende twist door de groente te stoven in ginger beer. Dat geeft net dat beetje extra smaak.

Naar het recept
tian van wintergroenten

Tian van wintergroenten

Deze mooi gerangschikte wintergroenten zullen tijdens het kerstdiner de show stelen. De tian is niet alleen een plaatje om te zien maar is ook wat smaak betreft een echte winnaar. Geloof ons maar…

Naar het recept
Romige cavolo nero met prei

Romige cavolo nero met prei

Cavolo nero is het Italiaanse broertje van de boerenkool. Omdat we deze bladgroente minder vaak eten, is het leuk om tijdens de feestdagen te serveren. Door room toe te voegen zal iedereen dit groente bijgerecht met kerst lusten.

Naar het recept
Pompoenpuree met salie en hazelnoten

Pompoenpuree met salie en hazelnoten

De gebruinde boter geeft de pompoenpuree een heerlijke nootachtige smaak. Dat gaat mooi samen met bijvoorbeeld de salie en hazelnoten. Weet je niet goed welke pompoen je moet kiezen? Bij voorkeur gebruik je een flespompoen.

Naar het recept
Pommes Anna-taartjes

Pommes Anna-taartjes

Aardappels saai? Zeker niet! Piepers zijn hartstikke veelzijdig én goedkoop en door er mooie taartjes van te maken, zet jij eenvoudig een prachtig bijgerecht op tafel. Hier verbleekt het hoofdgerecht met kerst haast bij.

Naar het recept
Cranberrysaus met gin en rozemarijn

Cranberrysaus met gin en rozemarijn

Geroosterde kalkoen, kip, rollade of biefstuk: deze cranberrysaus smaakt eigenlijk overal lekker bij. Het is typisch zo’n bijgerecht wat met het kerstdiner niet mag missen.

Naar het recept
knolselderijfriet

Knolselderijfrietjes met knoflookmayonaise

Het beste kerst bijgerecht moet toch eigenlijk wel friet zijn? Want er is niemand die dit niet lekker vindt en het past overal bij. Wanneer je ze van een groenten, zoals knolselderij maakt, is het ook nog eens verantwoord genieten geblazen.

Naar het recept
Sticky spruitjes met misoboter

Sticky spruitjes met misoboter

Er gaat geen week voorbij of iemand op de redactie heeft dit heerlijke groente bijgerecht gemaakt. Lekker voor doordeweeks, maar zeker ook met kerst!

Naar het recept
Bijgerechten: bloemkoolpuree met parmezaan en lavas

Bloemkoolpuree met parmezaan en lavas

Ben je dol op klassieke aardappelpuree, maar wil je ook wel eens een keertje verrassen met wat anders? Dan is deze heerlijke bloemkoolpuree een originele vervanger.

Naar het recept

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
aardappelpuree

Aardappelpuree

Toch liever klassiek? Er kan weinig tegen dit recept voor de perfecte aardappelpuree op. Smeuïg en vol van smaak: hier blijf je van opscheppen!

Naar het recept
Gekaramelliseerde pastinaaktarte-tatins met rozemarijn

Gekaramelliseerde pastinaaktarte-tatins met rozemarijn

Zijn jouw tafelgenoten verslaafd aan de smaak van zeezout-karamel? Dan is dit bijgerecht met pastinaak er ook eentje voor hen. Het is de ultieme combinatie tussen zoet en zout. Niemand zal doorhebben dat deze taartjes bomvol groenten zitten.

Naar het recept
Gebakken spruitjes met ‘nduja

Gebakken spruitjes met ‘nduja

Dit gerecht is er om kerststress te voorkomen. Je kunt de spruitjes een dag van tevoren blancheren. Tijdens de feestdagen hoef je ze dan alleen nog maar krokant te bakken. Besprenkel deze vervolgens met wat citroensap en serveer.

Naar het recept
Bijgerechten: sherry-sjalotjes

Sherry-sjalotjes

Je serveert deze sherry-sjalotjes het beste als bijgerecht bij een groot braadstuk. Denk bijvoorbeeld aan een rollade, maar ook de kerstkalkoen. De sherry uit de pan is lekker voor over het vlees en maakt het gerecht extra sappig en smaakvol.

Naar het recept
Cover voor

Salade van lof, sinaasappel pimenton-amandelen en geitenkaas

Ten slotte delen wij een salade waar je vrolijk van wordt. Deze kleurrijke groenten maken dit gerecht een feestje voor op de kersttafel. Hier ga je mee pronken!

Naar het recept

Meer inspiratie voor kerst?

Kijk dan ook een tussen deze voorgerechten voor kerst, bekijk de lekkerste salades voor kerst of ga voor smaakvolle soep met kerst. En wat dacht je van deze kerstontbijt ideeën en feestelijke desserts. Of serveer eens deze kleine hapjes met kerst.

Ons favoriete bijgerecht voor kerst:

gebakken aardperen met hazelnoten, witlof, bladpeterselie en zure appeltjes

Gebakken aardperen met hazelnoten, witlof, bladpeterselie en zure appeltjes

Indruk maken met vergeten groenten? Dan moet je eens aardperen op tafel zetten tijdens het kerstdiner. Je zult jezelf ook verbazen. Dit gerecht is heerlijk!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

600 g aardperen
zonnebloemolie
4 stronken witlof
100 g roomboter
1 granny smith
1/2 bosje bladpeterselie fijngehakt
80 g hazelnoten geroosterd
grof zeezout

Bereiding

  1. Was de aardperen goed. Snijd ze doormidden en daarna in plakken van ca. 1,5 cm dik. Bak de plakken aardpeer ca. 20 minuten op middelhoog vuur in een flinke scheut zonnebloemolie in een grote koekenpan. Blijf ze daarbij steeds omscheppen.

  2. Snijd de stronken witlof in vieren. Rooster ze met een scheut zonnebloemolie in een koekenpan. Rooster ze eerst op de snijvlakken en daarna op de rug bruin. Voeg wanneer alle zijden geroosterd zijn de roomboter toe en neem de pan van het vuur.

  3. Snijd de granny smith in kleine blokjes (brunoise). Voeg alles op het bord samen met de peterselie en de hazelnoten. Breng op smaak met wat grof zeezout en schep er wat beurre noisette (gebruinde boter) uit de pan overheen.

Een vergeten groente in de Nederlandse keuken, we maken aardpeer hip met hazelnoten, witlof en zure appeltjes!

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!