Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
kerst voorgerechten

Voorgerechten kerst: makkelijk, luxe én feestelijk

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Voorgerechten met kerst

Langzaamaan komt kerst steeds dichterbij.. Tijd om kerst recepten uit te zoeken. Ben jij al helemaal klaar voor het kerstontbijt en de kerstbrunch? En heb je het kersthoofdgerecht of die ene feestelijke salade al uitgezocht? Dan zoek je misschien nog een bijpassend kerst voorgerecht. En daarmee kunnen we je helpen. Bekijk snel deze kerst voorgerechtjes en stel je ideale kerstmenu samen! Welk voorgerecht voor kerst ga jij maken dit jaar?

Warme voorgerechten kerst

Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Een feestelijke én vegetarische soep, dat is deze kerst soep met truffel en porcini bij uitstek allebei. En met wat blaadjes salie en een drizzle olijfolie maak je hem echt af.

Naar het recept
Coquille en kaviaar

Coquille en kaviaar

Goede ingrediënten zijn de helft van het werk. Neem nou coquilles en kaviaar; daar kan je toch niet anders dan indruk mee maken?  

Naar het recept
kip-dragonpasteitjes

Kip-dragonpasteitjes

We trappen af met een warm voorgerecht voor kerst. Deze kip-dragonpasteitjes zijn een echte klassieker, en als er een moment is waarop klassiekers uit de kast mogen is het wel met kerst. Als je het ons vraagt kun je iedereen blij maken met zo’n krokant deegbakje met zachte ragout. En dan wel zelf de bakjes maken hè!

Naar het recept
Cover voor

Gegrilde andijvie met krokante sjalot en rozijnen

Deze gegrilde andijvie hoort ook zeker in het rijtje bijzondere voorgerechten voor kerst thuis. Helemaal als je kerst voorgerecht ook vegetarisch moet zijn. Met krokante sjalotten, noten en rozijnen maak je er echt een feestelijk voorafje van.

Naar het recept

Koude voorgerechten kerst

pate maken

Paté maken

Dit gaan je gasten wel next level vinden hoor, zelfgemaakte paté. Wat ons betreft is dit een ultiem koud voorgerecht voor kerst. Natuurlijk kun je ook naar de traiteur gaan en een bakje paté halen, maar is het niet veel leuker om zelf met de smaken te gaan experimenteren? Met dit recept voor boerenpaté voel je je als een chef in Frankrijk. Dit is één van onze favoriete kerst voorgerechten!

Naar het recept
rodebietentartaar

Rodebietentartaar met kastanjecrème

Dé tip voor een vegetarisch voorgerecht voor kerst als je het ons vraagt. En niet alleen wij zijn fan, ook onder onze lezers was dit kerst voorgerecht uit het kerstnummer van 2018 een groot succes.

Een tartaar is altijd goed, maar niet iedereen zit te wachten op rauw vlees. Deze rodebietentartaar met quinoa is helemaal van nu en geschikt voor vega’s (en vegans als je de cashewcrème achterwege laat). Of gebruik vegan kookroom!

Naar het recept
zeevruchtencocktail

Smokey zeevruchtencocktail

Een garnalencocktail kun je zeker niet meer in de categorie bijzondere voorgerechten voor kerst scharen tegenwoordig. Deze zeevruchtencocktail daarentegen is alles behalve saai. Geen garnalen maar scheermessen en mosselen. Door de toevoeging van appel is de cocktail lekker fris, maar de gerookte mayonaise maakt ‘m pas echt speciaal. En dan wel in zo’n mooie ijscoupe serveren hè, met een blaadje peterselie.

Naar het recept
kerst voorgerechten

Knoflookcrostini met cantharellen en peterselie

Een simpel kerst voorgerecht voor de easy chef: dit eenvoudige voorgerecht voor kerst is zo gemaakt. Ga voor kant-en-klare tapenade (of nog beter en maak ‘m zelf), roerbak de cantharellen, gril de broodjes en je bent klaar om aan tafel te gaan. Ook leuk om te combineren andere crostini’s, zoals een insalata caprese op een broodje. Zo makkelijk was je kerst voorgerecht nog nooit.

Naar het recept

Ons favoriete voorgerecht voor kerst

Foodies favoriet
Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Een feestelijke én vegetarische soep, dat is deze kerst soep met truffel en porcini bij uitstek allebei. En met wat blaadjes salie en een drizzle olijfolie maak je hem echt af.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

50 g porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
2 el olie
1 bosje salie (de blaadjes geplukt)
zout en peper
250 g kruimige aardappels
4 el + extra boter
1 ui gesnipperd
1 teentje knoflook (fijngehakt)
2 paddenstoelenbouillonblokjes
250 ml slagroom
100 g verse bospaddenstoelen (bijv. eekhoorntjesbrood – in plakjes)
2 tl truffeltapenade of truffelolie

Bereiding

  1. Week het gedroogde eekhoorntjesbrood ca. 1 uur in 1 l warm water. Verhit de olie in een kleine pan en bak er de salieblaadjes krokant in. Neem ze uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Bestrooi met wat zout en zet apart. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in gelijke blokjes.

  2. Schep het eekhoorntjesbrood uit het vocht, maar bewaar het vocht. Dep het eekhoorntjesbrood droog en hak het fijn. Verhit 2 el boter in een grote pan en fruit er de ui en de knoflook ca. 4 minuten in. Voeg het gehakte eekhoorntjesbrood toe en bak nog 3 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en zet het vuur laag. Smoor ca. 4 minuten.

  3. Voeg het weekvocht van de paddenstoelen en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Voeg de aardappels toe en kook ze in ca. 20 minuten op matig vuur zacht en gaar.

  4. Pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg evt. wat water toe als de soep te dik is. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak er de verse paddenstoelen in ca. 5 minuten goudbruin en knapperig in. Breng op smaak met zout en peper.

  5. Verwarm de soep opnieuw en roer er de slagroom doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Klop 2 el boter er met de staafmixer doorheen zodat de soep mooi bindt en gaat glanzen. Roer als laatste de truffeltapenade of truffelolie erdoorheen. Wees voorzichtig met de truffelolie want deze kan snel overheersen.

  6. Verdeel de soep over diepe borden of kommen, schep er de gebakken paddenstoelen in en bestrooi met de krokante salie.

Receptuur: Willem van Santen Foto’s: Mitchell van Voorbergen

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!