Bereiding

  1. Haal het vlees ca. 1 uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit de olie en de boter in een ruime braadpan. Bak er de kalfsmuis rondom op middelhoog vuur goudbruin in. Voor vitello tonnato mag de kalfsmuis mooi rosé blijven van binnen. Gebruik eventueel een vleesthermometer en houd een kerntemperatuur tussen de 50°C en 55°C aan. Heb je geen vleesthermometer? Lees dan tip 3 onder het recept. Neem het vlees uit de pan en laat het minstens 30 minuten rusten.
  2. Maak intussen de tonijnsaus. Meng de tonijn, de mayonaise, de kappertjes, de ansjovis, de citroenschil en het citroensap goed door elkaar. Voor een extra gladde saus kun je alle ingrediënten vermalen in een keukenmachine. Breng de saus eventueel op smaak met wat versgemalen peper.
  3. Bestrooi de kalfsmuis rondom met zout en peper. Snijd de kalfsmuis met een scherp mes in dunne plakken. Verdeel de plakken over een grote schaal. Druip er de tonijnsaus royaal overheen, maar zorg wel dat je de mooie kleur van het vlees nog ziet. Garneer met de appelkappertjes, het bietenblad en de noten. Geef er knapperig brood bij.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen